Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύθραυστη ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 830 μονάδες, με «γκάζι» στο φινάλε της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης. Σε τράπεζες και Coca Cola επικεντρώθηκαν οι αγοραστές. Ξεχώρισε η Alpha Bank (+4,2%). Κινητικότητα στα μεσαία. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Εύθραυστη ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Αργησε μία μέρα αλλά ήρθε, σήμερα με την αρωγή των ξένων χρηματιστηρίων.

Η ξεκάθαρη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή μπορεί να μην έφερε...ανάσες εχθές στο ΧΑ πλην όμως σήμερα και με τον ρυθμό που έδωσε η Wall Street έπιασε τόπο με τον Γενικό Δείκτη να κάνει βήματα προς τα πάνω και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 832,78 μονάδων.

Αδιαμφισβήτητα η αλλαγή τάσης σηματοδοτήθηκε αργά εχθές βράδυ από το "γύρισμα" του S&P 500 επηρεάζοντας ανάλογα αρχικά τις ασιατικές αγορές και από νωρίς το πρωί τις ευρωπαικές. Σε διαφορετικό κλίμα απ΄ ότι στο χθεσινό κλείσιμο το ΧΑ ξεκίνησε με αγορές, ακολούθησε περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση για να πάρει και πάλι την ανιούσα την τελευταία ώρα.

Στις 2.190, ο FTSE25, στις 1.080,65 ο ΔΤΡ με μέτριες συναλλαγές μέχρι και 15΄ πριν το τέλος της συνεδρίασης. Ισοκατανομή του τζίρου καθώς από 50% πραγματοποιήθηκε σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, ενώ η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφώθηκε στις 61/44 μετοχές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν, πως σε αυτή την συγκυρία των αγορών (και ενώ αυτές τις μέρες λείπουν οι πολύ σημαντικές ειδήσεις) η προσοχή των επενδυτών στρέφεται προς το Jackson Hole στην συνεδρίαση της Fed και ειδικότερα όταν την Παρασκευή θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed και ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ. Οι αγορές προφανώς και δεν περιμένουν κάποια έκπληξη από τον Μάριο Ντράγκι- τουλάχιστον ανάλογης βαρύτητας με αυτήν του 2014 (*)- ωστόσο οι αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών σηματοδοτούν το φετινό 3ήμερο της Fed.

Σε αυτό το περιβάλλον, με την μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, το ΧΑ από short θέση- εχθές το απόγευμα- βρέθηκε από το πρωί- σήμερα- σε long τάση, κάτι που επιβεβαίωσαν από τις πρώτες κιόλας εντολές τους οι ενεργοί παίκτες. Μέτρια μεγέθη μεν σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο, πλην όμως με σαφώς καλύτερη εικόνα από νωρίς στις τράπεζες και με την συνδρομή της Coca Cola έγιναν αυτά τα λίγα βηματάκια.

Ομως η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη μέχρι αύριο, καθώς ο μεν ΔΤΡ (ξανά) έπιασε τις 1.059 μονάδες αλλά ο ΓΔ πλησίασε τις 835 μονάδες στα τελευταία λεπτά, στις δημοπρασίες. Επίσης ο FTSE25 έπιασε την πλησιέστερη αντίσταση των 2.182 μονάδων, όπως είχε αναφερθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο.

Με την Φρανκφούρτη να ακολουθεί την Νέα Υόρκη και με τον DAX να επανέρχεται πάνω από τις 12.200 (από τις 12.124 μον.) η στάση των traders στο ΧΑ ήταν λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη.

Εντολές από την αρχή στις 3 από τις 4 συστημικές με την Πειραιώς να ακολουθεί μετά τις 14.20΄ ο ΔΤΡ κυμάνθηκε από τις αρχικές 1.049,65 έως τις 1.071,24 (υπερκαλύπτοντας τις 1.059 και πιάνοντας τις 1.070).

Με την Alpha Bank να επανακτά την δυναμική της και να διαμορφώνεται στα υψηλά ημέρας των 2,20, στην Eurobank να πραγματοποιούνται συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στην Εθνική έως τα 0,365 και την Πειραιώς- έστω με καθυστέρηση- να συνεχίζει την καλή πορεία που έχει μετά το reverse split.

Οι διαθέσεις των traders φάνηκαν από νωρίς, εκτός από τις τράπεζες, και με την τακτική που ακολούθησαν με την δεικτοβαρή Coca Cola. Με μόλις μία πράξη για μόλις μία μετοχή (μέχρι τις 10.57) η μετοχή της Coca Cola αντέδρασε αισθητά επηρεάζοντας ανάλογα την βαρύτητα στάθμισης κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα στην διαμόρφωση των βασικών δεικτών, ΓΔ και FTSE25,

Με αυτό τον ρυθμό ακολούθησαν traders σε μετοχές με ανοδικό momentum (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ/Τέρνα κ.α.) για να διαμορφωθεί μετά τις 15.15΄-15.30΄ ένας εμφανής ανοδικός σχηματισμός με το ενδιαφέρον/κινητικότητα να εντείνεται προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ενδεικτικό το γεγονός, πως στις 17.00 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 24,8 εκατ. ευρώ (με 22,9 εκατ. μετοχές) και στις 17.15΄.01" στα 28,9 με 26,1 μετοχές.

Η τάση ενισχύθηκε προς το τέλος λόγω της ισχυροποίησης της αντίδρασης του DAX (1,29%), λόγω της θετικής εικόνας της Νέας Υόρκης, καθώς ο S&P ενισχυόταν στις 2.442 μονάδες (0,55%).

Στα τελευταία 15΄ με αγοραστές εκτός από τις 4 συστημικές τραπεζικές, στην Attica Bank με επαναφορά από τα 0,093 στα 0,10 εν μέσω φημών, στην Viohalco που "φλερτάρει" και πάλι με το 3άρι, στην ΓΕΚ/Τέρνα που επανήλθε πάνω από τα 4 ευρώ, στην ΔΕΗ- με αγοραστές έως τα 2,18 ευρώ- , στην Coca Cola, στα ΕΛΠΕ, στον Μυτιληναίο, στον ΟΛΠ και στα FF Group.

Από τον δείκτη FTSEMid Cap ξεχώρισαν J&P ABAΞ (στα 0,70), Ικτίνος (απορροφώντας την προσφορά, που βγαίνει στα 1,30 ευρώ), Ιντρακόμ (που περνώντας τα 0,65 "βλέπει" υψηλότερα), Quality, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης. Απογοητευτική για ακόμη μία συνεδρίαση η μετοχή του Πλαισιου, καθώς στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις "μετρά" 11 με αρνητικό πρόσημο.

Θετική η εικόνα και στα ομόλογα, με το 2ετές έως τα 3,170% και το 10ετές έως τα 5,577%.

Για αύριο θα πρέπει να δούμε το "κλείσιμο" στην Wall Street, ειδικότερα του S&P 500 και για τα ελληνικού ενδιαφέροντος GREK/ETF και NBGYY. Τελικές τιμές στο προσυνεδριακό της Τετάρτης, όπως άλλωστε μας...έδειξαν τον δρόμο από νωρίς σήμερα.

(*) σχετική ανάρτηση μας για το Jackson Hole, από νωρίς στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v