Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Coca Cola και ΔΕΗ εναντίον... Εθνικής

Κάτω από τις 750 μονάδες παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να αντισταθμίζονται από την άνοδο των ΔΕΗ και Coca Cola. Αδυναμία ο χαμηλός τζίρος. Ισχυρή άνοδος για Υγεία και Ιασώ.

ΧΑ: Coca Cola και ΔΕΗ εναντίον... Εθνικής

Δεν ξέφυγε από την "πεπατημένη" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημα κινούμενος σε ένα εύρος μικρότερο των πέντε μονάδων και τον τζίρο να επιμένει στα γνωστά άθλια επίπεδα, μην αφήνοντας έστω και "χαραμάδα" αισιοδοξίας, για κάτι σημαντικά καλύτερο στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 750 μονάδων και 38 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 800 μονάδων, με το δεύτερο επίπεδο να μοιάζει έως και απλησίαστος στόχος, αν ληφθεί ότι οι αμέσως επόμενες μέρες είναι "κενές" προγραμματισμένων ειδήσεων.

Ξεκινώντας από την μετοχή που σήμερα έπαιξε τον πλέον σημαντικό ρόλο, αυτή δεν ήταν άλλη από της ΕΕΕ (+2,28%), τον γνωστό "σωματοφύλακα" του Χ.Α., που συνεχίζει να "δηλώνει παρών" στις "δύσκολες συνεδριάσεις".

Ήταν ο μοναδικός τίτλος από ολόκληρο τον FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ασφαλώς έδωσε σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Τεχνικά, ξαναδίνει σήμα τοποθετήσεων, με την υπέρβαση της ζώνης 30,80 - 31,30 ευρώ.

Μένοντας στους επιμέρους τίτλους, δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν και οι "βοήθειες" από το +5,70% της ΔΕΗ, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και με τους αγοραστές να παίρνουν "καύσιμα" και από την είδηση σύμφωνα με την οποία και τα έξι Επενδυτικά Σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Από εκεί και πέρα, δύο ήταν οι ειδήσεις που σχολιάστηκαν εκτενώς στα χρηματιστηριακά γραφεία και χαρακτήρισαν την σημερινή συνεδρίαση και ίσως χαρακτηρίσουν και τις αμέσως επόμενες.

Η πρώτη αφορούσε την ολοκλήρωση του deal για την πώληση του Υγεία και η δεύτερη, που έκανε και τον μεγαλύτερο "θόρυβο" στο ταμπλώ και αφορούσε το επικείμενο reverse split για τον τίτλο της Εθνικής.

Ξεκινώντας από το Υγεία και σύμφωνα με την ανακοίνωση, " νέα προσφορά για το Υγεία, στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή κατέθεσε η Hellenic Healthcare, η οποία ελέγχεται από τη CVC Capital Partners, με την MIG να την κάνει αποδεκτή, απορρίπτοντας την προσφορά του σχήματος Apostolopoulos Holdings - HIG".

Άμεση ήταν η αντίδραση στο ταμπλώ, με τον τίτλο του Υγεία (+4,44%) να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος της MIG (+2,83%).

Οι συγκριτικές αποτιμήσεις επανέφεραν τους αγοραστές στο Ιασώ (+5,77%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον τίτλο να κινείται σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η "είδηση της ημέρας" ήταν η ανακοίνωση για επικείμενο reverse split στην μετοχή της Εθνικής (-3,49%).

Πιο συγκεκριμένα, "στην τακτική γ.σ. της 26/7, στα θέματα ημερησίας διάταξης θα είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €0,90 λόγω κεφαλαιοποίησης ισόποσου μέρους του ειδικού αποθεματικού της Τράπεζας και ταυτόχρονα η αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της Τράπεζας και μείωση του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split)".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το reverse split θα πραγματοποιηθεί μέσω της αντικατάστασης 10 παλαιών μετοχών με μια νέα, με την τιμή να αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Η ανακοίνωση έφερε συνειρμούς - αστραπή για επικείμενη Α.Μ.Κ., κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την κίνηση του τίτλου μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος, σε όλο το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, καθώς τα σενάρια για πιθανές κεφαλαιακές ενισχύσεις θα επιστρέψουν δριμύτερα, δημιουργώντας κλίμα και διαθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θεωρούνται "ειδικών συνθηκών" για τον τίτλο της ΕΤΕ, όμως αν η μετοχή δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 0,26 ευρώ, δίνει minimum στόχο υποχώρησης τα 0,2320 ευρώ.

