Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες

Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο στον απόηχο του Eurogroup της Σόφιας. Ακούμπησε τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Οδηγός οι τράπεζες, αρνητικός πρωταγωνιστής η Folli Follie. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για δείκτες και μετοχές.

ΧΑ: Αγοραστικό κρεσέντο στις τράπεζες

Καθαρά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, η ανοδική κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία επιβεβαιώνεται τόσο από το τελικό +6,93% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, όσο και από το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών "απασχόλησαν" το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές, παρά το γεγονός ότι το Eurogroup δεν έβγαλε την είδηση - καταλύτη, "ανέβασαν ψυχολογία" από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και από την νέα υποχώρηση των αποδόσεων τόσο για τους Ελληνικούς (στο 3,915% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), όσο και για τους Αμερικανικούς τίτλους (στο 2,97%, η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν ο σημερινός ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων (με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, δύσκολα θα υπερκεραστεί η ζώνη 850 - 870), η, μέχρι παρεξηγήσεως, επιφυλακτική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, έστω και αν αυτή βελτιώθηκε, σχετικά, στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, ή μέσω των τελικών δημοπρασιών και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων (τα μηνύματα από την πρόσφατη παρουσίαση εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, αναφέρουν ότι ο κλάδος του Μαρμάρου απέσπασε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αναλυτών).

"Στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξουν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών, της ΔΕΗ ανάμεσά τους. Η συζήτηση για το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη και τα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, μπορεί να επηρεάσουν τον Τραπεζικό κλάδο θετικά, ή αρνητικά, αφού όλα είναι ακόμη ανοικτά, ενώ η θετική κίνηση της Wall Street μπορεί να συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις του το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση βραχυπρόθεσμα για την Αγορά, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση σε στενό εύρος τιμών σε συνδυασμό και με τις διακυμάνσεις στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουμε ότι ενδιάμεσες αντιστάσεις εμφανίζονται στις 850 και 870 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Σχετικά με την FF Group σημειώνουμε ότι εξαιρώντας την επιρροή των συναλλαγματικών διακυμάνσεων (οι οποίες είναι φυσιολογικές σε μία τόσο διεθνοποιημένη εταιρεία) τα μεγέθη της ήταν συνολικά ελαφρώς βελτιωμένα" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "η Ελλάδα, πιθανότατα, θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα των Κεντρικών Τραπεζών όταν αποχωρήσει από το πρόγραμμα αυτό το Καλοκαίρι, αυξάνοντας, ενδεχομένως, το κόστος δανεισμού των Ελληνικών Τραπεζών. Η απώλεια της πρόσβασης, πιθανότατα, θα οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μακριά από την συμπερίληψη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", δήλωσαν στο Reuters δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι πηγές του Reuters επισήμαναν πως η ΕΚΤ δεν θα έκανε καμία εξαίρεση και θα ανακαλούσε το "waiver", όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016, όταν η Χώρα πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το μνημόνιο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

"Η απάντηση στο πως θα ολοκληρώσει η Ελλάδα το πρόγραμμα διάσωσης συνδέεται με το πόση ελάφρυνση χρέους θέλει. Αν η Ελλάδα θέλει επιπλέον ελάφρυνση χρέους, τότε η παρακολούθηση θα είναι ενισχυμένη. Πιθανότατα θα είναι πιο σφιχτή και πιο αναλυτική απ’ ότι σε άλλες Χώρες" δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο CNBC.

Παραγωγική χαρακτήρισε την συζήτηση για την Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο μετά την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαϊου για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το 'Staff Level Agreement'. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και επί τη βάση επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα τον Ιούνιο. Ως προς το θέμα του χρέους, η τελική απόφαση θα ληφθεί, αν χρειάζεται, στο τέλος του προγράμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, τουλάχιστον όσο παραμένει υποστηρικτικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και για όσους αρέσκονται στις "συγκινήσεις" των τίτλων χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, συνιστούν τοποθετήσεις σε τίτλους εταιρειών που συνέχισαν να διακρίνονται θετικά και στην τελευταία χρήση, δείχνοντας αξιοπρόσεκτες αντοχές και θετικές αποδόσεις στην τελική γραμμή.

