ΧΑ: Τα εμπόδια στον δρόμο προς τις 900 μονάδες

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το ράλι της ΔΕΗ, οι κινήσεις «ισχυρών χεριών» και το κλίμα στις διεθνείς αγορές που «βάρυνε» και δημιουργεί νέα δεδομένα. Σε ποιες μετοχές θα κριθεί το στοίχημα για την εγχώρια αγορά.

ΧΑ: Τα εμπόδια στον δρόμο προς τις 900 μονάδες

Πτώση στη Wall Street, με το βλέμμα στα ομόλογα. Κατά 0,67% χαμηλότερα, στις 2.853,53 μονάδες, ο S&P 500, «ανάβοντας» ένα σήμα προσοχής για τους long όπου γης. 

Ούτως ή άλλως στον ρυθμό και των εταιρικών αποτελεσμάτων, η «αγορά των αγορών» θα δίνει αφορμές για κινήσεις και στους short, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και για το ΧΑ. 

Νωρίτερα ηπιότερη υποχώρηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απώλειες 0,38% και 0,23% σε Μαδρίτη και Μιλάνο αντίστοιχα, όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης (ο επί των διεθνών αγορών). Θα συμπλήρωνα την παράμετρο... ιταλικές εκλογές, στις 4 Μαρτίου, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ελληνικές αξίες-ομόλογα, μετοχές κ.λπ.

Στα καθ' ημάς και πάντα σε βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) προσέγγιση, στο ΧΑ η επάνοδος των αγοραστών σηματοδοτήθηκε από την εμφατική επαναφορά των ισχυρών χεριών στη μετοχή-πρωταθλητή για τον Ιανουάριο, τη ΔΕΗ. Κόντρα σε όλες τις... βαθυστόχαστες αναλύσεις που απαξίωναν την Επιχείρηση, ακόμη και όταν η χρηματιστηριακή αξία της είχε συρρικνωθεί σε λιγότερα από μισό δισ. ευρώ (προ ΑΔΜΗΕ), οι γνώστες, τα κάθε λογής ισχυρά funds όπως το Silchester του Stephen Butt, είναι παρόντες και κάνουν παιχνίδι. Χθες η μετοχή της ΔΕΗ με υπερφόρτιση των long κατά 12,63% στα 3,30 ευρώ, με συναλλαγές αξίας 2,716 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του έτους, κέρδη 69,23%, προς απάντηση των κάθε λογής... άπιστων Θωμάδων. Και περιορίζομαι εδώ. 

Με τη ΔΕΗ λοιπόν, που συνέβαλε στη διαμόρφωση τάσης και αλλαγή κλίματος όπως φάνηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης σε πλειάδα μετοχών της μεγάλης αλλά και της μεσαίας όπως και της μικρής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα το υψηλό των 889,17 για τον ΓΔ. Με τον FTSE25 έως τις 2.262,71 αλλά με τον ΔΤΡ έως τις 975,45 μονάδες, δηλαδή θέλοντας δουλειά μέχρι την κορυφή των 1.146,11 μονάδων. 

Με συναλλαγές αξίας 73,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 39% στον τραπεζικό κλάδο και αυξημένη για μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola κ.ά. και με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 78/43, η συνέχεια προοιωνίζεται αμφίρροπη, τόσο για τους long όσο για τους short, γι' αυτό και η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται την αυξημένη προσοχή μας. 

Επ' ουδενί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση η υπέρβαση των 890 και ο δρόμος για την κατάκτηση των 900 μονάδων, τουλάχιστον όσο ο ΔΤΡ εξακολουθεί να παρουσιάζει τη σημαντική απόκλιση έναντι του 25άρη, των blue chips. 

Χθες η οδηγός Εθνική έδωσε την κίνηση που έπρεπε (σχετική αναφορά μας από νωρίς στον Εκηβόλο). Για σήμερα, θα θέλαμε την επιβεβαίωση της τεχνικότητας της παλαιότερης σηματωρού μας, της Alpha Bank. Σύμφωνα με το διάγραμμα/μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, η Alpha Bank κινείται πιο τασικά από τις άλλες συστημικές τραπεζικές. Με κύρια στήριξη στο 1,96 και stop στο long στο 1,92, θα πρέπει να δώσει σε αυτόν τον γύρο της αγοράς κίνηση προς τα 2,06 και με το καλύτερο σενάριο, διάσπαση και προσέγγιση των 2,17 ευρώ. Αυτό για να είναι σε ισχύ το σενάριο της ανόδου προς τις 890 και 900 μονάδες. 

Στα stress tests και πού μπαίνει ο πήχης της ΕΒΑ στα ακίνητα αναφέρεται από νωρίτερα η Αναστασία Παπαϊωάννου, θυμίζοντας πως αύριο οι αγορές περιμένουν τα νεότερα για τους ελέγχους αντοχής από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.  

Πέραν αυτών, οι long θα χρειαστούν και εφεδρείες, όπως είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που χθες «βάρυναν» τους δείκτες και έβαλαν φρένο σε μεγαλύτερη αντίδραση της αγοράς. Εως 1,75% κάποια στιγμή (πριν πάρει μπροστά η ΔΕΗ) χαμηλότερα στα 27,25 η βαριά Coca Cola, έως τα 12,57 ο ακόμη βαρύτερος ο ΟΤΕ, με τον ΓΔ να κλείνει με άνοδο 0,97% τελικά. 

Μαεστρικό το... παίξιμο της αγοράς από τα ισχυρά χέρια, τους insiders, γι' αυτό προσοχή και σήμερα, συνεκτιμώντας πως χθες δόθηκε χώρος για υψηλότερες τιμές για μετοχές σηματωρούς όπως είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Viohalco, ο Μυτιληναίος, η Αεροπορία Αιγαίου αλλά και η MIG συνδυαστικά με το Υγεία και τις Ιντρακόμ, Intralot, συν τους ΟΛΘ, Πλαίσιο, J&P Αβαξ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v