ΧΑ: Συνεχίζεται το πρέσινγκ στις τράπεζες

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των απωλειών στις τραπεζικές μετοχές. Απώλειες ως 7% για τον κλαδικό δείκτη. Προσπάθεια για «αντίβαρο» στις πιέσεις μέσω Coca Cola. Επιστρέφουν οι αγοραστές στον ΟΤΕ.

ΧΑ: Συνεχίζεται το πρέσινγκ στις τράπεζες

Ανοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έντονες πιέσεις στο ελληνικό.

Σταθερά σε θετικό έδαφος ο DAX στη Φρανκφούρτη, από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα στις 13.046 μονάδες, με την αγορά -πιθανότατα- να προεξοφλεί πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Εάν αύριο διαφανεί διέξοδος στο κυβερνητικό αδιέξοδο, το πιθανότερο είναι οι long να «κλείσουν» τον μήνα αρκετά πάνω από τις 13.000 μονάδες αλλά, σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά ενδεχομένως να μπαίνει σε περιπέτειες.

Λίγο χαμηλότερα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 στις 2.562 μονάδες.

Με την Ευρώπη να αντιδρά, το ΧΑ παραμένει υπό πίεση, με μόνιμο πλέον υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο, όπου οι πωλήσεις συνεχίζονται ακόμη και κάτω από τις νέες χαμηλές τιμές του κλαδικού δείκτη. Με τον ΔΤΡ να διορθώνει πάνω από 3%, εύλογη είναι η εικόνα όπως διαμορφώνεται για το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη. Στις 1.839 μονάδες ο FTSE25, με απώλειες 1 ,9% και σε δοκιμασία της κοντινότερης στήριξής του.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, σε χαμηλότερα επίπεδα από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο. Το περίπου 50% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, περί τα 10 εκατ. ευρώ, με τους πωλητές να επιμένουν στο... σφυροκόπημα και των 4 συστημικών τραπεζικών μετοχών.

Πλέον η αποτίμηση του κάθε ομίλου ξεχωριστά αλλά και συνολικά περιορίζεται σε επίπεδα υποτίμησης, καθώς η Alpha Bank στο 1,34 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία κάτω των 2,21 δισ. ευρώ, η Εθνική στο 0,226 αποτιμάται χαμηλότερα των 2,14 δισ. ευρώ, η Eurobank στο 0,56 αποτιμάται 1,22 δισ. και η Πειραιώς στα 2,11 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία 921 εκατ. ευρώ.

Συνολική αποτίμηση και των 4 συστημικών ομίλων διαμορφώνεται χαμηλότερα των 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή δυσανάλογα της βαρύτητας στάθμισης που έχουν στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών. Εμφανής η στρέβλωση, καθώς οι τιμές σχεδόν των μισών από τις μη τραπεζικές του δείκτη είναι πολύ πάνω από τις 713 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Πέραν των τραπεζικών, το ενθαρρυντικό είναι πως οι αγοραστές επανακάμπτουν στον ΟΤΕ. Αυξημένες συναλλαγές για τη μετοχή, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ειδικότερα για τη μετοχή του ΟΤΕ η τεχνική προσέγγιση «δείχνει» τα 10,36-10,40 ευρώ ως αντιστάσεις και τα 10,04-9,86 ευρώ ως στηρίξεις.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, οι αγοραστές υπερισχύουν σε μόλις 5 τίτλους. Αναλυτικότερα σε Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Fourlis και FF Group σημειώνεται θετικό πρόσημο.

Στις 17:00 ο τζίρος ήταν στα 46 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v