Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Πτωτικά κινείται η εγχώρια αγορά ευθυγραμμιζόμενη με τις ευρωπαϊκές. Κάτω από τις 830 μονάδες κινείται ο ΓΔ. Εν αναμονή οι επενδυτές της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Νέες πιέσεις στην Attica Bank.

ΧΑ: Ελεγχόμενες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Χαμηλότερα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια στην σκιά της τρομοκρατίας. Εύλογη η σημαντική υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης παρασύρει χαμηλότερα από την Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι το Μιλάνο.

Υπό την πίεση των ευρωπαϊκών αγορών (με πάντα ανοιχτά τα προβλήματα λόγω του ακριβού ευρώ και των ανησυχιών από την πλευρά της ΕΚΤ) στο ΧΑ οι πωλητές με κεκτημένη από εχθές ταχύτητα πιέζουν ως τις δεύτερες στηρίξεις δείκτες και μετοχές. Η αγορά περιμένει παράλληλα την ανακοίνωση της Fitch για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος εικόνα συνολικότερα πτωτική για κλαδικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς με τους traders να αναζητούν πιθανά σημεία στήριξης και ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης αναστροφής. Δεδομένου της πτωτικής τάσης (από Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη) οι αντοχές του ΧΑ είναι περιορισμένες με ζητούμενο να περιορισθεί κατά το δυνατόν η έκταση της διόρθωσης και να αξιοποιηθεί η παραμικρότερη ενθαρρυντική ένδειξη προκύψει ίσως και στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Εως τις 826,87 μονάδες υποχώρησε ο ΓΔ, έως τις 1.057,75 ο ΔΤΡ και έως τις 2.172,13 μονάδες ο FTSE25.
Πρακτικά στα πρώτα κρίσιμα 30΄-35΄ οι δεύτερες στηρίξεις και για τους τρεις κύριους δείκτες επιβεβαιώνονταν ωστόσο οι traders συνεκτιμούν, πως η διόρθωση στην χθεσινή συνεδρίαση διευρύνθηκε δραματικά μετά τις 15.00-15.30΄ και ενώ στο πρώτο ήμισυ πωλητές- αγοραστές διαχειρίζονταν με ήπιες απώλειες τις πιέσεις.

Από τα χαμηλά του πρώτου ημιώρου ενεργοποιήθηκαν λίγες αγορές κατ΄αρχήν στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά σε επιλεγμένα blue chips με αποτέλεσμα να μειωθούν κάπως οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με κύρια στήριξη στις 1.063 μονάδες, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών ενδεχόμενη διάσπαση των 1.050 μονάδων θα επιδείνωνε δραματικά την τεχνική εικόνα για τον ΔΤΡ συνακόλουθα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Εως τα 2,12 η μετοχή της Alpha Bank, κινδυνεύοντας με υποχώρηση χαμηλότερα και των 2,10 ευρώ ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε τεχνικά τη τάση. Εως τα 0,362 η Εθνική μη ζητούμενη τη μη υποχώρηση χαμηλότερα των 0,358 ευρώ, ενώ και για την Πειραιώς τα 4,80 ευρώ θεωρούνται σημαντική περιοχή.

Το 33% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (πρώτες δύο στην σχετική κατάταξη) αλλά και των Fourlis, Μυτιληναίος, Grivalia, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, FF Group, ΔΕΗ, MIG, Attica Bank κ.α.

Εμφανής η περιορισμένης έκτασης μείωση θέσεων (πέραν των τραπεζών) και σε blue chips- δεικτοβαρείς μετοχές (ενδεικτική η περίπτωση των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ) γεγονός που παραπέμπει σε διάθεση πωλήσεων ορισμένων επενδυτών.

Στις 828,21 μονάδες ο ΓΔ (*) με οριακά θετική απόδοση σε μέτρηση εβδομάδος, στις 1.063,83 ο ΔΤΡ με θετικό πρόσημο 0,98% στο ίδιο διάστημα.

(*) στις 11.10΄με τις συναλλαγές στα 2,3 εκατ. μετοχές και τζίρο 4,1 εκατ. ευρώ. Το σχεδόν 1,6 εκατ. έχει πραγματοποιηθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v