Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Εξασθενεί η αντίδραση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 790 μονάδων. Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, σταθεροποιητικά η Alpha. Υποχωρούν Folli Follie, Motor Oil. Τα σινιάλα από τον τζίρο.

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος μεν, εξασθενημένη όμως η ανοδική αντίδραση στο ΧΑ. Εως τα όρια των 795 μονάδων έφθασε η προσπάθεια επαναφοράς για τον Γενικό Δείκτη, με την αγορά να εμφανίζει σημαντικές αρρυθμίες και λόγω της επιφυλακτικής στάσης που τηρούν στην πλειονότητά τους τα «ισχυρά χέρια».

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός, που συντηρεί την ασθενή έστω τάση καθώς σε βαριά blue chips όπως είναι ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, οι πωλητές επιμένουν στη σταδιακή μείωση των θέσεών τους.

Οι συναλλαγές μέτριες, ανάλογος ο τζίρος, σε μεγέθη χαμηλότερα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων (Τρίτης- Τετάρτης, πάνω από τα 70 εκατ.), που ενδεχομένως να μπορεί να θεωρηθεί ενθαρρυντική ένδειξη στην περίπτωση που όντως οι πωλητές έχουν μειώσει τις πιέσεις τους.

Πάντως, με γνώμονα τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς δύσκολα θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα «κλείσιμο» (σε εβδομαδιαίο ) πάνω από τις 803-809 μονάδες. Περισσότερο σε συντήρηση δυνάμεων και προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια και των 786, με κίνδυνο τη διόρθωση προς τις 775 μονάδες παραπέμπουν οι κινήσεις πωλητών - αγοραστών.

Στις τράπεζες εξακολουθεί να πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών (42%), πλην όμως σε απόλυτα μεγέθη είναι χαμηλότερη του μέσου ημερήσιου τζίρου. Είναι προφανές πως οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, οι traders δύσπιστοι και μόνο σε κάτι χειροπιαστό θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν περισσότερο.

Από αυτή την άποψη, το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης έχει τη σημασία του και για τη βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ.

Το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο είναι η προσπάθεια κόντρα κίνησης, την ώρα που η απόδοση των κρατικών τίτλων συνεχίζει την... ανηφόρα. Νωρίτερα, ενδεικτικά, το 10ετές «τσιμπούσε» και άλλο προς τα 4,435%, απόρροια και της γενικότερης ανησυχίας που «σπρώχνει» υψηλότερα τα ομόλογα όλων των χωρών του ευρω-Νότου. Περίπου την ίδια ώρα, το ιταλικό 10ετές διαμορφωνόταν στα 2,185%, με το κλίμα να παραμένει βαρύ.

Από τις μετοχές του δείκτη, καθώς η αγορά «βάραινε» εδώ και 15' σε θετικό έδαφος διαμορφώνονταν των ΑΔΜΗΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίου και ΟΛΠ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με θετικό πρόσημο οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, ενώ στο μείον είχε «γυρίσει» η Alpha Bank και στα 2,084 ευρώ.

Στις 15:20 ο τζίρος στα 30,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v