Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 820 μονάδες

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Πτώση για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς. Μικρά κέρδη σημειώνουν Μotor Oil, Μυτιληναίος. Κινητικότητα σε Πλαίσιο, Ικτίνο, ΕΛΤΕΧ Ανεμο.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» προς τις 820 μονάδες

Σταθεροποιητικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες έως τις 820 μονάδες το ΧΑ. Λεπτομέρειες, ορισμένες εξ αυτών κάνουν τη διαφορά στις αγορές, με την... παραίτηση Τίλερσον να «ρίχνει» τη Wall, τη Φρανκφούρτη από νωρίτερα να (υπο)στηρίζεται επί της ουσίας από την υπεραπόδοση της μετοχής δύο πανίσχυρων ομίλων και το μήνυμα Ντράγκι για τον πληθωρισμό να μην αφήνει και πολλά περιθώρια τόσο για την ποσοτική χαλάρωση όσο και για το ζήτημα των επιτοκίων.

Στις 12.211 μονάδες με οριακά αρνητικό πρόσημο για τον DAX, αλλά με την υπενθύμιση πως ο δείκτης «κρατάει» για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω της υψηλής απόδοσης των μετοχών των RWE και Ε.ΟΝ, με αφορμή το deal συμφωνίας των δύο ενεργειακών μεγαθηρίων. Ουσιαστικά ο DAX είναι σε κλίση, με την εικόνα του να μην αντικατοπτρίζει επακριβώς την υποχώρηση της πλειονότητας των μετοχών.

Επιπρόσθετα οι δηλώσεις Ντράγκι επιτείνουν το κλίμα, καθώς ισχυροποιείται η εκτίμηση πως η οικονομία της Ευρώπης παραμένει προβληματική.

Στα καθ' ημάς, προβληματισμό δημιουργεί πέραν όλων των άλλων η επανεμφάνιση του ΔΝΤ με... σκληρό προσωπείο, τόσο για ζητήματα που σχετίζονται με την επίσπευση του μέτρου/υποχρέωσης του αφορολογήτου αλλά και με τις πάγιες ενστάσεις του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, ο πλέον ευπαθής σε κάθε παρέμβαση του Ταμείου, με τους πωλητές να πιέζουν τον ΔΤΡ έως τις 869 μονάδες. Το 37% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές των 4 συστημικών, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank.

Ειδικότερα για τον κλάδο (συνακόλουθα όμως για την αγορά) θυμίζουμε την αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο, ότι σύμφωνα με «...έγκαιρη μέτρηση έμπειρου αναλυτή, κατά την οποία οι long θα μπορούσαν να χαμογελάσουν μόνο με την υπέρβαση των 939 μονάδων, αντίσταση που δύσκολα θα ξεπερασθεί για όσο διάστημα επικρέμαται η... δαμόκλειος σπάθη των stress tests».

Με τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί σε υποχώρηση, οι πωλητές έχουν την αφορμή να πιέσουν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα, με τον ΓΔ να «δοκιμάζεται» οριακά χαμηλότερα των σημαντικών 821 μονάδων. Χαμηλό σημείο, όπου ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγορών, με αποτέλεσμα το μικρό μάζεμα των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών. Πάντως δίνεται η δυνατότητα σε όσους εκτιμούν ότι η αγορά έχει περιθώριο κίνησης προς τις 840 μονάδες να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές. Δυνατότητα που μέχρι νωρίτερα δινόταν για τις 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη, καθώς στη διόρθωση του FTSE25 προς τις 2.100,73 μονάδες μόλις μία (Motor Oil) ήταν με θετικό πρόσημο.

Μικρότερες ή μεγαλύτερες οι απώλειες αλλά με περιορισμένες συναλλαγές (προσφορά) για τις 16 από τις 24 μετοχές του δείκτη, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανέβουν λίγο οι τιμές στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Η προσοχή στρέφεται προς τον ΟΔΔΗΧ, καθώς σε λίγη ώρα (12:00-12:15) θα βγει το έντοκο, κάτι που αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον από traders και επενδυτές.

Από τα χαμηλά ημέρας -στις 10:50- ενεργοποιήθηκαν αγορές στην Αεροπορία Αιγαίου, από τα 9,10 προς τα 9,26 ευρώ, με την εισηγμένη να ανακοινώνει αύριο τα αποτελέσματα χρήσεως 2017, που κατά γενική εκτίμηση θα είναι τα ιστορικά καλύτερα από την είσοδο της εταιρείας στο ΧΑ, το καλοκαίρι του 2007.

Από τα 9,92 οι αγορές στον Μυτιληναίο, από τα 5,33 στη ΓΕΚ/Τέρνα, από τα 11,45 στον ΟΤΕ (αύριο λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά του 5% του μ.κ.), από τα 3,55 στη Viohalco κ.α.

Να συνεκτιμηθεί η αλλαγή στους ευρωπαϊκούς δείκτες FTSE (αναβάθμιση Μυτιληναίου στη μεσαία, είσοδος των Sarantis, Viohalco στη χαμηλή), με τη διαδικασία να γίνεται την Παρασκευή, ημέρα για το πρώτο triple witching του 2018.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίαση, ο τζίρος στα 6,5 εκατ., στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 26 μετοχές στο συν. ΙΑΣΩ, Ικτίνος, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Πλαίσιο ξεχώριζαν από την ομάδα των ανοδικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v