"Η ολοκλήρωση του deal του Υγεία μπορεί να αποτελέσει το θετικό καταλύτη για μια δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. Παράλληλα, η ανοδική κίνηση στη Wall Street, σε συνδυασμό με τις θετικές προσδοκίες για τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, διαμορφώνουν ευνοϊκές προϋποθέσεις και για την κίνηση των Διεθνών Αγορών" ανέφερε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η πτώση του τζίρου είναι σχεδόν τρομακτική και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει σύντομα. Τόσο χαμηλοί όγκοι για περισσότερες από 5 ημέρες έχουν καταγραφεί σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές στιγμές (π.χ. κλείσιμο 3ης αξιολόγησης), πλην Αυγούστου φυσικά, τα τελευταία 3 χρόνια. Δεν περιμένουμε πολλά από το εσωτερικό στο κοντινό μέλλον, ενώ το βλέμμα μας παραμένει στραμμένο στο εξωτερικό" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν αποτέλεσε έκπληξη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η κίνηση του Τραπεζικού δείκτη μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ο τελευταίος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 834,17 μονάδες (-1,83%), στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 848,95 (-0,09%) και μέσω της "μπαλταδιάς" των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,13%. Προσοχή, καθώς υποχώρηση χαμηλότερα των 838 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 800 μονάδων.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις δεν είναι λίγες για τον μέχρι πρότινος "σηματωρό" τίτλο που δεν ήταν άλλος από αυτόν της Viohalco (-0.33%). Το ημερήσιο "stop long" στα 2,91 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 2,80 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Fourlis (-1,69%), που συνεχίζει να "περιστρέφεται" γύρω από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Αντίσταση - κλειδί, αυτή στα 6,19 ευρώ που είναι και το ημερήσιο "stop short".

Από εκεί και πέρα δεν θα μπορούσαν να μην αποδοθούν τα "εύσημα" στον Ε.Δ. του τίτλου του ΟΛΠ (+0,36%), που "κατόρθωσε" να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με συνολικό όγκο 311 τεμ. και μιλάμε για μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης (!)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+4,46%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για την Σελόντα (+10,81%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Νηρέα (+8,57%), προς νέα πολυετή υψηλά "δείχνει" ο Ικτίνος (+8,53%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και η Βιοτέρ (+13,21%) με λίγες συναλλαγές.

Από την άλλη, "non stop" οι πιέσεις στην Intralot (-3,48%), 19 πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες 25, αθροίζει η Τρ. Αττικής (-2,24%) και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε η Reds (-5,38%), ενώ με αυξημένες συναλλαγές "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις η Audiovisual (-9,40%).

Οι μικρές μεταβολές δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο "stop short", μέχρι νεωτέρας, παραμένει στις 792 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 765 - 770. Πρώτη στήριξη στις 743 μονάδες και αμέσως επόμενη στις 738 - 736 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,08%), σημαντική η στήριξη στις 1950 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 2022 - 2026 και το ημερήσιο "stop short" στις 2070 μονάδες.

Από εκεί και πέρα η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,39% για τον Γενικό Δείκτη και 2,53% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κατά 54% και διαμορφώθηκε στα 25,3 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,9% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,12%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ίδια με την προηγούμενη εβδομαδιαία ανάλυση, παραμένουν τα δεδομένα στην Ελληνική Αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης μένει πέριξ των 750 μονάδων, έχοντας πάντοτε τη γνωστή κατηφορική διάθεση προς τη σημαντική στήριξη των 735 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Εδώ στατιστικώς, σύμφωνα με τα “pattern recognition” η διαγραμματική παραμονή ενός Δείκτη στα χαμηλά της κίνησης, οδηγείται συνήθως σε καθοδική εκτόνωση. Επίσης για να καλλιεργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο ανοδικής κίνησης με ισχυρή έκταση, θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα “exhausted” καθοδικό candlestick έντονων ρευστοποιήσεων. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης θα διαθέτει εξασθενημένες ανοδικές δυνάμεις έως τη ζώνη των 767 με 775 μονάδων, εκτός και αν προκύψει κάποιο κινητήριο μακροοικονομικό νέο, που μέχρι τώρα δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Παρόμοια κατάσταση και στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς εδώ και μέρες έχει "κατοικοεδρεύσει" λίγο πάνω από τη στήριξη των 1950 μονάδων, δίχως εμφανή σημάδια ανοδικού στροφέα προς τη ζώνη αντίστασης των 2000 με 2017 μονάδων. Ως το πιθανότερο σενάριο σε αυτή τη φάση της Αγοράς, φαντάζει μια καθοδική διολίσθηση προς το όριο των 1900 μονάδων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η προς εξέλιξη καθοδική τμήση του τριγωνικού σχηματισμού στο τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI).

