Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Με οριακές απώλειες συνεχίζει ο Γενικός Δείκτης, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι κρίσιμες 821 μονάδες. Σε «μετρημένες» κινήσεις από τους επενδυτές παραπέμπει ο χαμηλός τζίρος. Ξεχωρίζουν Eurobank, Viohalco, ΔΕΗ.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα αποτελέσματα 2017 και στη Wall Street. Σταθερά με μικρό προβάδισμα οι πωλητές στο ΧΑ, μετά τις 11:30, με την προσοχή και στην αυριανή έκδοση των εντόκων 12μηνης διάρκειας.

Η είδηση της απομάκρυνσης του Ρεξ Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ είχε -μέχρι πριν λίγο- μικρό αντίκτυπο στα futures του S&P 500, ωστόσο μένει να φανεί, σε λιγότερο από μισή ώρα, πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Wall Street.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης οι περιορισμένες συναλλαγές/με ανάλογο τζίρο σε επίπεδα χαμηλότερα των χθεσινών (και του μέσου όρου των προηγούμενων δύο εβδομάδων), την ώρα που αυξημένη κινητικότητα καταγράφεται στην «αγορά ομολόγων», με ενδεικτικό το ότι χθες στην ΗΔΑΤ έγιναν συναλλαγές 66 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η στάση αναμονής της πλειονότητας των traders είναι εμφανής και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να συντηρούν τον Γενικό Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο αλλά -μέχρι τώρα- σε κανένα σημείο κοντά στις 821 μονάδες. Στάση που... υπαγορεύεται τόσο από την ανάλογη -διστακτική- εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όσο από την έλλειψη «καυσίμων» για μία ενδεχόμενη προσπάθεια πειστικής υπέρβασης των 840 (με στόχο τις 860 μονάδες).

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η «ζημία» των συστημικών τραπεζών από την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου στα εποπτικά κεφάλαια, οι πληροφορίες για γερμανικό «βέτο» στο γαλλικό κλειδί για το χρέος αλλά και η έκδοση του 12μηνου εντόκου επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Οσον αφορά στην αυριανή έκδοση και μόνο το ότι πρόκειται για την πρώτη -αυτής της διάρκειας- μετά τον Απρίλιο του 2010, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ένα βήμα που αν μη τι άλλο σημειολογικά έχει τη βαρύτητά του.

Με μικρές απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρό προβάδισμα των πωλητών σε Alpha Bank, Πειραιώς, οριακή η υποχώρηση για την Εθνική και με αγοραστές σε Eurobank.

To 41% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και μεγαλύτερο τζίρο στην Αlpha Βank.

Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΔΤΡ η διακύμανση είναι στο εύρος των 883,01-896,66, θυμίζοντας το χθεσινό υψηλό στις 910,54 μονάδες. Ανω όριο, από το οποίο ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε μετοχές του κλάδου, παρασύροντας στη συνέχεια και αρκετά blue chips.

Συγκριτικά υψηλός τζίρος (πέραν των τραπεζικών) σε μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου και Jumbo, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Με πωλήσεις και υποχώρηση έως τα 18,84 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, την επομένη της ανακοίνωσης των μεγεθών 2017 και την ανακοίνωση για διανομή μερίσματος 1,3 ευρώ/μετοχή.

Με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 11,40-11,60 ευρώ. Ενδιαφέρον για τη μετοχή και λόγω της Πέμπτης, οπότε λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά του 5% του μ.κ.

Τεχνικά όσο συντηρείται η αγορά πάνω από τις 821 μονάδες (επιβεβαιώνοντας την περιοχή σαν στήριξη) και όσο απορροφάται η φειδωλή προσφορά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός «γυρίσματος» του ΓΔ σε θετικό πρόσημο.

Μετοχή-κλειδί για τον κλάδο, η μετοχή της Εθνικής, που νωρίτερα αντέδρασε έως το 0,29 ευρώ (μηδενίζοντας τις μικρές απώλειες).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Attica Bank, Intralot αλλά και Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Υγεία.

Λίγο πριν τις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 49/53, ο τζίρος στα 25,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v