ΧΑ: Ισορροπίες στη ζώνη των 810 μονάδων για τον ΓΔ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο. Σε θετικό έδαφος περνά η Εθνική, κέρδη και για Eurobank - Πειραιώς. Πιέσεις για Lamda Development, Coca Cola. Ξεχωρίζουν Σαράντης, Viohalco.

ΧΑ: Ισορροπίες στη ζώνη των 810 μονάδων για τον ΓΔ

Συντηρείται το ήπια πτωτικό κλίμα στις αγορές, την ώρα που τα futures στην Wall Street «δείχνουν» ελαφρώς ανοδικό άνοιγμα, μετά τη χθεσινή... μίνι καταιγίδα.

Στη Φρανκφούρτη, ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης DAX παρά τις μικρές απώλειες (0,15%) κρατά τις 12.100 μονάδες (*), γεγονός που σε «κλείσιμο» ημέρας θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των αγοραστών. Εάν μάλιστα το βράδυ στη Νέα Υόρκη επιβεβαιωθεί η τεχνικότητα για τον «δείκτη των δεικτών» S&P 500 και επανακάμψει πάνω από τις 2.465, τότε βραχυπρόθεσμα σε «κλείσιμο» εβδομάδας θα μπορούσε να προκύψει αποτέλεσμα θετικό για τους long παίκτες.

Συνεκτιμώντας την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μπορούσαν να αντιδράσουν ανοδικά. Το πώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει (ή όχι) το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται από τους λόγους και τις αφορμές που οδήγησαν στη διόρθωση των τελευταίων ημερών και δη στον τραπεζικό κλάδο. Μόνο στην περίπτωση που τα νεότερα από το μέτωπο της 3ης αξιολόγησης είναι (τουλάχιστον) ουδέτερα, το ΧΑ θα μπορούσε να ακολουθήσει σε μία ανοδική διόρθωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, της Νέας Υόρκης.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου, με μόλις 19 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 8,5 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικά σε μετοχές των Motor Oil, Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Fourlis, FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων κ.α.

Ενθαρρυντικό το ότι σε μία συνεδρίαση μέτριου τζίρου, στο «ρηχό» ελληνικό χρηματιστήριο πωλητές - αγοραστές επιλέγουν να συντηρήσουν την αγορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Στις 805,74-811,80 μονάδες η διακύμανση του ΓΔ, με τον ΔΤΡ στις 966,82-981,56, επιβεβαιώνοντας -μέχρι τώρα- τη στήριξη των 970 μονάδων.

Με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί 0,46% καθίσταται ευχερής η συντήρηση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην περιοχή των 2.128 μονάδων.

Από τις 4 συστημικές τραπεζικές, σε Πειραιώς και Eurobank οι αγοραστές υπερισχύουν σταδιακά μετά τις 14:15-14:30, με αποτέλεσμα για τη μεν πρώτη, η τιμή από τα 4,21 να αντιδράσει προς τα 4,31 και για τη δεύτερη, από το 0,841 προς το 0,858 ευρώ. Αντιθέτως σε Εθνική και Alpha Bank παραμένουν οι πωλητές στα 2,01 και 0,325 ευρώ αντίστοιχα. Μάλιστα για τη μετοχή της Αlpha Βank σημαντικό είναι να μην διαμορφωθεί η τελική τιμή κάτω από τα 2,03 ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο οι 18 από τις 26 μετοχές του FTSE25, με μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται για τις Lamda Development (2,79%), Αεροπορία Αιγαίου (1,59%), Μυτιληναίο (1,19%), ΔΕΗ (0,90%).

Ωστόσο στην πλειονότητα των blue chips που υποχωρούν, η σύνθεση πωλητών - αγοραστών παραπέμπει σε ελεγχόμενη ροή συναλλαγών, έτσι ώστε να μην απειλούνται σημαντικά τεχνικά σημεία/στηρίξεις. Πιθανόν σε ενδεχόμενη ανοδική διόρθωση του ΧΑ να επανακάμψουν προς τα επίπεδα της συνεδρίασης της Παρασκευής (1ης Σεπτεμβρίου).

Λίγο πριν τις 15:00 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα περίπου 19 εκατ. ευρώ.

(*) σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, θετικό σημάδι είναι ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» του DAX πάνω από τις 12.124 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v