"Στον Τραπεζικό δείκτη η συνεχιζόμενη άρνηση για την πραγματοποίησης μιας ανοδικής 'ανάσας' προς την περιοχή αντίστασης των 880 μονάδων, έχει προσθέσει πόντους στο σενάριο πτωτικής κίνησης τόσο προς το επίπεδο των 830 μονάδων, όσο και προς τη σημαντική γραμμή τάσης, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες του Μαρτίου και του Μαΐου και διέρχεται από τις 795 μονάδες περίπου" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Κώστας Φέγγος

"Με χαμηλούς τζίρους συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε, χωρίς ωστόσο να οδηγηθεί και σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας το reverse split της Εθνικής, που εξελήφθη από την Αγορά σαν το ξεκίνημα νέου κύκλου Αυξήσεων Μετοχικών Κεφαλαίων από μεριάς των Τραπεζών. Με βάση την πρόσφατη εμπειρία οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές.

Την ίδια στιγμή τα spreads των ομολόγων, κρατούνται σε πολύ καλά επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι οι ανησυχίες για "default" έχουν υποχωρήσει.

Στήριξη παραμένουν οι 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ η πτώση, ισχυροποίησε τις αντιστάσεις στις 767 και 780 μονάδες. Η διατήρηση του Δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες δεν προδιαθέτει για θετικές εξελίξεις.
Είναι προφανές ότι η Αγορά περιμένει κάτι για να πάρει κατεύθυνση.

Αυτό το κάτι έχει να κάνει με την αναπτυξιακή επιθυμία της Χώρας. Οι Επενδυτές βλέπουν ότι τα ομόλογα θα πληρωθούν οπότε δεν κινδυνεύουν.

Στην πραγματική Οικονομία όμως, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι να δημιουργηθεί ένα "μαξιλαράκι" που εξασφαλίζει την αποπληρωμή των Δανειστών.

Πρέπει να δοθεί μια αναπτυξιακή διάσταση, είτε με απευθείας επενδύσεις (Αποκρατικοποιήσεις), είτε με στήριξη του Ιδιωτικού τομέα μέσω της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων, της χρήσης του πακέτου Junker για Επιχειρήσεις, είτε ακόμα και μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών.

Κρίσιμο παραμένει και το θέμα της επίλυσης των "κόκκινων" δανείων, για τα οποία οι Τράπεζες κινούνται δυναμικά (και σκληρά) το τελευταίο διάστημα.

Οι Ξένοι περιμένουν, γιατί γνωρίζουν πως Εμείς χρειαζόμαστε επενδύσεις για να αποκτήσουμε ελπίδες και όσο αυτές δεν έρχονται μένουμε στη μιζέρια μας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στην οποία ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες. Η επίδοση αυτή συνιστά το χειρότερο ξεκίνημα για το μήνα Ιούλιο, στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (1999 – 2018) σε επίπεδο συναλλαγών, ακόμα και σε σχέση με το 2012 όταν και είχε καταγραφεί η χαμηλότερη αξία συναλλαγών τα τελευταία 20 χρόνια (9,4 εκατ. ευρώ, 14/8/2012)" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η συρρίκνωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών ακολουθείται και από την συρρίκνωση του εύρους των διακυμάνσεων, λειτουργώντας ανασταλτικά στην δραστηριοποίηση βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων. Η αμφίδρομη σχέση του σπιράλ συρρίκνωσης (τζίρων – ενδιαφέροντος) έχει ως βασικό αρωγό την έλλειψη νέων που θα τροφοδοτούσαν κάποια ζωηρότερη κινητικότητα, έστω και σε ένα περιορισμένο τμήμα των Δεικτοβαρών τίτλων.

