ΧΑ: Προσπαθεί για κάτι παραπάνω...

Στη ζώνη των 730 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο, με ήπια άνοδο και χαμηλό τζίρο. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Eurobank, ΔΕΗ, Τράπεζα Αττικής. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Coca Cola. Απώλειες καταγράφουν Motor Oil, Mυτιληναίος.

ΧΑ: Προσπαθεί για κάτι παραπάνω...

Για θετικό κλείσιμο εβδομάδας πηγαίνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κάτι από τον «αέρα» τους επιδιώκουν οι long να προσδώσουν και στο ΧΑ, που παραμένει «κολλημένο» πέριξ των 725-730 μονάδων.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία («Ναι» σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού και επανεκλογή Σουλτς στην ηγεσία του SPD, με το 81,9% των ψήφων των μελών του κόμματός του) δίνουν ώθηση στους αγοραστές, ξεπερνώντας άνετα το αρχικό σοκ που προκάλεσε η ανακοίνωση της απροσδόκητης υποχώρησης των εξαγωγών (0,4%) τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα ο DAX να ωθείται προς τις 13.190 μονάδες.

Ανετη υπέρβαση των 13.150, που ανοίγει τον δρόμο για ένα... year's end rally στη Φρανκφούρτη. Στο 14,82% η απόδοση του δείκτη για το 2017, στις 13.525 μονάδες το ιστορικό υψηλό του.

Αυτά στη Φρανκφούρτη, γιατί στην Αθήνα το κλίμα παραμένει υποτονικό και σήμερα, με συναλλαγές/τζίρο μάλλον προς τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα, χωρίς νεύρο καν πονταρίσματα από τους βραχυπρόθεσμους.

Μόλις 2,5 εκατ. τζίρος στο πρώτο ημίωρο είναι... αστείο μέγεθος για να μιλάμε για αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στο 43% του ισχνού τζίρου ο τραπεζικός κλάδος, με τους traders να απέχουν και τους όποιους λιγοστούς να περιορίζονται σε κινήσεις σε Eurobank, ETE, όπου και το περιορισμένο trading. Αποθαρρυντικό το ότι και στις 4 συστημικές τραπεζικές έχει μειωθεί κατακόρυφα η μεταβλητότητα, το περιθώριο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης, γεγονός που δεν διευκολύνει καν τις intraday συναλλαγές.

Στις 718-732 μονάδες ο ΔΤΡ και τουλάχιστον προσώρας δεν απειλούνται τιμές χαμηλότερα των 705 μονάδων, καθώς πωλητές - αγοραστές συντηρούνται πέριξ των 720 μονάδων.

Το όποιο περιορισμένο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προσπάθεια της Eurobank να υπερβεί τα 0,69-0,70 και της Εθνικής το 0,257 ευρώ.

Περιορισμένος ο τζίρος και στα blue chips, ενδεικτικό το ότι στις 11:05 δεν είχε ξεπεράσει ακόμη το 1,5 εκατ. ευρώ, με τον περισσότερο σε Intralot, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Υγεία κ.α., επίσης ενδεικτικό το ότι εκείνη την ώρα για μόλις 6 μετοχές η αξία συναλλαγών ξεπερνούσε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ.

Εντελώς αποθαρρυντική εικόνα αλλά που, από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα είτε σε πωλητές είτε σε αγοραστές να επιχειρήσουν μία χαμηλότατου κόστους κίνηση, είτε προς τη μία (χαμηλότερα προς τις 720) είτε προς την άλλη (υψηλότερα προς τις 735-737 μονάδες).

Σειρά της Attica Bank να επιχειρηθεί να δώσει μία κάποια αντίδραση, μετά τη δραματική διόρθωση (απώλειες 17,17% σε εβδομαδιαίο) αλλά και της ΔΕΗ, που επίσης επιχειρείται να... ανασάνει από το χαμηλό της Τετάρτης. Συναλλαγές στο 1,84 ευρώ για τη μετοχή της Επιχείρησης.

Κινητικότητα και σε Χαλκόρ, Cenergy, Lamda Development, EΛΛΑΚΤΩΡ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v