Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση στο ΧΑ με καθίζηση του τζίρου

Σε οριακά θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, με πρωταγωνιστές τον τίτλο της Coca Cola και τις τράπεζες. Ξεχωρίζουν Eurobank, Alpha. «Ταλαιπωρία» για Τιτάν, Folli, Jumbo, Motor Oil, ΟΠΑΠ. Ισχνός ο τζίρος.

Συντήρηση στο ΧΑ με καθίζηση του τζίρου

Ασθμαίνοντας ακολουθεί το ΧΑ την αντίδραση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων.

Σε οριακά αρνητικό έδαφος υποχώρησε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνοντας από τις 829,89 μονάδες καθώς από τις 13.45΄ ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές με συνέπεια να μηδενισθούν τα όποια ισχνά κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης.

Στις 825 μονάδες υποχώρησε ο ΓΔ επίπεδο, όπου υπήρξε μία πρώτη προσπάθεια στήριξης και αναστροφής με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει σήμερα σαφώς βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.

H αντίδραση της αγοράς επιχειρείται- στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης- με τις τράπεζες και με την δεικτοβαρή Coca Cola. Η μετοχή της τελευταίας λειτουργεί σήμερα εξισορροπητικά στις πωλήσεις/πιέσεις που σημειώνονται σε αρκετά blue chips και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είναι στο συν ελέω του 1,47% της Coca Cola στα 28,25 ευρώ.

Ο FTSE25 κατά 0,34% υψηλότερα στις 2.175 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών κατά 0,65% στις 1.055 μονάδες με τις συναλλαγές και τζίρο σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ότι εχθές στο αντίστοιχο διάστημα.

Το 45% του ισχνού τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank, Εθνική και το μεγαλύτερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha Bank. Ωστόσο πρόκειται για συναλλαγές/τζίρο ελάχιστα αντιπροσωπευτικούς αλλά ενδεικτικούς της "ρηχότητας" της αγοράς μας και της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά πωλητών- αγοραστών.

Το ενθαρρυντικό- τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο (*)- είναι η εμφανώς βελτιωμένη τάση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ να κρατά τις 1.055 και με ζητούμενο ένα "κλείσιμο" στις 1.059 μονάδες ενδεχόμενο που θα βελτίωνε κατά τι την τεχνική εικόνα του δείκτη.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι εχθές συντηρείται η μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε θετικό έδαφος παρά τις πωλήσεις που πραγματοποιούνται, μετά τις 13.45΄, σε 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές. Σειρά των blue chips να "ταλαιπωρηθούν" σήμερα με πωλήσεις σε ΤΙΤΑΝα, FF Group, Jumbo, Motor Oil αλλά και σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ κατά 4,08% διορθώνει η μετοχή της Attica Bank.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές αγοραστές ενεργοποιούνται σε ΔΕΗ, Coca Cola, EXAE, ΟΛΠ, Sarantis.
Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυλά η μέρα στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, καθώς είναι αισθητά μειωμένες συναλλαγές/τζίρος σε μετοχές όπως MIG, Intralot, J&P Αβαξ, Πλαίσιο.

Στο 49/43 η σχέση ανοδικών/καθοδικών με ενδεικτικό το γεγονός, πως για τις πρώτες 25 μετοχές στην σχετική κατάταξη με βάση την απόδοση η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά συνολικά τις 3.000 ευρώ

Ενδεικτικό, πως σε μετοχές των Μοτοδυναμική (24,42%), Λεβεντέρης (19,88%), ΑΝΕΚ προνομιούχος (19,48%), Πήγασος (19,17%) ο συνολικός τζίρος περιορίζεται στα μόλις 200 ευρώ (!!).

(*) στις 14,47΄ η συνολική αξία συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 13,7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v