Προς το παρόν η όποια ειδησεογραφία εξαντλείται μέσα σε μία ή δύο συνεδριάσεις και η κατεύθυνση δίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από την τάση των Ξένων Αγορών. Οι Επενδυτές δείχνουν περισσότερο διατεθειμένοι να περιμένουν τα αποτελέσματα εξαμήνου, που αργούν ακόμα, ενώ οι βραχυπρόθεσμοι Παίκτες της Αγοράς αναμένουν επίπεδα "φτήνιας", τιμές δηλαδή οι οποίες διαγραμματικά θα έχουν ένα στοιχείο υποτιμητικής υπερβολής.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε τροχιά δοκιμασίας των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Η επιβράδυνση όσο προσεγγίζεται η εν λόγω ζώνη είναι αναμενόμενη, λόγω της προοδευτικής υποχώρησης των ταλαντωτών προς υποτιμημένες ζώνες. Ενδεχομένως ο Γενικός Δείκτης να δώσει κάποια αντίδραση από την περιοχή αυτή, αφού οι πωλητές δεν βγάζουν ένταση και δυναμική στο τέλος των συνεδριάσεων, όπου η εικόνα δείχνει να είναι πιο ισορροπημένη.

Πλέον όλο το σύστημα αναφοράς των τεχνικών κινητών μέσων και του MΑCD έχει ενεργοποιήσει σήματα πωλήσεων, θέτοντας τον πήχη για αναθεώρηση αυτής της στάσης στην περιοχή των 780 μονάδων. Τα τεχνικά δεδομένα της "μεγάλης εικόνας", ωστόσο, δεν είναι τόσο αρνητικά, όσο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνουν συγκράτηση της πτώσης και πιθανότατα η συσσώρευση να εμφανίζεται ως το πιο επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 6 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Λούλης την Δευτέρα (09/07), ενώ ακολουθεί η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου της Κανάκης στις 11 Ιουλίου. Την Τρίτη (10/07) θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank.

Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo (13/7).

"Την προσεχή Τέταρτη και Πέμπτη θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Μελών Χωρών του ΝΑΤΟ, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθεί συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,12%).

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινείται η Wall Street.

Άνοδος για το Ευρώ, μικρές πιέσεις σε Πετρέλαιο και Χρυσό.

Στον δρόμο ενός πλήρους εμπορικού πολέμου βαδίζουν πλέον ΗΠΑ και Κίνα, καθώς σε ισχύ τέθηκαν οι νέοι Αμερικανικοί δασμοί σε εισαγόμενα Κινεζικά Προϊόντα αξίας $34 δισ., με το Πεκίνο να απαντά αμέσως, επιβάλλοντας δασμούς σε 545 Προϊόντα αξίας $34 δισ., επίσης.

Η Κυβέρνηση Τραμπ έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να βάλει στο στόχαστρο, μονομερώς, Κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των $500 δισ., περίπου το συνολικό ποσό που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από την Κίνα πέρυσι.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για νέα λίστα δασμών κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος προχωρήσει με την επιβολή δασμών στα Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Ο κατάλογος φέρεται να περιλαμβάνει φόρους σε προϊόντα αξίας 18 δισ. ευρώ", όπως μεταδίδουν οι Financial Times και αναδημοσιεύει το CNBC.

Η Κίνα κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσφυγή κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές", ανακοινώθηκε σήμερα από το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου.

Στην αντεπίθεση περνάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Ρωσία θα εφαρμόσει και εκείνη φόρους σε Αμερικανικά Προϊόντα.

Όπως μεταδίδει ο "Independent", ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Maxim Oreshkin είπε ότι "οι φόροι θα είναι στο εύρος του 25 με 40% και αφορούν Εξοπλισμό Κατασκευής Δρόμων, Εξοπλισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Εργαλεία για Μεταλλεύματα, Εξοπλισμό Γεωτρήσεων και Οπτικές Ίνες".

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ανέκαμψε η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,6%, κινούμενη θετικά μετά την πτώση κατά 1,3% του Απριλίου. Η ανάγνωση ήταν υψηλότερη από το 0,3% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η άνοδος του Μαΐου ήταν η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον περσινό Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,1%.

