XA: «Πενιχρά» τα οφέλη από τη Fitch

Περιορίζεται η ανοδική κίνηση της εγχώριας αγοράς μετά το αρχικά περισσότερο ενθαρρυντικό κλίμα. Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επιβαρύνει και την Αθήνα, παρά το θετικό νέο της αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης.

XA: «Πενιχρά» τα οφέλη από τη Fitch

Ηπια πτώση στην Ευρώπη, ανοδική αντίδραση στην Αθήνα.  Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν "ανοίξει" από λίγο χαμηλότερα επίπεδα, με τους πωλητές να έχουν μικρό προβάδισμα και με το βλέμμα στην Νέα Υόρκη γίνεται η αρχή στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος.

Με την τάση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι ελαφρώς πτωτική στην Αθήνα οι αγοραστές ξεκίνησαν με... καύσιμο την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch και επιχειρούν να ανακτήσουν μέρος της τελευταίας υποχώρησης.

Ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη ο DAX κατά 0,31% χαμηλότερα στις 12.131, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,39% στις 5.094 μονάδες με τις πρώτες ενδείξεις από την Wall Street να "δείχνουν" τον S&P με κλίση προς τις 2.421 μονάδες. 

Προφανώς και στο ΧΑ η συνεδρίαση δεν θα είναι εύκολη, ούτε για τους πωλητές ούτε για τους αγοραστές, τουλάχιστον για όσο δεν χάνονται οι... δεύτερες σημαντικές στηρίξεις αλλά και δεν κερδίζονται οι ισχυρές αντιστάσεις.

Η κίνηση του οίκου δημιουργεί μία τάση, μένει να φανεί όμως εάν αυτή είναι αρκετή για να επαναφέρει τους βασικούς δείκτες προς τις περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν στηρίξεις αλλά πλέον αντιστάσεις για την τεχνικότητα της αγοράς. 

Με μικρό ανοδικό χάσμα η αρχή και για τους 3 βασικούς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 833,21 με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ στα πρώτα 5 λεπτά της συνεδρίασης και το 84% στον τραπεζικό κλάδο. Η επικέντρωση των traders είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας εντολές τους, στις τράπεζες όπου και το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε συγκριτικά μεγαλύτερη υποχώρηση απ΄ ότι στα blue chips. Ούτως ή άλλως κλάδος- κλειδί ο τραπεζικός θα είναι αυτός που είτε θα συμβάλλει στην επαναφορά πάνω από τις 835 είτε στην περαιτέρω υποχώρηση και δοκιμασία προς τις 810 μονάδες. 

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται, πως οι αγοραστές μπορούν να κινηθούν προς την περιοχή των 835 μονάδων- όπου και η πρώτη δοκιμασία για αυτούς- και ότι οι πωλητές αρκούνται στα κεκτημένα της Παρασκευής. Κάτι, που εν μέρει αποτυπώθηκε και στο "κλείσιμο" της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα. 

Εως τα όρια των 1.070 μονάδων νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιο μας αναφέραμε, πως "...  πρακτικά σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, και με την προϋπόθεση πως δεν θα επιφυλάσσει αρνητική έκπληξη η Φρανκφούρτη, αναμένεται η κάλυψη του χαμένου εδάφους της Παρασκευής δηλαδή για τον ΔΤΡ η αντίδραση μέχρι τις 1.070 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) με φιλόδοξο στόχο τις 1.082, ενώ για να αποκατασταθεί η βαριά τραυματισμένη εικόνα θα απαιτηθεί η πειστική υπέρβαση των 1.117 και 1.130 μονάδες. Το τελευταίο είναι το ευκταίο σενάριο που όμως υπό τις παρούσες συνθήκες συγκεντρώνει τις ελάχιστες πιθανότητες. Συνεπώς από σήμερα περιοριζόμεθα στο να δούμε εάν η αγορά, κατά πόσον ο κλάδος-κλειδί έχει το περιθώριο να καλύψει το έδαφος μέχρι τις 1.070, το πολύ έως τις 1.082 μονάδες. Και ευχαριστημένοι θα είμαστε.". 

