Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση... εντός ορίων στο ΧΑ

Κάτω από τις 825 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Μήνυμα από τη Fitch περιμένουν οι επενδυτές. Το διεθνές κλίμα και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Διόρθωση... εντός ορίων στο ΧΑ

Στη σκιά της τρομοκρατίας η Ευρώπη, με τις αναταράξεις στα χρηματιστήρια να συνεχίζονται και την Wall Street να επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων μετά το χθεσινό sell off.

Σημαντικές οι πιέσεις στα ευρωπαικά χρηματιστήρια για μετοχές αεροπορικών, τουριστικών κ.λ.π εταιρειών με το θερμόμετρο στο...κόκκινο, και το μακελειό στην Βαρκελώνη να ρίχνει βαριά την σκιά του (και ) στις αγορές.

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε περισσότερο, όταν έγιναν γνωστές άλλες επιθέσεις στην Φινλανδία.

Στον ρυθμό της αβεβαιότητας των ξένων αγορών και το ΧΑ, με τους πωλητές να συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους τόσο στις τράπεζες όσο σε blue chips.

Με απώλειες στις 824,85 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, χαμηλότερα στις 1.049,43 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.164,82 μονάδες ο FTSE25 με τους πωλητές- παρά το μέτριο των συναλλαγών/τζίρου- να ενισχύουν την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως επίκεινται ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε μέτρια επίπεδα συναλλαγές/τζίρος- χαμηλότερα του μέσου εβδομαδιαίου όρου- με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο αν και συγκριτικά ικανοποιητικοί τζίροι πραγματοποιήθηκαν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Μέτριος μεν ο τζίρος, πλην όμως αρκετός για να πιεστεί η αγορά προς τις 820 μονάδες δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια στην περίπτωση, που ενταθούν οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις ξένες αγορές και διευρυνθούν οι κινήσεις των πωλητών (και ) στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται εάν στις αγορές, στο ΧΑ έχει αρχίσει η διόρθωση που θα "ταλαιπωρήσει" δείκτες και μετοχές αρκετά χαμηλότερα. Προς ώρας, με γνώμονα και το σημερινό κλείσιμο οι short έχουν τον πρώτο λόγο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Κάποιοι εξ΄ αυτών θεωρούν, πως στις 8 Αυγούστου σημειώθηκαν τα "υψηλά της αγοράς" και έκτοτε ενεργοποιούνται πωλητικές τάσεις που συν τω χρόνω θα "δοκιμάσουν" τον ΓΔ και στις 809 μονάδες (χαμηλό 31 Ιουλίου).

Ωστόσο ουδεμία κίνηση- είτε ανοδική, είτε πτωτική (όπως αυτή, που είναι σε εξέλιξη)- είναι...μονοσήμαντη, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και σε καθοδικό κανάλι το ΧΑ θα δίνει ανοδικές διορθώσεις.

Εχοντας ως άνω σημείο αναφοράς τις 835 μονάδες και ως χαμηλό τις 809 η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την πορεία των αγορών, από το περιεχόμενο της αξιολόγησης του οίκου Fitch, από τον τρόπο που θα υπερασπισθούν τις θέσεις τους οι έχοντες το 63% της αγοράς και δη των τραπεζών και των blue chips.

Στα της συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος ο ΓΔ στο εύρος των 829,80-822,93 μονάδων με δύσκολη την επαναπροσέγγιση των 835 μονάδων από Δευτέρα εάν δεν συμβεί κάτι το θεαματικά θετικό μέσα στο Σ.Κ.

Στις 1.068,38- 1.047,16 ο Δείκτης Τραπεζών με κλείσιμο οριακά στην περιοχή των 1.050 μονάδων, που από αρκετούς θεωρείται έσχατη γραμμή άμυνας για τον ΔΤΡ πριν την περιοχή των 980 μονάδων.

Στις 2.182,44-2.162,26 ο FTSE25 καθώς πέραν των τραπεζικών ρευστοποιήθηκαν/πιέστηκαν τα περισσότερα blue chips, ένδειξη πως αρχίζει και διαμορφώνεται πωλητική τάση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η λήξη στα Παράγωγα, της σειράς Αυγούστου, μπορεί να συνέβαλε στη μερική βελτίωση του κλίματος/τάσης όμως δεν άλλαξε ουσιαστικά την γενικότερη εκτίμηση, πως το ΧΑ θα "δοκιμασθεί" χαμηλότερα.

Η εικόνα των 26 μετοχών του δείκτη σήμερα δεν άφησε πολλά περιθώρια για την κατεύθυνση της αγοράς εκτός εάν ο οίκος Fitch προχωρήσει σήμερα σε μία θεαματική θετική αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν, πως από τη στιγμή που η Wall Street, η Φρανκφούρτη θα συνεχίσουν χαμηλότερα ακόμη και μία κίνηση-έκπληξη από τον οίκο Fitch (ή κάποια άλλη θετική εξέλιξη) μόνο προσωρινά θα επηρέαζε τους traders και θα διαφοροποιούσε το ΧΑ σε σχέση με τις ξένες αγορές. Ενδεχόμενο, που συγκεντρώνει λίγες- για να μην πω ελάχιστες- πιθανότητες.

Με πωλητές στις 19 από τις 26 μετοχές του δείκτη, με χαμηλότερες τιμές και για τις 5 τραπεζικές μετοχές και τον ΔΤΡ σε οριακό σημείο. Με πωλητές και σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς, πως συνεχίζεται η μείωση θέσεων από ξένα (και...ξένα ) funds, οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα τις τιμές.

Σταθεροποιητικά 2,16 ευρώ η ΔΕΗ, μικρές απώλειες 0,48% για τον ΑΔΜΗΕ στα 2,090 γεγονός που δείχνει ότι ο κλάδος είναι ήδη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος "ισχυρών χεριών".

Με αγοραστές στον Μυτιληναίο, στα 8,54, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 1,67, στον ΤΙΤΑΝα στα 23,40, στον Sarantis, στα 12,10, στα FF Group, στα 20,49 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η J&P ΑΒΑΞ (δες σχετικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου), AsCo, ΥΓΕΙΑ, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΒΕ, Unibios, Profile.

Στα 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Τεχνικά η υποχώρηση και κλείσιμο του FTSE25 χαμηλότερα των 2.171 μονάδων δίνει ισχυρό πλεονέκτημα στους πωλητές για την συνέχεια, από Δευτέρα, εκτός εάν...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v