Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά 1,5 έτους ο τζίρος στο Χρηματιστήριο!

Ούτε στη σημερινή συνεδρίαση κατάφερε να κατοχυρώσει τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Ο τζίρος των 15 εκατ. ευρώ και οι «πυροβολισμοί» στις τραπεζικές μετοχές στο φινάλε. Ξεχώρισαν ανοδικά Jumbo, Viohalco. Τι λένε οι αναλυτές.

Σε χαμηλά 1,5 έτους ο τζίρος στο Χρηματιστήριο!

Συμπληρώθηκαν έξι συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 750 μονάδων, ενώ ταυτόχρονα συμπλήρωσε 39 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σήμερα οι αγοραστές έδωσαν την "μάχη" τους, όμως "προδόθηκαν από τις τελικές δημοπρασίες και τους "πυροβολισμούς" που δέχθηκε στα "χασομέρια" ο Τραπεζικός κλάδος.

Τους λίγους αγοραστές "παρακίνησαν" τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 3,86% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Όμως υπάρχει και η πιο "υποψιασμένη" σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, ήταν απόλυτα αναμενόμενη καθώς τήρησε την "παράδοση" της κινητικότητας που παρουσιάζεται για τα Ελληνικά Assets, όταν υπάρχουν παρουσιάσεις σε Ξένους Επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Δημήτρης Τσάκωνας (ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ) βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν έως την Τετάρτη κύκλο επαφών με Εκπροσώπους Διεθνών Οίκων και Ισχυρών Παικτών στη "σκακιέρα" των ομολόγων. Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος road show στην Ασία, ενώ τον τελευταίο μήνα προσεγγίζουν τους 100 οι Επενδυτές οι οποίοι, είτε σε τετ α τετ συναντήσεις, είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία ενόψει, αλλά και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Όπως αναφέρουν Αρμόδιες Πηγές, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίαυλος άμεσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, με έναν ευρύ κύκλο Επενδυτών, οι οποίοι μέσω newsletter θα ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σε αυτό το τελευταίο σενάριο της τεχνικής αντίδρασης, φαίνεται να συνηγορεί και ο τζίρος απελπισίας, ο οποίος δείχνει περισσότερο "ανακωχή" πωλήσεων και λιγότερο επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Άλλωστε τα στοιχεία του Ιουνίου που δημοσίευσε το Χ.Α., ήταν τουλάχιστον αποκαλυπτικά για τις "δυνατότητες" της Εγχώριας Αγοράς. Με ημερήσιο Μ.Ο. ενεργών Μερίδων στις 731 και με το 82,98% των χαρτοφυλακίων να έχουν αποτίμηση έως 3.000 ευρώ, ασφαλώς και δεν υπάρχει κάποιος που να περιμένει εντυπωσιακά θετικές εκπλήξεις, όταν μάλιστα οι, μέχρι στιγμής, συναλλαγές του Ιουλίου, δείχνουν να κινούνται με ακόμα "βραδύτερο βηματισμό".

Από εκεί και πέρα, με δεδομένη την "αδυναμία" του Τραπεζικού κλάδου, που έδειξε να την παρατείνει το επικείμενο reverse split για τον τίτλο της Εθνικής, ήταν περισσότερο από επιβεβλημένη η κινητοποίηση των λίγων αγοραστών σε μη Τραπεζικά blue chips, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει την υπέρβαση των 750 μονάδων, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά μην υπολογίζοντας τους εν δυνάμει πωλητές, που έδωσαν και πάλι τα "διαπιστευτήριά" τους, μέσω των τελικών δημοπρασιών.

"Η Γ.Σ. της Eurobank την Τρίτη και η έκδοση 3μηνων εντόκων την Τετάρτη είναι δύο επερχόμενα γεγονότα μιας ακόμη φτωχής εβδομάδος, στο τέλος της οποίας προβλέπεται η διεξαγωγή Eurogroup. H τεχνική εικόνα της Αγοράς δεν αποκλείει τη δοκιμασία των ορίων στήριξης της περιοχής των 740 - 735 μονάδων, με τον πήχη των προσδοκιών για τον Γενικό Δείκτηη, να τίθεται μάλλον χαμηλά" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η εβδομάδα που ξεκινά θα μπορούσε να είναι ενδεικτική της βραχυπρόθεσμης τάσης του Γενικού Δείκτη, με την προϋπόθεση να βελτιωθεί ο τζίρος. Ήτοι, ανοδική διάσπαση των 770 μονάδων, με ικανοποιητικό όγκο, θα ήταν ένα καλό σημάδι στην παρούσα φάση, ενώ στον αντίποδα η καταγραφή νέου χαμηλού, δηλαδή κάτω από τις 735 μονάδες, με αντίστοιχη εικόνα στον όγκο συναλλαγών, θα μας προβληματίσει. Η απόδοση του 10ετούς έχει σταθεροποιηθεί κάτω από το 4% (mid ytm) τις τελευταίες μέρες, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στις πιέσεις αλλά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι διεθνείς μετοχικοί δείκτες" τόνιζε στο δικό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της Πειραιώς (+0,44% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), οι υπόλοιπες μετοχές "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 851,07 μονάδες (+1,30%), για να ακολουθήσει διάβρωση των αρχικών κερδών και υποχώρηση μέχρι τις 836,43 μονάδες (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 839,59 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 834,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,68%.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω δείκτης θα "αισθανθεί" ιδιαίτερα "άβολα" αν παραμείνει χαμηλότερα των 838 μονάδων, καθώς θα επανέλθουν δριμύτερα τα "stop loss" που θα σπρώξουν τον ΔΤΡ προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ έδωσε "οδηγίες προς traders".

