Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 840-845 μονάδων. Στο +5% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Εθνική, Eurobank, Αlpha. Απώλειες για Folli Follie, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ. Xαμηλός ο τζίρος.

Συντηρείται η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται η ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ανάλογο ρυθμό το ΧΑ. Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα και στις πολιτικές εξελίξεις, με τον DAX να αντιδρά 0,74% στις 12.593 και τον CAC κατά 0,21%, στις 5.465 μονάδες. Την ίδια ώρα, τα futures του S&P 500 «έδειχναν» πτωτικό ξεκίνημα από τις 2.669 μονάδες.

Στο ΧΑ περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, χαμηλότερα του μέσου εβδομαδιαίου, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα των traders και των αναλυτών, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να σημειώνουν ότι το χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα Eurogroup αφήνει... αδιάφορη την αγορά. Ούτως ή άλλως από τη σημερινή συνάντηση των ΥπΟικ, η αγορά δεν περίμενε κάποια εξέλιξη που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τις κινήσεις των long παικτών.

Οπως έχει σημειωθεί, ο χρόνος για την επίτευξη μίας τελικής λύσης εκτείνεται πέραν και του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κινήσεις των επενδυτών. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου μεσολαβούν αρκετά σημαντικά ορόσημα, με πρώτο αυτό στις αρχές Μαΐου, όταν ο SSM θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests.

Στις 841,87 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 844,68 μον. ο Γενικός Δείκτης, με εμφανή -μέχρι τώρα- την αδυναμία υπέρβασης των 850 μονάδων. Ενδειξη μάλλον αποθαρρυντική για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν από τη Δευτέρα. Το ζητούμενο των 846 μον. σε «κλείσιμο», που θα έδινε άνεση κινήσεων στους traders, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Μέχρι τώρα ο ΓΔ σημειώνει οριακά αρνητική απόδοση (0,30%) σε διάστημα εβδομάδας, αλλά θετική (6%) σε μέτρηση μηνός.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που έχει... αέρα αγοραστών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται 3,55% στις 980,21 μον. καταγράφοντας θετική απόδοση 0,75% σε εβδομαδιαία και 22,34% σε διάστημα μηνός.

Η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου αποδίδεται, σε πρώτη φάση, στην προσπάθεια προεξόφλησης των αποτελεσμάτων των stress tests και σε δεύτερη, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως με την ανακοίνωσή τους θα ακολουθήσουν εκθέσεις/αναλύσεις επενδυτικών οίκων αξιολόγησης.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (σχεδόν στο 50% των συνολικών), μεγαλύτερος τζίρος επίσης στην Εθνική.

Αναλυτικότερα η μετοχή της Εθνικής στο 0,33 ευρώ, της Alpha Bank στα 2,112, της Eurobank στο 0,9735 και στα 3,226 ευρώ της Πειραιώς. Μεγαλύτερο ποσοστό με 4,29% για τη Eurobank και με 4,15% για την Πειραιώς.

Στις 14:22 το 54% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, FF Group, Motor Oil, Intralot κ.α., ενώ αυξημένες συναλλαγές/τζίρος γίνεται στη μετοχή της Attica Bank. Η τελευταία υποχωρεί 15% μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην αμκ της τράπεζας.

Με τον τραπεζικό κλάδο στο 3,55% στα blue chips, η εικόνα είναι μεικτή, καθώς οι 10 από τις 21 υποχωρούν με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έως τα 11,89 και 9,915 ευρώ αντίστοιχα. Στο επίκεντρο η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 1,7 εκατ. σε άνοδο 1,17%.

Δευτερευόντως στον ΟΤΕ οι συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 11,72-11,93 ευρώ.

Από τα 21 blue chips, με πωλητές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ και FF Group. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή του FF Group, για λόγους που αναλύουμε στον Εκηβόλο.

Αν και έχει επιβαρυνθεί η σχέση ανοδικών/πτωτικών σε σχέση με την αρχική εικόνα, ωστόσο ανοδικά συνεχίζουν 70 μετοχές (έναντι 42 που υποχωρούν).

Από τις 20 μετοχές του FTMidCap, σε 3 υπερισχύουν οι πωλητές (Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΥΓΕΙΑ), σε 2 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ). Μεγαλύτερα κέρδη για AsCo, Πλαίσιο, ΚΛΜ, Fourlis κ.α.

Στο 3,902% η απόδοση του 10ετούς, επίπεδα που θα διευκόλυναν μία ενδεχόμενη έκδοση ομολόγου. Σημειώνεται πως στις 14:32 ο τζίρος ήταν στα 23,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v