Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βουτιά» για τις τράπεζες

Στο κόκκινο συνεχίζει το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank. Πτώση για Coca Cola, Folli Follie, ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΔΕΗ, Τιτάνα, Fourlis.

ΧΑ: «Βουτιά» για τις τράπεζες

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων.
Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε «άνοιγμα» από λίγο χαμηλότερα επίπεδα «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Wall Street, με μεγαλύτερες το ΧΑ.

Με συναλλαγές χαμηλότερα των κρίσιμων 756 μονάδων (για τον ΓΔ), το ελληνικό χρηματιστήριο προβληματίζει και σήμερα, κυρίως λόγω της αρνητικής εικόνας που έχει διαμορφωθεί και πάλι για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών.

Απώλειες σχεδόν 4,5% για τον Δείκτη Τραπεζών, που νωρίτερα έχανε με χαρακτηριστική ευκολία τις διαδοχικές στηρίξεις στις 750 και 740 μονάδες, καθώς οι μεν πωλητές επέμεναν, οι δε αγοραστές δεν έδειχναν καμία βιασύνη για να απορροφήσουν την όποια προσφορά. Πράγματι, νωρίτερα, με συναλλαγές μόλις 15 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός κλάδος ταλαιπωρούνταν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, συνέπεια της χθεσινής έκθεσης... βολής της BofA αλλά και στη συνέχεια των έμμεσων προειδοποιήσεων της ΕΚΤ, με την άμεση παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Με αυτές τις αφορμές, επανήλθε η ούτως ή άλλως εύλογη επιφυλακτικότητα ή και ανησυχία των traders για τον κλάδο και ειδικότερα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Ετσι, όπως σημειώναμε και χθες, με συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ (15-16 εκατ. ευρώ) από τον κλάδο... εξαερώνεται πολλαπλάσια αξία (σε όρους αποτίμησης), με άλλα 350 εκατ. να προστίθενται στα χθεσινά χαμένα των περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, περίπου το 40% του συνόλου, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank. Συγκριτικά αυξημένη προσφορά και σε Πειραιώς, Eurobank.

Πέραν των τραπεζικών μετοχών, κινητικότητα καταγράφεται σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis κ.α.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ενδιαφέρον σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες σε μετοχές/εισηγμένες που ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Γεγονός που εξηγεί την -με σημαντικό τζίρο- ενίσχυση μετοχών όπως του ΤΙΤΑΝα ή της Αεροπορίας Αιγαίου ή την κινητικότητα στον τίτλο του ΟΤΕ.

Ενδιαφέρον στα επιμέρους και για μετοχές που λόγω των εξελίξεων είναι στην επικαιρότητα, με ενδεικτική την περίπτωση της ΔΕΗ. Σημαντική άνοδος της μετοχής στο 1,96 ευρώ, με αφορμή, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, την προοπτική πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Κατά τα άλλα, λίγα έως ελάχιστα και σήμερα, σε ένα απονευρωμένο και εγκλωβισμένο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στις 15:30 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 31,2 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v