Ελεγχόμενες πιέσεις στο XA

Μικρές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση και με την εικόνα στις διεθνείς αγορές. Πτωτικά το τραπεζικό ταμπλό, καλύτερη εικόνα για Alpha. Διορθώνει η ΔΕΗ. Ανοδική κίνηση για Σαράντη και ΕΛΠΕ.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο XA

Από τη Wall Street δόθηκε το σήμα, οι ασιατικές αγορές το έλαβαν στη συνέχεια και οι ευρωπαϊκές αρκετά νωρίτερα σήμερα το πρωί. Στον ρυθμό του σήματος και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία λίγο ως πολύ αναπόφευκτη αναδίπλωση, μετά μάλιστα τη χθεσινή ενίσχυσή του.

Δεδομένου, ότι το ΧΑ «έκλεισε» χθες με κέρδη, ενώ στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά με απώλειες, δημιουργεί έναν... ετεροχρονισμό σε βάρος των αγοραστών, πόσο δε μάλλον που από νωρίς σχεδόν όλοι οι κύριοι δείκτες στην Ευρώπη είναι στο μείον.

Το μεσημέρι θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2017, συνεκτιμώντας πως αύριο η ΕΒΑ θα ανακοινώσει τους όρους για τα stress tests. Συν το ότι αύριο, τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, «κλείνει» και χρηματιστηριακά/ταμειακά ο πρώτος μήνας του 2018.

Ετσι η υποχώρηση της αγοράς, με τον ΓΔ προς τις 879 μονάδες, έρχεται απόλυτα φυσιολογικά, θυμίζοντας πως στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε ότι «... επουδενί να θεωρηθεί εύκολη υπόθεση η υπέρβαση των 890 και ο δρόμος για την κατάκτηση των 900 μονάδων, τουλάχιστον όσο ο ΔΤΡ εξακολουθεί να παρουσιάζει τη σημαντική απόκλιση έναντι του 25άρη, των blue chips».

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναμένεται κατ' αρχάς η έκταση της υποχώρησης στα ξένα χρηματιστήρια, με οδηγό/ρυθμιστή τη Wall Street και στη συνέχεια οι όποιες κινήσεις από την πλευρά των traders για πάνω από τις 890 και προς τις 900 μονάδες.

Προτελευταία συνεδρίαση του μηνός, με τον ΓΔ στις 883 μονάδες να «μετρά» κέρδη 10,05% από την αρχή του έτους και με τον κλάδο-κλειδί, τον ΔΤΡ, στις 9,62 να έχει απόδοση 9,61% στο ίδιο διάστημα.

Συνεπώς απολύτως φυσιολογικά ορισμένοι θα επιχειρήσουν να κάνουν σήμερα-αύριο ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο, για κατοχύρωση/κλείδωμα μέρους των θέσεών τους.

Κινήσεις που γίνονται με γνώμονα πως η τάση παραμένει ανοδική και για τους 4 βασικούς δείκτες, ότι ακόμη ο ΔΤΡ είναι σε απόκλιση έναντι του ΓΔ και του FTSE25 (και του FT Mid Cap βεβαίως) και πως τα ισχυρά χέρια είναι αυτά τα οποία έχουν τον (σχεδόν ) απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στις τράπεζες αλλά με την προσφορά να απορροφάται από τα χαμηλά ημέρας, με την Alpha Bank να επιβεβαιώνει την τεχνικότητά της (σχετική αναφορά και διάγραμμα στο προσυνεδριακό σχόλιό μας), με κίνηση έως το 1,998 ευρώ. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, πολύ περιορισμένες στην Πειραιώς.

Ενδεικτικό της στάσης των παικτών το ότι στα πρώτα 35' ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 4,9 εκατ., από αυτά το 1,2 στον τραπεζικό, παραπέμποντας σε φειδωλή προσφορά από τους short.

Από τις μη τραπεζικές, έως τα 3,23 ευρώ η μετοχή-έκπληξη της ΔΕΗ μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση, έως τα 5,40 η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έως τα 27,23 της Coca Cola.

Coca Cola και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ μένει να φανεί εάν στη συνέχεια της συνεδρίασης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά των αγοραστών, δεδομένης της χθεσινής πτωτικής πορείας τους.

Στη μεσαία κατηγορία, η προσοχή είναι στραμμένη σε μετοχές των ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Ιντρακόμ, ΟΛΘ. Χαμηλότερα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,976, χαμηλότερα και η MIG στο 0,1768 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v