Σύμφωνα με την Beta Sec., "οι πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και οι ταμειακές ροές είναι στοιχεία που η ανάλυση βάζει στο μικροσκόπιο σε κάθε ανάγνωση αποτελεσμάτων. Ωστόσο τα κέρδη, η λεγόμενη 'τελική γραμμή' και τα μερίσματα είναι αυτά που κρατάνε τους επενδυτές μέσα σε μία εταιρεία για μεγάλα διαστήματα. Όπως λέει και ο Buffet 'η καλύτερη μετοχή είναι αυτή, που δεν θες να πουλήσεις ποτέ'. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο Επενδυτής να αισθάνεται ότι η τιμή στην οποία πουλάει είναι εξαιρετικά πιθανό να μην την ξαναδεί ποτέ, ή να μην διορθώσει αρκετά, ώστε να έχει νόημα η επαναγορά της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι οικονομικές επιδόσεις να έχουν διάρκεια, η κερδοφορία να δικαιολογεί την 'φθήνια εκ των έσω' και το μέρισμα να δικαιολογεί το κόστος παραμονής στην μετοχή, ή τουλάχιστον το κόστος ευκαιρίας μιας κατάθεσης προθεσμίας, ή ενός εντόκου γραμματίου".

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο και σήμερα ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα "είδε" και τιμές οριακά ψηλότερα των 1000 μονάδων, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1004,1 μονάδες (+6,28%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 1003,6 (+6,24%) και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1010,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,93%.

Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 8μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 31/8/2017 (1036,09 μονάδες).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών χρειάζεται επιβεβαιωμένη διαφυγή (άλλο ένα κλείσιμο) υψηλότερα της ζώνης 998 - 1004, προκειμένου να δημιουργήσει της προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1077 μονάδες. Το ημερήσιο "stop long" στις 921 μονάδες.

Αν συνεχιστεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, οι επόμενες αντιστάσεις για τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, εντοπίζονται στα 2,20 - 2,22 ευρώ για την Alpha Bank (+6,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), στα 0,3550 ευρώ για την Εθνική (+5,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), στα 1,04 για την Eurobank (+9,29% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, ενώ σήμερα πέρασε και αυτή υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.) και στα 3,70 - 3,934 για την Πειραιώς (+7,74%).

Μεταφερόμενοι στην απόλυτα επιφυλακτική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, ασφαλώς και τις πλέον αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε η σημερινή "συμπεριφορά" της Folli Follie Group (-5,11%), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο στον απόηχο των αποτελεσμάτων και της μη διανομής μερίσματος. Η μετοχή γύρισε σε ημερήσιο "short", ενώ αν χαθεί και η στήριξη των 15,50 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό), η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (-1,39%) και έξι πτωτικές στις τελευταίες επτά (!) Το ημερήσιο "stop short" στα 2,93 ευρώ, ενώ αν χαθεί η ζώνη στήριξης 2,67 - 2,61 ευρώ, θα "χαρεί πολύ" η Lansdowne Partners που αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στο 1,01% του συνόλου των μετοχών της Επιχείρησης (!)

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ΑΕΓΕΚ, μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι "δεν θα δημοσιεύσει αποτελέσματα εντός της νόμιμης προθεσμίας και θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μια σειρά διαδικασιών για την εν τέλει δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων".

Επίσης, η Διοίκηση της Yalco ανακοίνωσε ότι "η ετήσια οικονομική έκθεση χρήσης 2017 δεν θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χ.Α. εντός της νόμιμης προθεσμίας. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί η νέα ημερομηνία ανάρτησης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 2017".

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε το Ιασώ (+3,62%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Cenergy (+3,54%), Intralot (+0,85%), Fourlis (+2,79%), AS Company (+4,55%).

Νέα υψηλά 18ετιας για τον Ικτίνο (+4,85%), διατηρούν την επαφή τους με τα ιστορικά υψηλά Autohellas (+3,36%) και Πλ. Κρήτης (στον απόηχο διανομής μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Mermeren (+6,73%), που σήμερα ανέβασε και συναλλαγές.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά Πλ. Θράκης (+0,38%) και Άβακας (+3,82%), ίσως κάτι "έχει να πει" η επανεμφάνιση αγοραστών στον Τζιρακιάν (+5,03%, με εμφανή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας), ενώ απόλυτα αναμενόμενο ήταν το σημερινό -16,67% για την Τρ. Αττικής, εν όψει προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης (από 30/4 έως 4/5), reverse split και Α.Μ.Κ.

