Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνική «αφύπνιση» στο Χρηματιστήριο

Προς τις 760 μονάδες επιχειρεί να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης, με καύσιμα από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Σε ρόλο οδηγού βρίσκονται οι τράπεζες, ενώ βοήθειες δίνει και η Coca Cola. Παραμένει χαμηλά ο τζίρος.

Ξαφνική «αφύπνιση» στο Χρηματιστήριο

Ενθαρρυντικό -μετά από αρκετό καιρό- το κλίμα στο ΧΑ και μάλιστα με τους βασικούς δείκτες σε απόδοση μεγαλύτερη από αυτή των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Θετικό ούτως ή άλλως από χθες το βράδυ στη Wall Street και στη συνέχεια σήμερα από νωρίς σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, φάνηκε εξαρχής να αφήνει περιθώρια στους long να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. 

Στο παράδοξο της ελληνικής αγοράς αναφερόμασταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, και με αφορμή τη μεθοδική υποχώρηση των κρατικών ομολόγων σημειώναμε καταλήγοντας πως «... χθες, μετά από καιρό -και παρά το αρνητικό ρεκόρ συναλλαγών-, με γνώμονα και την πληροφόρηση που είχαμε από τις επαφές της 3άδας στις ΗΠΑ αναθαρρήσαμε», συμπληρώνοντας, «για να δούμε εάν αυτή η συγκρατημένη αισιοδοξία είναι βάσιμη ή όχι. Γι' αυτό η σημερινή και οι συνεδριάσεις που ακολουθούν θα μας δείξουν αρκετά». 

Και πράγματι οι μέχρι τώρα (*) κινήσεις των traders ενισχύουν αυτή τη βραχυπρόθεσμα έστω συγκρατημένη αισιοδοξία που δημιουργείται σήμερα, με αποτέλεσμα την υπέρβαση των 755-757 μονάδων (ΓΔ) λίγο μετά τις 13:53, κίνηση που τεχνικά ενίσχυσε τις ενέργειες των long. Προσεκτική η αύξηση των συναλλαγών/τζίρου σταδιακά μετά τις 13:00, θα θέλαμε να δούμε από τις 14:00-14:30 (**) εάν και πώς θα διαμορφωθεί, εστιάζοντας στις κινήσεις συγκεκριμένων ισχυρών χεριών που χθες έκαναν διακριτικά αισθητή την παρουσία τους με αγορές σε blue chips και μετοχές-σηματωρούς. 

Από τη μέχρι πριν λίγο εικόνα των συναλλαγών φαίνεται πως το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ 18μήνου θα μείνει πίσω, εάν μάλιστα μετά τις 14:30 ενταθούν οι κινήσεις από ξένους (ή... ξένους) παίκτες. 

Προσώρας οι traders στρέφονται και σε τράπεζες και σε blue chips, με τον ΔΤΡ να αντιδρά 1,70% προς τις 850 και τον FTSE25 με 1,45% να επανέρχεται έστω και οριακά πάνω από το όριο των 2.000 μονάδων. 

Ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος, πτωτικά τα κρατικά ομόλογα -σε χαμηλά 5 μηνών-, με το 10ετές στο 2,85% και επιτέλους το «ελληνικό παράδοξο» να μην ισχύει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σήμερα. 

Το 38% του τζίρου στις τραπεζικές μετοχές αλλά και συγκριτικά ικανοποιητικός σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Coca Cola, Jumbo, Grivalia, ΔΕΗ κ.α. 

Στις 57/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 5 μετοχές του δείκτη στο κόκκινο: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και 7 από τις 20 της μεσαίας κατηγορίας: Cenergy, J&P Αβαξ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακάτ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MLS και Νηρέας. 

(*) στις 13:50 ο τζίρος προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ. 

(**) εάν στη συνέχεια όντως ενεργοποιηθούν εντολές για λογαριασμό ισχυρών χεριών που θα φέρουν την υπέρβαση των 760-762 μονάδων, θα επανέλθουμε.      

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v