Με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, εστιάζουμε σε Alpha Bank και Εθνική καθώς από αυτούς τους δύο τίτλους θα κριθεί βραχυπρόθεσμα το στοίχημα της αντίδρασης. Εως τα 2,16 ευρώ η μετοχή της Αlpha Bank, εγγύτατα του στόχου, που έχει τεθεί, έως τα 0,367 η ΕΤΕ σε μία παρόμοια κίνηση. 

Αυξημένες οι συναλλαγές στην Εθνική (σχεδόν το 50% του συνόλου, στις 10:50), υψηλός ο τζίρος στην Alpha Βank (περίπου το 50% του συνόλου, στο ίδιο διάστημα). 

Από την αντοχή των αγοραστών σε Alpha Bank και Εθνική θα εξαρτηθεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος για τον ΔΤΡ, εάν θα ακολουθήσουν ανοδικά και οι Πειραιώς, Eurobank. 

Σταδιακά και όσο περνούν στο σύστημα εντολές συγκριτικά κινητικότητα σημειώνεται και σε: ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Jumbo, Viohalco, Attica Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, MIG, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και Lamda Development.

Περισσότερες συναλλαγές/τζίρος στον ΟΤΕ απ΄ ότι στον ΟΠΑΠ έως τα 10,78 και τα 9,73 ευρώ αντίστοιχα, έως τα 2,12 η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (με συγκριτικά αυξημένο τζίρο), έως τα 2,20 της ΔΕΗ. 

Ανοδικά συνεχίζει η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα σε συνέχεια της κόντρα αντίδρασης της Παρασκευής (σχετική μέτρηση στον Εκηβόλο), έως τα 8,61 ευρώ ο Μυτιληναίος, έως τα 5,28 τα ΕΧΑΕ, με θετικό πρόσημο η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. 

Μετά τα πρώτα 30-35΄ της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο ήταν οι μετοχές των: Grivalia, Coca Cola, Jumbo, δεν είχε "ανοίξει" καν η μετοχή του ΟΛΠ, ενώ από τη μεσαία κατηγορία η προσοχή εστιαζόταν σε Νηρέα, Intralot, Ιντρακόμ, MIG, MLS. 

Τεχνικά για τον ΔΤΡ οι 1.070 μονάδες είναι η πρώτη περιοχή, που όπως αναμενόταν θα δοκιμάζονταν οι αγοραστές, επίπεδο όπου μετά τις 10.55'  έγιναν κάποιες ρευστοποιήσεις με συνέπεια ο δείκτης να διολισθήσει 6 μονάδες προς τις 1.063+ . Η κατά τι διεύρυνση των απωλειών στην Φρανκφούρτη από το 0,31% στο 0,45% συνέβαλε- σε κάποιο βαθμό- στην διολίσθηση της αγοράς από τα αρχικά υψηλά ημέρας. Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις ξένες αγορές, καθώς στην ελληνική πέραν της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch δεν "τρέχουν" άλλες ουσιαστικές εξελίξεις.  

Κλάδος κλειδί, ο τραπεζικός, θα δώσει τη τάση στην συνέχεια καθώς οι κινήσεις στα blue chips είναι μέχρι τώρα αρκετά επιφυλακτικές.   


(*) Στις 11.05΄ η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών στις 40/12, με τις συναλλαγές να έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. μετοχές και ο τζίρος τα 3,2 εκατ. ευρώ. Με το 70% στον τραπεζικό κλάδο. Από τους... δείκτες, το 2ετές κυμαίνεται πέριξ του 3,312%. Τα futures στην Wall "δείχνουν" τον S&P κατά 0,19% χαμηλότερα στις 2.422 μονάδες.      

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v