Άνοδο σημείωσε νωρίτερα η μετοχή της Deutsche Bank, ύστερα από δημοσίευμα στο περιοδικό "WirtschaftsWoche" ότι "η JP Morgan και η Industrial and Commercial Bank of China ίσως ενδιαφέρονται για την απόκτηση ποσοστού στη Γερμανική Τράπεζα".

Αλλάζοντας Ήπειρο, η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο, ενώ οι μισθοί σημείωσαν ήπια άνοδο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις Αναδυόμενες Αγορές ομολόγων για 11η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από το 2016.

Οι καθαρές εκροές έφτασαν το $1,52 δισ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "Jefferies", που μεταδίδουν οι Financial Times.

Κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων, οι επενδυτές έχουν απομακρύνει σχεδόν $16 δισ., αντιπροσωπεύοντας το 3,4% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η κίνηση παρατηρείται και στις Αγορές μετοχών, με τα funds αναδυόμενων μετοχών να αντιμετωπίζουν εξαργύρωση ύψους $9,36 δισ., σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πιστοληπτική αξιολόγηση "ΒΒΒ-" θέτει η Standard and Poor's στα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο που στηρίζει τις ομολογιακές εκδόσεις της Εθνικής, αποτελείται από Ελληνικά ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 12 Οκτωβρίου 2018.

Με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο 10 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινάει η Axia κάλυψη της Αεροπορίας Αιγαίου.

Όπως σημειώνει η Axia σε έκθεσή της, "η Aegean είναι μια Αεροπορική εταιρεία πλήρους Υπηρεσίας, που συμμετέχει αποκλειστικά σε μια από τις ταχύτερα Αναπτυσσόμενες Αεροπορικές Αγορές της ΕΕ, την Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 9,5% τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλό ρυθμό, λόγω της τουριστικής ζήτησης και της μακροοικονομικής βελτίωσης".

Η Axia εκτιμά πως το μέγεθος του Στόλου θα αυξηθεί από τα 58 Αεροσκάφη το 2017, στα 63 το 2020 και στα 66 το 2023. Κατά την άποψή της, το τρέχον περιβάλλον θα βοηθήσει την Aegean να καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφορίας της και να διατηρήσει την μερισματική πολιτική της.
Σε ότι αφορά την πρόσφατη αδυναμία στις επιδόσεις της μετοχής της Aegean, σημειώνει πως "παρέχει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου".

"H βελτίωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στους Πιστωτές της ήταν αυτή που επέτρεψε να εγκριθεί μια ελάφρυνση χρέους που θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές", τονίζει σε έκθεσή της η Citi.

O Διεθνής Οίκος υποστηρίζει ακόμα πως "η συμφωνία μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο 'QE', ενώ εκτιμά πως δύσκολα θα επιστρέψουν οι λαϊκιστικές πολιτικές του παρελθόντος".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 744,85 (-0,50%) και 753,22 μονάδων (+0,62%) στις οποίες βρέθηκε στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 747,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος στα 23,2 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΙΚΤΙΝ), ενώ ΕΤΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και ΜΟΗ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Τιτάν, Grivalia, Jumbo.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με μικρή υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές υποχώρησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.868 συμβόλαια).

Στα 9.812 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.793 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 348, 313 για τον Ιούλιο και 35 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.970,5) κινήθηκε μεταξύ 1.957 και 1.977 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.145), Εθνική (36.673), MIG (2.503), Alpha Bank (959), Πειραιώς (1.047), ΔΕΗ (495), Μυτιληναίο (136), Intralot (719), Ελλάκτωρα (133), Viohalco (496).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.235, Eurobank 26.255, Εθνική 185.137, Alpha Bank 22.215, ΔΕΗ 14.466, Πειραιώς 23.568.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                        Name of Issuer                NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.496.486 τεμ., (από 15.499.399 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.689.131 τεμ. (91.689.131), Πειραιώς 15.584.203 τεμ. (15.584.203), ΔΕΗ 5.294.302 τεμ. (5.294.302), Eurobank 22.040.547 τεμ. (22.040.547), Folli Follie Group 1.412.946 τεμ. (1.412.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v