Τεχνικά, χωρίς αμφιβολία η σημερινή συνεδρίαση βελτίωσε έτι περαιτέρω των τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο την υπέρβαση της "διακεκαυμένης ζώνης" 850 - 870, με την οποία δεν "τόλμησε να αναμετρηθεί" κατά την σημερινή συνεδρίαση, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης θα ήταν θετική ένδειξη να μην "δει" τιμές χαμηλότερα των 837 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ιδιαίτερα θετική ένδειξη η, με την πρώτη προσπάθεια, υπέρβαση των 2153 μονάδων, κάτι που δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2190 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στην ζώνη 2117 - 2110.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, "χαρίζοντας" εβδομαδιαία κέρδη 0,54% στον Γενικό Δείκτη και 3,88% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 31% και διαμορφώθηκε στα 50,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 5,84% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 15,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Το Χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα διόρθωσε την υπερβολή που είχε δημιουργήσει η απότομη άνοδος των τιμών, κυρίως των Τραπεζικών μετοχών, όλο τον Απρίλιο, με τους αγοραστές να επιστρέφουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Έτσι οι τεχνικοί δείκτες αφού διόρθωσαν τα υπεραγορασμένα επίπεδα που είχαν φτάσει, επιστρέφουν σε θετική τροχιά και η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται θετικά.

Τα γεωπολιτικά σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκονται σε ύφεση μετά την έντονη περίοδο του Πάσχα, αλλά αυτό δεν διασφαλίζει το μέλλον.

Η Οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στη γνωστή "περίεργη" κατάσταση που έχουμε καταφέρει. Δηλαδή ενώ η Χώρα θα μπορούσε να είναι Προνομιακός Επενδυτικός Προορισμός, η υπερφορολόγηση και η αδυναμία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, μας κρατά στο περιθώριο των Διεθνών Κεφαλαίων.
Λύση σε αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να προσφέρουν προϊόντα συνδεδεμένα με το Χρηματιστήριο και εποπτευόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια. Είναι συνήθης διεθνής πρακτική, Επενδυτικά Σχήματα όπως Αμοιβαία Κεφάλαια, Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, ΑΕΕΑΠ και Hedge Funds, να έχουν μεγάλες απαλλαγές από φόρους, ώστε να προσελκύουν Επενδυτές.

Σε μια Χώρα που οι Δανειστές αποθαρρύνουν τις συνολικές μειώσεις στη φορολογία και η Κυβέρνηση συμφωνεί και υπερφορολογεί, θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη φορολόγηση, Σχήματα όπως τα παραπάνω, ώστε να προσελκύσουν Επενδυτές στους Τομείς που θα επιλεγούν και που σίγουρα θα είναι επενδύσεις εντός Ελλάδος.

"Το Χρηματιστήριο φαίνεται να διατηρεί την ανοδική δυναμική του και να συντηρεί τις προσδοκίες για καλό χρηματιστηριακό 2018, αλλά πάντα χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα με τον Μάιο, με τα τελευταία στάδια της αξιολόγησης να είναι άμεσα μπροστά μας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Μετά από ένα σύντομο πισωγύρισμα έως τις 822 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επέστρεψε στο διαγραμματικό 'βατήρα' των 834 με 840 μονάδων, προσπαθώντας, λίγο πριν το κλείσιμο του μήνα, να δηλώσει τις ανοδικές του προθέσεις για τη ζώνη των 850 με 860 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πιθανή όμως αδυναμία διακράτησης των 834 μονάδων, με ημερήσια κλεισίματα κάτω από εκεί, θα επιφέρει ανησυχία και ρευστοποιήσεις σπρώχνοντας το Γενικό Δείκτη προς το σημείο των 814 μονάδων.

Η "αναίμακτη" επάνοδος άνω των 2135 μονάδων για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο ανοδικής διάτρησης της περιοχής των 2200 μονάδων. Το όριο των 2200 μονάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν τμηθεί ανοδικά με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα δώσει την απαραίτητη "δύναμη" για την προσέγγιση των 2240 με 2250 μονάδων.

Και πάλι το επίπεδο "φόβητρο" των 985 με 1000 μονάδων έπαιξε το ρόλο του στον Τραπεζικό Δείκτη, οδηγώντας τον στις αρχές της εβδομάδας σε ένα "pullback" προς την περιοχή στήριξης των 940 με 920 μονάδων.

Όμως, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, "τόσο το γρήγορο γύρισμα του δείκτη άνω των 950 μονάδων όσο και η εμφανής ανοδική παλινδρόμηση του δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) λίγο πάνω από το μέσο επίπεδο των 55 μονάδων τεχνικού δείκτη, έχουν βάλει πλάτη για την εκδήλωση μίας ανοδικής κίνησης προς τις 975 με 980 μονάδες".