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η Alpha Bank (-1,21%) παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,834 ευρώ, ενώ σε ημερήσιο "short" είναι οι Εθνική (+0,08%,με "stop" στα 0,2720 ευρώ), Eurobank (-1,06% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με "stop" στα 1,005 ευρώ) και η Πειραιώς (με "stop" τα 2,89 ευρώ).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το Φθινόπωρο μεταφέρονται τα σχέδια των Τραπεζών για ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς το κλίμα στους κόλπους των Επενδυτών παραμένει 'ουδέτερο', όσον αφορά την όρεξή τους να τοποθετηθούν, σε ελκυστικές τιμές, σε Ελληνικά assets, ενώ πρέπει να προηγηθεί η έκδοση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο 'Euro2day.gr' ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας σε λιγότερο από 50 ημέρες από σήμερα, δεν αποτυπώνεται ακόμη σε δυναμική ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των Ξένων Επενδυτών, κάτι που φαίνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο ημερήσιος τζίρος είναι αναιμικός".

Μένοντας στο τελευταίο κομμάτι από το ρεπορτάζ της Αναστασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος στα Χ.Α. κατέγραψε νέα χαμηλά 18 μηνών, με τον αμέσως χαμηλότερο τζίρο να έχει σημειωθεί στις 2/1/2017 (9,8 εκατ. ευρώ).

"Η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις Αγορές", σημειώνει ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Χώρα, περιορίζουν τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει την Οικονομία.

"Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια Χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημειώνει σχετικά.

Την Παρασκευή 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, προκειμένου να εξετάσει την έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ, της τελευταίας δόσης του Ελληνικού προγράμματος. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση "πριν τη συνεδρίαση του Οργάνου, το Συμβούλιο των Διοικητών θα εγκρίνει το Συμπληρωμένο Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει με συνεδριάσεις χαμηλού τζίρου και συσσώρευσης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μία καθοδική εκτόνωση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών".

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips όπου και σημειώθηκαν οι περισσότερες πρωτοβουλίες, χαμηλού κόστους, από πλευράς αγοραστών, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΥΔΑΠ (-0,36%), ΕΧΑΕ (-0,97%), Fourlis (-0,86%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αλλάζει τελικό πρόσημο καθημερινά, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ο τίτλος της Jumbo (+2,38%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", επιχειρώντας αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 14,12 ευρώ (κλείσιμο 29/6). Το ημερήσιο "stop long" στα 13,02 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 13,88 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου (+1,80% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ είχαν προηγηθεί 8 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 9. Με το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 8,41 ευρώ, ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 8,57 και 8,97 - 9,00 ευρώ.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Έλτον ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,04 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,034 ανά μετοχή).

Έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν οι 560.549 ίδιες μετοχές της Παπουτσάνης. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 50.236.820.

Επίσης από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Μύλοι Λούλη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,94 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,06 ανά μετοχή στους Μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 2,1400.

Από εκεί και πέρα, νέα ιστορικά υψηλά για τον Ικτίνο (+0,81%), διατηρεί την επαφή της με τα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+2,03%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΑΝΕΚ (+2,31%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Ελλάκτωρας (+0,75%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ή εμφάνιση πωλητών για Σελόντα (-4,07%), Ίλυδα (-4,24%), Ελτράκ (-5,56%), Κορδέλου (-18,75%) και Ιασώ (-2,48%), ενώ προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση η Έλαστρον (+2,01%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι 743 μονάδες είναι στήριξη που κατοχύρωση, σε κλείσιμο, μπορεί να δώσει συνέχιση στο 733, ή στο 718. Οι 770 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση, με κύρια το 790.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,37%), όλα θα κριθούν στην στήριξη των 1950 μονάδων. Οι 1995 είναι κοντινή αντίσταση με το 2050 κύρια. Το "stop short" στις 2071 μονάδες.

