ΧΑ: Πιέζονται τα blue chips

Κάτω από τις 840 μονάδες υποχωρεί ο ΓΔ, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο «κόκκινο» των αγορών. Ελεγχόμενες οι απώλειες στο τραπεζικό ταμπλό. Βαρίδι για τους δείκτες οι πιέσεις σε ΔΕΗ, Coca Cola, Τιτάνα. Ράλι 6% για Lamda.

ΧΑ: Πιέζονται τα blue chips

Σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ μετά τις 12:07, σε... διόρθωση μετά τις 13:09, όταν διευρύνθηκαν οι απώλειες για τα futures στη Wall Street.

Εκ προοιμίου «πονηρή» η σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup, με όσα αναλυτικά σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας (αναθεωρώντας επί της ουσίας τη χθεσινή προσέγγισή μας), την κόντρα Ντράγκι - Τσακαλώτου και τις πιέσεις της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Η πρώτη μιάμιση ώρα κύλησε μεν με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, με αποτέλεσμα την κίνηση του ΓΔ προς τις 848,49 μονάδες και για όσο διάστημα η τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμενε ελαφρώς ανοδική.

Ωστόσο ήταν εμφανής η αδυναμία της αγοράς να «δοκιμάσει» να κινηθεί πάνω από το σημαντικό όριο/φράγμα των 850 μονάδων, με συνέπεια σταδιακά να αναλάβουν οι πωλητές, να ενεργοποιηθούν πωλήσεις σε μία ευρεία ομάδα blue chips, που γρήγορα επεκτάθηκε και στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν στα του χθεσινού Eurogroup τις νέες πωλήσεις, ωστόσο κοινή εκτίμηση είναι πως το κλίμα επιβαρύνθηκε με τη διολίσθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με τη διεύρυνση των απωλειών -σε 0,74% στις 2.712 μονάδες των futures του S&P.

Εως τις 839 μονάδες το αρνητικό «γύρισμα» του ΓΔ, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί στις 916 μονάδες (ξεκινώντας από τις 908, αντιδρώντας έως τις 926 στις 11:10), με τους πωλητές να επιμένουν σε Εθνική και Eurobank. Σταθερή στα 3,60 ευρώ η Πειραιώς, με μικρή άνοδο στο 1,917 η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας την προσυνεδριακή προσέγγισή μας.

Χαμηλότερα των 2.150 ο FTSE25 (κρίσιμη η περιοχή έως τις 2.140 μον.), χαμηλό σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές σε 2-4 δεικτοβαρείς μετοχές.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος (στα επίπεδα των 50+ εκατ. μ.ο. της τελευταίας εβδομάδας), με το 27% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο καθώς συγκριτικά αυξημένη είναι η αξία των συναλλαγών σε ΟΤΕ, Κορρέ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Jumbo, ΕΛ.ΠΕ, Μυτιληναίο κ.α.

Στις 38/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την τάση να έχει επιβαρυνθεί μετά τις 13:10.

Δεδομένου ότι το κύριο μέρος των ξένων κινείται μετά τις 14:00, θα έχει ενδιαφέρον η στάση τους, τόσο στα blue chips όσο στον τραπεζικό κλάδο. Εάν χρειαστεί, θα επανέλθουμε με νέο σχόλιο μας, μετά τις 14:45-15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v