-Μάνος Χατζηδάκης

"Ο Απρίλιος δικαίωσε την φήμη του, ως ένας από τους κατεξοχήν θετικούς μήνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (μόλις 4 φορές αρνητικός τα τελευταία 15 χρόνια) και αν δεν συμβούν απίθανα πράγματα την προσεχή Δεύτερα, πριν την αργία της Πρωτομαγιάς, θα κλείσει με κέρδη άνω του 5%" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το σερί των 4 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων υποστηρίχθηκε κυρίως από τις Τράπεζες, οι οποίες έχοντας ένα κίνδυνο λιγότερο στο κοντινό μέλλον, συνέχισαν το ράλι ανακούφισης από τις πιεσμένες αποτιμήσεις του Μαρτίου.

Αν και η εικόνα των συναλλαγών παραμένει σταθερά εστιασμένη στον Τραπεζικό κλάδο, τα ακούσματα από το μέτωπο των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 και η εξέλιξη των συζητήσεων για χρέος και έξοδο από τα μνημόνια, έχουν βελτιώσει την οπτική και στην πλειοψηφία των μη Τραπεζικών μετοχών του Χ.Α., οι οποίες διατηρούν με άνεση την επαφή τους με τα πρόσφατα επιμέρους υψηλά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε προς το τέλος της εβδομάδας την επαφή του με την κυριότερη ζώνη αντίστασης των 850 μονάδων, διορθώνοντας από τις υπερτιμημένες ζώνες των στοχαστικών ταλαντωτών.

Η διόρθωση αν και ήρθε σε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, δεν προβλημάτισε τους αγοραστές καθώς πραγματοποιήθηκε με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους και δεν απείλησε τα επίπεδα αλλαγής τάσης που βρίσκονται κοντά στις 810 μονάδες. Το γύρισμα και η ορμή της Αγοράς από τα επίπεδα των 820 μονάδων ενισχύει την πιθανότητα υπέρβασης του επιπέδου των 850 μονάδων, κατά την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως σημείο αναφοράς επισημαίνουμε την συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει πάρει, για τα καλά, τα "ηνία" της Αγοράς, συγκεντρώνοντας σταθερά πάνω από το 60% του τζίρου στις συναλλαγές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 880 μονάδες, ζώνη τιμών ιδιαίτερα απαιτητική από πλευράς συναλλαγών. Η κατάληψη αυτών των επιπέδων θα χρειαστεί μεγαλύτερη συμμετοχή κωδικών και κεφαλαίων καθώς, εκτός από την αναμενόμενη κατοχύρωση των γρήγορων κερδών του Απριλίου ενδέχεται να υπάρξει επιπλέον πίεση και από εγκλωβισμένα κεφάλαια, από την σχετικά πρόσφατη άνοδο τιμών στην οποία η Αγορά είχε κορυφώσει με υψηλούς όγκους τον Ιανουάριο (μ.ο συναλλαγών 79 εκατ. ευρώ).

Τα διαγραμματικά δεδομένα παραμένουν αισιόδοξα, έχουν αστερίσκους ως προς την δυναμική και θα αξιολογηθούν περισσότερο στην προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών, περίπου 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της χρήσης του 2017, με κυριότερες αυτές του συνόλου των Κατασκευαστικών εταιρειών, του ΟΛΘ και της MIG. Εκτός από την κάλυψη της υποχρέωσης ενημέρωσης του Επενδυτικού Κοινού, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων θα σημάνει και την εκ νέου κατηγοριοποίηση όσων εταιρειών εμφανίσουν σημαντικές αλλαγές στην χρηματοοικονομική τους κατάσταση: Όσες δεν δημοσιεύσουν έως το πρωί της Τετάρτης (2 Μαΐου) θα
σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Για τις εταιρείες που θα εμφανίσουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ζημιές άνω του 30% των ιδίων κεφαλαίων, σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή και αρνητικές διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή, είναι πολύ πιθανή η μεταφορά τους στο καθεστώς "επιτήρησης".

Τέλος, αν μια εταιρία πραγματοποιήσει τζίρο χαμηλότερο από 2 εκατ. ευρώ, οι μετοχές της μεταφέρονται στην κατηγορία "προς Διαγραφή". Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη οι εταιρείες Ακινήτων.

Στο 50% του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιευτεί (100 εταιρείες) η εικόνα είναι ικανοποιητική:
+11% στις πωλήσεις (50,9 δισ. ευρώ), +7,8% στα λειτουργικά κέρδη (7,1 δισ. ευρώ) και υπερδιαπλασιασμός
της καθαρής κερδοφορίας (+126%) στα 2,84 δισ. ευρώ.

