Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Κέρδη καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στο αυριανό Eurogroup και στις αποφάσεις για το χρέος θέτουν τις ελπίδες τους οι long. Στο προσκήνιο οι τράπεζες, ο κατασκευαστικός κλάδος, αλλά και η υπόθεση της Folli Follie.

Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Εδειξε χαρακτήρα χθες το ΧΑ και δεν επηρεάστηκε πτωτικά στον ρυθμό που υποχώρησαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και αλλού. Ωστόσο οι απειλές Τραμπ «κοκκίνισαν» τη Wall Street, με συνέπεια η τάση να παραμένει short για σήμερα έως την Παρασκευή, με τους πωλητές να εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο «ανεβάσαμε» ένα διάγραμμα του ΓΔ (επικαιροποιημένο ουσιαστικά της προηγούμενής μας, της 8ης Ιουνίου) που παραμένει σε ξεκάθαρα πτωτική τάση. 

Στις 766,13 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.012,03 ο FTSE25, στις 882,33 ο ΔΤΡ, με την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών σε εβδομαδιαία πτωτική τάση. Ωστόσο οι long, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση, ειδικότερα προς το τέλος της και σύμφωνα με την προσέγγιση του Θανάση Σταυρόπουλου, εναποθέτουν τις όποιες προσδοκίες τους στο αυριανό Eurogroup.

Ομως, όπως φαίνεται ο γερμανικός παράγων και προσωπικά η πλευρά Μέρκελ, στην οποία επενδύει η πλευρά Τσίπρα, θέτει ένα προς ένα τα αιτήματά της και αυτή τη φορά - σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου- συνδέει το χρέος με το προσφυγικό! Εάν όντως έτσι είναι -και το πιθανότερο θα επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά η Αγγελική-, η «τελική λύση» στην οποία αναφέρεται η πλευρά Μέρκελ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να συγκινήσει τις αγορές και όσους είχαν ποντάρει σε κάτι ουσιαστικότερο για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Συνεπώς σήμερα-Παρασκευή κρίνεται, κατά την εκτίμησή μου, όχι μόνο η βραχυπρόθεσμη τάση για το εάν δηλαδή το ΧΑ θα ακολουθήσει αυτόν ή τον επόμενο πτωτικό κύκλο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χαμηλώνοντας κάτω και από τις 756 μονάδες, αλλά και η μεσοπρόθεσμη, δηλαδή αυτή που εκτείνεται προς την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Οι συναλλαγές και ο τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης μέτριοι, με την αξία να μην ξεπερνά καν το όριο των 40 εκατ. ευρώ, προφανώς και δεν παραπέμπουν σε κινήσεις προεξόφλησης της αυριανής συνάντησης στο Λουξεμβούργο. Μένει δε σήμερα να φανεί εάν θα επιταχύνουν οι πωλητές, πιέζοντας τον ΓΔ χαμηλότερα των 763 μονάδων. Εάν η συγκεκριμένη περιοχή επιβεβαιωθεί ως στήριξη -έστω και βραχυπρόθεσμα-, τότε είναι εφικτή μία ανοδική διόρθωση προς τις 780 μονάδες αλλά οι προϋποθέσεις παραμένουν προς το μέρος των πωλητών.

Εάν, στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο, το αυριανό Eurogroup δεν βγάλει μία «λύση» που θα αρέσει στις αγορές, τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί μία πολύ πιο δυναμική επάνοδος των short με διαθέσεις χαμηλότερα και των 750 μονάδων. Σήμερα έως και την Παρασκευή θα δείξουν πωλητές και αγοραστές κατά πόσον το ΧΑ θα κινηθεί για την υπέρβαση των 780 ή την  περαιτέρω υποχώρηση κάτω και από τις 750 μονάδες.

Συνεπώς προτιμητέα τακτική παραμένει το stock picking, παρότι οι επιλογές όλο και περιορίζονται, κυρίως στη μεγάλη κατηγορία όπου είναι επικεντρωμένο το μεγαλύτερο μέρος των ξένων κεφαλαίων. 

Στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος  σταθερά οι τράπεζες, οι εξελίξεις στη Folli Follie αλλά και λόγω επικαιρότητας στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα. Κατατοπιστικό το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια για την κρίση και το σχέδιο ανάκαμψης των αδελφών Καλλιτσάντση.

Το χθεσινό 6,06% στα 2,10 ευρώ με συναλλαγές αξίας 3,8 εκατ. ευρώ προοιωνίζεται εξελίξεις που οδηγούν σε διέξοδο στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v