Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το... σταγονόμετρο προς τις 750

Μικρά κέρδη καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο να παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα. Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η ΕΥΔΑΠ. Κέρδη και για ΟΤΕ, ΔΕΗ. Πιέσεις για Viohalco, Jumbo.

ΧΑ: Με το... σταγονόμετρο προς τις 750

Θετικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερα κέρδη στα κύρια και με το...σταγονόμετρο στο ΧΑ.

Με άνοδο 1,55% ο DAX περνά και πάλι τις 12.500 μονάδες, με 1,21% ο CAC προς τις 5.385 μονάδες, σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, μετά τη χθεσινή αργία. Ενδεικτικά ο S&P 500 «βλέπει» προς τις 2.731 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνώς καλύτερο κλίμα η ανταπόκριση του ΧΑ είναι ένα μόλις 0,32% για τον Γενικό Δείκτη στις 747 μονάδες, μία απόδοση 0,87% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 850 και μία μεταβολή 0,24% για τον FTSE25 στις 1.962 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα (*) καταδεικνύοντας την αδιαφορία, αποχή της πλειονότητας των επενδυτών και traders, την επιφυλακτικότητα των ξένων να εμπιστευτούν το «ελληνικό αφήγημα».

Το περιορισμένο ενδιαφέρον κάπως αναζωπυρώθηκε όταν σε χρηματιστηριακά γραφεία κυκλοφόρησε η πληροφορία πως η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει μέρος από τα κεφάλαια/δάνεια της δόσης (των 15 δισ. που κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει το πράσινο φως στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, 12 Ιουλίου), για να αποπληρώσει μέρος των οφειλών/δανείων που έχει προς το ΔΝΤ ή έναντι υποχρεώσεων στην ΕΚΤ, με πιθανότερο το πρώτο. Οντως σε εκείνο το σημείο της συνεδρίασης (σχετικά είχαμε προϊδεάσει με ανάρτηση στον Εκηβόλο) ενεργοποιήθηκαν ορισμένες αγορές σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να κερδίσει λίγες μονάδες από το χαμηλό ημέρας των 743,71 μονάδων.

Ωστόσο το... παράδοξο των τελευταίων ημερών, που αφορά στην παράλληλη κίνηση τραπεζικού κλάδου και απόδοσης κρατικών ομολόγων, συνεχίζεται για ακόμη μία συνεδρίαση, αυτή την φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό γιατί η αντίδραση του ΔΤΡ έως 0,95% υψηλότερα, προς τις 850/855 μον., συνοδεύεται από άνοδο/επιβάρυνση λ.χ. του 10ετούς πάνω από το όριο του 4%. Μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το 10ετές επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν προς τα τέλη Ιουνίου.

Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών (με 39 ανοδικές και 35 πτωτικές και 130 αμετάβλητες), με τον τζίρο απελπιστικά μέτριο, ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 15:00 για μόλις μια μετοχή ο τζίρος είχε υπερβεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επίσης ενδεικτικό το ότι εκείνη την ώρα η συνολική αξία συναλλαγών και στις 4 συστημικές τραπεζικές δεν είχε περάσει καν τα 2 εκατ. ευρώ.

Αναπόφευκτη η για ακόμη μία συνεδρίαση επικέντρωση όσων traders είναι ενεργοί σε επιμέρους μετοχές.
Stock picking σε λίγες μετοχές της μεγάλης αλλά και μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας και τίποτε περισσότερο.

Από τον δείκτη ξεχωρίζουν η αντίδραση της ΕΥΔΑΠ κατά 2,03% στα 5,52 ευρώ με τζίρο σχεδόν όσο και στη μετοχή της Πειραιώς. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ επιχειρείται η υπέρβαση των 9,57 ευρώ σε κλείσιμο, για τον Μυτιληναίο των 8,38 ευρώ, για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των 5,13 ευρώ, της ΔΕΗ του 1,840 ευρώ.

Στη μεσαία κατηγορία, κινητικότητα σημειώνεται για τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, MIG, Attica Bank, Cenergy, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΥΓΕΙΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v