Αρνητική στάση για τις Ελληνικές Τράπεζες διατηρεί η Bank of America, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον κλάδο. Η BofA, μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα και αφού είχε προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, καταγράφει αργή πρόοδο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ο βαθμός ολοκλήρωσης παραμένει χαμηλός, με τις Τράπεζες να επισημαίνουν διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι τιμές εκκίνησης παραμένουν πολύ υψηλές και του ότι δεν υπάρχει καλή καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε μικρό αντίκτυπο στη συμπεριφορά Στρατηγικών Κακοπληρωτών. 

Στην ανάλυση, ο Οίκος προχωρά σε μικρές αλλαγές στις τιμές - στόχους για Εθνική και Eurobank, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές των Alpha Βank και Πειραιώς. Συγκεκριμένα, η τιμή - στόχος για την Εθνική μειώνεται στο 0,31 ευρώ ανά μετοχή, από 0,32 ευρώ προηγουμένως και για τη Eurobank αυξάνεται στο 1,17 ευρώ, από 1,14 ευρώ, με σύσταση “neutral”, ενώ οι τιμές για Αlpha Βank και Πειραιώς παραμένουν αμετάβλητες στα 1,60 ευρώ και 3,23 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, με σύσταση “underperform”. Όπως επισημαίνει, τηρεί μια ευρύτερα αρνητική άποψη για τις Ελληνικές Τράπεζες, σημειώνοντας πως οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως δεν αναμένει να υπάρξει ανάκαμψη στις τιμές κατοικιών τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και πως βλέπει πτωτικά ρίσκα καθώς οι Τράπεζες αφαιρούν ακίνητα από τα βιβλία τους.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 754,13 μονάδες (+0,95%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 752,14 (+0,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 749,75 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος "αποϋλοποιήθηκε" στα 15,1 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Fourlis, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Τιτάν.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+2,47%).
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Ευρώ, κινούνται ανοδικά Πετρέλαιο και Χρυσός.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων, η Κίνα βλέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο καλύτερο Φίλο…

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Li Keqiang, συναντήθηκε με Ηγέτες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Σόφια, το Σάββατο, δεσμευόμενος να προχωρήσει στο άνοιγμα της Κινεζικής Οικονομίας. Ο Keqiang συναντήθηκε επίσης με την Καγκελάριο Μέρκελ σήμερα και την επόμενη εβδομάδα θα φιλοξενήσει, στο Πεκίνο, Σύνοδο ΕΕ-Κίνας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για ακόμα έξι μήνες, τέθηκε σήμερα Δευτέρα σε ισχύ", όπως αναφέρει το πρακτορείο "Itar-Tass".
Η απόφαση εκδόθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως αναφέρει, "θα ισχύσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2019".

Το χρέος της Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να "πιάσει" τα 500 δισ. ευρώ αυτό το Καλοκαίρι, κάτι που δείχνει πως συντηρούνται οι οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, "όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ισοζύγιο 'Target 2' της Χώρας (η διαφορά δηλαδή μεταξύ των εισερχόμενων και των εξερχόμενων διασυνοριακών πληρωμών) είναι αρνητικό κατά 480 δισ. ευρώ και αυξάνεται ταχύτατα. Εν τω μεταξύ, το πλεόνασμα 'Target 2' της Γερμανίας οδεύει προς το 1 τρισ. ευρώ.

Το 'Target 2' δημιουργήθηκε από την ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις Τράπεζες να εκτελούν ταχύτερα μεγάλες πληρωμές η μία προς την άλλη. Σήμερα, περισσότερες από 1.700 Τράπεζες χρησιμοποιούν το σύστημα αυτό για τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Όπως αναφέρουν οι FT, "κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θεωρούν την αύξηση των ανισορροπιών ως φυσική συνέπεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου οι Κεντρικές Τράπεζες της Περιοχής αγοράζουν, κυρίως, Κρατικά ομόλογα από Επενδυτές".

Υποχώρησαν οι Γερμανικές εξαγωγές τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα και υπογραμμίζουν την επίπτωση της ενίσχυσης του ευρώ.

Οι εξαγωγές κινήθηκαν 1,3% χαμηλότερα τον Μάιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι εισαγωγές, εν τω μεταξύ, ενισχύθηκαν 0,8% επίσης σε ετήσια μέτρηση.

