Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα προσπάθεια κατοχύρωσης των 750 μονάδων

Με ανοδική διάθεση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην εγχώρια αγορά, βοηθούμενη και από το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και δεικτοβαρή blue chips. Διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Νέα προσπάθεια κατοχύρωσης των 750 μονάδων

Αρκετά καλό το κλίμα στις αγορές, με την  προσοχή των traders στραμμένη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά και στις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο συν ο FTSE100 στο Λονδίνο, με αντίδραση 0,42% στις 7.650 μονάδες, στο συν ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,42% στις 12.252 μονάδες και τα futures στη Wall Street στο... πράσινο, με ενδεικτική τη νέα μικρή ενίσχυση του S&P 500 από τις 2.773 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και δεδομένων όσων έχουν «ταλαιπωρήσει» το ΧΑ τις τελευταίες ημέρες, που το έθεσαν σε δοκιμασία με τα χαμηλά έτους, οι long επιχειρούν να αναστρέψουν την τάση, να κερδίσουν πόντους και να απομακρυνθεί ο Γενικός Δείκτης από την κλίση που είχε διαμορφωθεί προς τις 735 μονάδες. 

Επιτυχής η προσπάθεια, με τον ΓΔ να επανέρχεται πάνω από τις 752 μονάδες αλλά με συναλλαγές/τζίρο στα γνώριμα χαμηλά/μέτρια μεγέθη των τελευταίων συνεδριάσεων. Ενθαρρυντικό για τους long το ότι οι λιγοστές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά των long εκτείνονται από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τα blue chips και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας.

Στην περιοχή των 1.978 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κατηγορίας, πέριξ των 846 μονάδων ο ΔΤΡ, με το 30% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε τίτλους των Jumbo (με ένα πακέτο για 36.742 στα 13,60 συνολικής αξίας 499.691 ευρώ), ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Viohalco, Coca Cola, Cenergy κ.α. 

Στον τραπεζικό κλάδο ισχυρότερη η αντίδραση για Πειραιώς (1,82%), Eurobank (1,45%) και ασθενέστερη για Εθνική και Alpha Bank

Στα ενδιαφέροντα συνεκτιμώνται η πιστοληπτική αξιολόγηση του οίκου S&P για τα ομόλογα της Εθνικής (στο ΒΒΒ-), κυρίως όμως στην επαναφορά του 10ετούς και πάλι χαμηλότερα του ορίου του 4% στα 3,92% νωρίτερα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως ορισμένοι traders επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα αποτελέσματα του Eurogroup της Πέμπτης, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ., την προοπτική αποπληρωμής μέρους του δανεισμού από το ΔΝΤ. 

Ενθαρρυντική η τάση στα blue chips, με ενδεικτικό το ότι σε μόλις μία μετοχή του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές (ΑΔΜΗΕ), ενώ ασθενέστερη ή ισχυρότερη αντίδραση χαρακτηρίζει την κίνηση των κυριότερων μετοχών-σηματωρών. 

Ξεκινώντας από τον ΟΤΕ, που δοκιμάσθηκε σε σημαντικές στηρίξεις την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγοραστές ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα από τα 10,40, φτάνοντας έως τα 10,58 ευρώ. Ενδεχόμενο «κλείσιμο» της μετοχής -σήμερα-αύριο- πάνω από τα 10,60 ευρώ, θα έδινε πόντους στο ενδεχόμενο της αντίδρασης. Στα 29,19 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, λειτουργώντας σαν... μαξιλάρι ασφαλείας για τους δείκτες, στα 9,60 του ΟΤΕ και στο 1,961 ευρώ της ΔΕΗ. 

Ανάσα και για μετοχές-σηματωρούς με αγορές σε Μυτιληναίο (8,45 ευρώ), Jumbo (13,66), Motor Oil (17,76), αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ( 5,07), ΤΙΤΑΝ (21,05 ευρώ).

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, κινητικότητα σημειώνεται και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κατηγορίας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Κρι Κρι, Intralot, Ικτίνος, Cenergy), η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 53/30 μετοχές. 

Μία συνεδρίαση με σαφώς καλύτερο ξεκίνημα, ανάλογη συνέχεια, με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις και ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» στις 756+ μονάδες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v