Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αμερικανική βοήθεια ποντάρει το Χρηματιστήριο

Οι διεθνείς αγορές, το μεγαλύτερο στήριγμα σε αυτή τη φάση για την εγχώρια αγορά. Ο «επανέλεγχος» των κρίσιμων τεχνικών επιπέδων για τους δείκτες και οι μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σε αμερικανική βοήθεια ποντάρει το Χρηματιστήριο

Nέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq, με τη Wall Street να συνεχίζει να δίνει τον ρυθμό σε Ευρώπη, Ασία, φθάνοντας μέχρι Αθήνα.

Ελέω Wall Street η αναστροφή τάσης και στο ΧΑ, με τους αγοραστές να έχουν επανακάμψει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα την αποφυγή της υποχώρησης του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 και τη μικρή ανοδική διόρθωση προς τις 810 μονάδες. Δύο μικρά βηματάκια, τη Δευτέρα και την Τρίτη, με τη συμμετοχή τραπεζών και blue chips, σε δύο συνεδριάσεις αυξανόμενων συναλλαγών και τζίρου με καλή κατανομή σε τραπεζικούς και μη τίτλους και ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις κινήσεις των traders σε συγκεκριμένα βαριά χαρτιά, με τον ΤΙΤΑΝα και την Jumbo να ξεχωρίζουν χθες.

Συναλλαγές 41,3 εκατ. μετοχών, τζίρος 52,5 εκατ. ευρώ, με το 21% να πραγματοποιείται στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένος σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά.

Μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, τις ανησυχίες λόγω Κιμ, τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες κ.ά., ζητούμενο ήταν (τη Δευτέρα) η άμεση αντίδραση και (την Τρίτη) ο πρώτος στόχος των 809 μονάδων. By the book, προσώρας οι κινήσεις πωλητών - αγοραστών, με τον ΓΔ στις 810,75, με τον ΔΤΡ στις 969,30 και στις 2.134,96 μονάδες ο FTSE25.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, η κίνηση Δευτέρας- Τρίτης αποτελεί μόνο μία ανοδική διόρθωση στο πλαίσιο επανελέγχου των τελευταίων τεχνικών σημείων και επιβεβαίωσης της σημασίας της περιοχής των 809 μονάδων.

Σε θέση short ο μεγάλος δείκτης και πρώτη αντίσταση στις 2.150 μονάδες και κύριο στόχο στις 2.170, εάν και εφόσον συνεχιστεί η ανοδική διόρθωση με ορίζοντα το triple witching μεθαύριο Παρασκευή. Για τον δείκτη, στήριξη είναι οι 2.130 και χαμηλότερα (σημαντικότερη ) στις 2.109 μονάδες.

Ενθαρρυντική η χθεσινή εικόνα για Jumbo, TITAN αλλά και Αεροπορία Αιγαίου (με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου), FF Group (με αντιστάσεις στα 21,50 και 22 ευρώ), ΕΧΑΕ (με αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους). Ενθαρρυντικές κινήσεις και στη μεσαία κατηγορία, με ΠΛΑΙΣΙΟ και ΚΡΙ ΚΡΙ να ξεχωρίζουν. Στα 4,39 ευρώ η πρώτη, στα 3,01 ευρώ η δεύτερη.

Δεδομένου ότι η τάση στο ΧΑ εξαρτάται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από το κλίμα που επικρατεί στα ξένα, συνεχίζουμε την παρακολούθηση των DAX και S&P. Τεχνικά για τον DAX οι long κέρδισαν αρκετές θέσεις έναντι των short ενόψει της λήξης την Παρασκευή, με τις 12.565 κοντινή και τις 12.600 κύρια αντίσταση. Στήριξη στις 12.486 μονάδες.

Για τον S&P, σε νέα ιστορικά υψηλά, επόμενη περιοχή οι 2.498-2.502 και κύρια στις 2.510-2.514, που ως κύρια θέλει προσοχή βραχυπρόθεσμα εάν επιβεβαιωθεί. Στηρίξεις στις 2.485 και 2.480 μονάδες.

Οσον αφορά στους... δείκτες μας: μικρές απώλειες 0,10% στα 10,15 για το GREK, μικρή άνοδος 0,53% στα 0,38$ για το NBGYY.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v