Το εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 19,7 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017 ήταν στα 21,8 δισ. Οι εξαγωγές σε Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχώρησαν 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 1,9%.

"Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, βάζοντας τέλος σε πέντε μήνες πτώσης", σύμφωνα με έρευνα του ομίλου Sentix.

Η εταιρεία τονίζει πάντως ότι το "φάντασμα" του Εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενδέχεται να ρίξει ξανά το κλίμα.

 δείκτης για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 12,1 μονάδες, από 9,3 τον Ιούνιο. Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε να υποχωρήσει στις 8,2.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε την έκκληση του για τη δημιουργία μιας κοινής ασφάλισης καταθέσεων στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως ο διαμοιρασμός των ρίσκων βοηθάει στην μείωση τους.  Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως οι Τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια σημαντική εξυγίανση των ισολογισμών τους και ένας διαμοιρασμός του ρίσκου τώρα θα βοηθούσε στην μείωση του, καθώς θα οδηγούσε σε μια πιο συντεταγμένες και γρήγορες Τραπεζικές εκκαθαρίσεις. 

Τι αναμένουν οι αναλυτές

"Νεκρή από τζίρο η Αγορά, με όγκους σε χαμηλά διετίας. Ουσιαστικά δεν 'είδε' καν το κλείσιμο της συμφωνίας, ενώ 'καίγεται' και κάθε θετική είδηση από τις αναβαθμίσεις" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά απλά, κάνει προσπάθεια να συντηρήσει τα πρόσφατα χαμηλά της σε αντίθεση με το 10ετές που έχει ήδη βρεθεί στην ζώνη των 370 μονάδων. Σίγουρα η ιστορία του ΦΦΓΚΡΠ έχει επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις των Ξένων Θεσμικών, ενώ παράλληλα βλέπουν ότι η Οικονομία συνεχίζει να κωλυσιεργεί, χωρίς να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις αν εξαιρέσουμε τις συμφωνίες.

Η ιστορία με την καθυστέρηση της μείωσης των συντάξεων προκαλεί ανησυχία στους Επενδυτές, μιας και βλέπουν ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις και καθυστερήσεις από τους στόχους. Το πολιτικό παίγνιο απομακρύνει και τα σενάρια πρόωρων εκλογών και παράλληλα την πιθανή πιο γρήγορη ανάπτυξη.

Η έξοδος από το μνημόνιο και τυπικά τον Αύγουστο, όχι μόνο δεν αλλάζει προς το θετικό τα δεδομένα, αλλά φοβίζει παράλληλα και τους Επενδυτές, σε σχέση με τις όποιες πολιτικές κινήσεις που το μόνο που κερδίζουν είναι να καθυστερούν την ανάπτυξη.

Στο μόνο που δεν δίνουμε βάρος είναι το πώς θα έρθουν νέες επενδύσεις στην Χώρα, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να βγούμε από το τέλμα και παράλληλα να πετύχουμε και τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει.

Δυστυχώς την καθυστέρηση την έχουμε μάθει καλά, χωρίς να υπολογίζουμε την ζημιά που κάνει στην Οικονομία.

Η Αγορά, καλώς ή κακώς προεξοφλεί καταστάσεις και αυτό που μας δείχνει τώρα είναι ότι βλέπει απραξία. Και στην απραξία αρκούν μικροί τζίροι για να πέσει η Αγορά. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επαναφορά στην ζώνη των 800 αν θέλει να αποκτήσει και πάλι κάποιο θετικό momentum το Χ.Α..

"Τo μόνο σίγουρο ότι με αυτούς τους τζίρους δεν πάμε πουθενά, ενώ παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με οριακό premium το ΣΜΕ του FT 25

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σταθερά χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και παρουσίασαν σημαντική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.017 συμβόλαια).

Στα 9.843 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.812 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 377, 373 για τον Ιούλιο και 4 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.978) κινήθηκε μεταξύ 1.968 και 1.982 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.100), Εθνική (6.293), MIG (878), Alpha Bank (595), Πειραιώς (917), ΔΕΗ (175), Μυτιληναίο (121), Intralot (118), Ελλάκτωρα (390), ΟΤΕ (146).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.129, Eurobank 26.847, Εθνική 185.610, Alpha Bank 22.209, ΔΕΗ 14.536, Πειραιώς 23.488.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.496.486 τεμ., (από 15.496.486 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.689.131 τεμ. (91.689.131), Πειραιώς 15.584.203 τεμ. (15.584.203), ΔΕΗ 5.293.631 τεμ. (5.294.302), Eurobank 21.840.547 τεμ. (22.040.547), Folli Follie Group 1.412.946 τεμ. (1.412.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v