Πέρα από τα αποτελέσματα χρήσης, από την Δευτέρα παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Αττικής λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των μετοχών της σε αναλογία 14,18:1 (επανέναρξη διαπραγμάτευσης Παρασκευή 4 Μαΐου μαζί με την αποκοπή για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).

Την Τρίτη 1η Μαΐου η Αγορά θα παραμείνει κλειστή όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Πριν καλά - καλά "στεγνώσει το μελάνι" των ισολογισμών του 2017 η Μυτιληναίος ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη.

"Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Coral" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+0,91%).

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, διορθώνει η Wall Street.

Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, ήπιες απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Bank of Japan διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, με το στόχο για τα επιτόκια να παραμένει στο -0,1%. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης ότι θα αγοράσει Ιαπωνικά Κρατικά ομόλογα ούτως ώστε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμείνει στο 0%, περίπου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, απότομη επιβράδυνση σημειώθηκε στην ανάπτυξη της Γαλλικής Οικονομίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3%, σημειώνοντας την πιο αδύναμη κίνηση του τελευταίου χρόνου, ενώ μειώθηκε στο μισό από το 0,7% που είχε το προηγούμενο τρίμηνο. Ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 0,4% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Απρίλιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,6% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την ίδια άνοδο με τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μετέδωσε το MarketWatch. Σε μηνιαία βάση, ενισχύθηκε 0,1% τον Απρίλιο. Τα στοιχεία ήταν σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο δομικός πληθωρισμός, μία μέτρηση που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, ενισχύθηκε, στο 1,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 1,7% τον Μάρτιο.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο. Ήταν λιγότερες κατά 7.000, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, την ώρα που οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 15.000. Η ανεργία παρέμεινε στο 5,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1992.

Τη χειρότερη επίδοση από τα τέλη του 2012 είχε η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Αρχή, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 0,1%, από 0,4% που ήταν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, χειρότερα από την πρόβλεψη των Οικονομολόγων για 0,3%.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2% από έναν χρόνο νωρίτερα, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης ήταν σταθερό τον Απρίλιο. Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμεινε αμετάβλητος από τον Μάρτιο, στις 112,7 μονάδες, δίνοντας μία καλύτερη εικόνα από αυτή που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η ανάπτυξη της Αμερικανικής Οικονομίας κατέβασε ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη κατά 2,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%

Η τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο ήταν 98,8 μονάδες, υψηλότερη από την αρχική του 97,8 αλλά αρκετά κάτω από το επίπεδο των 101,4 μονάδων του Μαρτίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 2 Νοεμβρίου 2018, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Με σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 5,5 ευρώ, ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης η Merit Securities.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι της αρέσει η μετοχή λόγω της ελκυστικής της αποτίμησης, του ανώτερου επιχειρηματικού μοντέλου που υπεραπέδωσε έναντι της Αγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και της υψηλής της φερεγγυότητας.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 19% και 24% σε όρους P/BV του 2018 και του 2019 αντίστοιχα, έναντι των Ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 848,03 μονάδες (+1,46%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 846,21 (+1,25%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νεότερο υψηλό στις 849,31 (+1,62%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,26 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,61%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 64,1 εκατ., από τα οποία τα 12,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ).

Βάσει των κερδών του Γενικού Δείκτη, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικών κερδών, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.321 συμβόλαια).

Στα 8.193 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.992 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.697, 1.639 για τον Μάιο και 58 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.178) κινήθηκε μεταξύ 2.162 και 2.189 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,75%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.670 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.944), Εθνική (38.470), MIG (2.183), Alpha Bank (4.342), Πειραιώς (6.586), ΔΕΗ (909), Μυτιληναίο (181), ΟΤΕ (268), Τρ. Αττικής (5.862), Intralot (137), Ιντρακόμ (179), ΟΠΑΠ (199), Ελλάκτωρα (335), Ελ. Πετρέλαια (201), Cenergy (298), Folli Follie Group (411), Fourli (244), Viohalco (213).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 92.806, Eurobank 28.731, Εθνική 134.095, Alpha Bank 18.665, Πειραιώς 18.627, ΔΕΗ 11.098, Intralot 10.270, Ελλάκτωρα 11.497, Τρ. Αττικής 11.243.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                          Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,01%
 
2018-04-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 13.136.352 τεμ., (από 13.136.352 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 98.087.822 τεμ. (101.652.983), Πειραιώς 17.358.929 τεμ. (17.358.929), ΔΕΗ 5.379.484 τεμ. (5.379.484), Eurobank 23.563.786 τεμ. (23.563.786).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v