Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα και… Coca Cola «ξεδίψασαν» το ΧΑ

Ανάσες πήρε η εγχώρια αγορά με βελτίωση του όγκου συναλλαγών και άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 750 μονάδες. Παραμένει, όμως ο προβληματισμός όσο δεν διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Ομόλογα και… Coca Cola «ξεδίψασαν» το ΧΑ

Χρειάστηκαν επτά συνεδριάσεις προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να επιστρέψει με κλείσιμο υψηλότερα των 750 μονάδων, ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε 40 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 800 μονάδων, νούμερο που δείχνει τουλάχιστον απροσπέλαστο με τους παρόντες τζίρους.

Οι λίγοι αγοραστές, πήραν "καύσιμα" από την θετική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και από την νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων (στο 3,79% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Σε μία συνεδρίαση που κινήθηκε χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις και στην οποία ο τζίρος έμεινε στα γνωστά χαμηλά - απελπιστικά επίπεδα, έστω και αν παρουσίασε ευδιάκριτη άνοδο σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση, αν οι αγοραστές είχαν σαν πρώτο μέλημα την επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 750 μονάδων, ασφαλώς και πέτυχαν στον στόχο τους.

Αν περίμεναν να προβληματίσουν όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. από "απόσταση ασφαλείας" και με αυξημένη ρευστότητα, θα χρειαστεί να περιμένουν πολλές συνεδριάσεις ακόμη, καθώς οι ανοδικές αντιδράσεις χαμηλού κόστους δείχνουν περισσότερο ανακωχή πωλήσεων και πολύ λιγότερο επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η "Καλοκαιρινή διάθεση" αναμένεται να συνεχιστεί. Η βελτίωση της εικόνας στα Ελληνικά ομόλογα είναι μία θετική είδηση την οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι αγοραστές για μία, βραχύβια, ανοδική κίνηση, όμως ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων ημερών δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Η συσσώρευση - πλάγια κίνηση με περιορισμένο εύρος διακύμανσης και ενδιαφέροντος είναι το επικρατέστερο σενάριο, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να συνεχίζουν την προσπάθεια ανεύρεσης πρόθυμων αγοραστών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων".

"Η διάθεση μείωσης της επιφυλακτικότητας των Επενδυτών εξωτερικού που καταγράφηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, είναι πιθανό να έχει και συνέχεια παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα που μεταδίδουν οι εκθέσεις των Ξένων Οίκων (αναβάθμιση ομολόγων από την S&P, αλλά όχι ψηλότερες τιμές - στόχοι από τη BofA για τις Τράπεζες (πλην της Eurobank)", ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η αδράνεια κυριαρχεί στο ταμπλό του Χ.Α. και αυτό φαίνεται να συντηρείται δεδομένου ότι εισερχόμαστε, ούτως ή άλλως, σε Εποχή χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Καμία διαφοροποίηση δεν υφίσταται σχετικά με τα τεχνικά σημεία του Γενικού Δείκτη. Στο εξωτερικό, οι Αμερικανικοί δείκτες κινούνται θετικά, στηριζόμενοι σε ορισμένα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, χωρίς όμως να έχουν παραβιάσει το εύρος διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα ο S&P 500 έχει προσεγγίσει το υψηλότερο επίπεδο μετά την απότομη διόρθωση του Φεβρουαρίου, ενώ ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τις επόμενες 5 εργάσιμες ανακοινώνουν αποτελέσματα 2ου τριμήνου μεγάλες Τράπεζες όπως BofA, GS, BlackRok, Citigroup, αλλά και άλλες δεικτοβαρείς εταιρείες του Dow Jones όπως JnJ και UnitedΗealth" τόνιζε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο τίτλος της Eurobank (+1,66%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ οι άλλοι τρεις, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικοί τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 850,14 μονάδες (+1,89%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 846,66 (+1,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 840,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%, επιβεβαιώνοντας ότι οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίζουν σε ρόλο "big brother".

Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, επιβάλλεται πλήρης αποχή κινήσεων στο εν λόγω ταμπλό, όσο ο κλαδικός του δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος στο γνωστό εύρος μεταξύ 838 και 919 μονάδων. Διαφυγή από το παραπάνω εύρος θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μεταφερόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι στην σημερινή προσπάθεια ανοδικής διαφυγής, συνέβαλε τα μέγιστα ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,64%), ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χ.Α. η μετοχή της ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 10,09%, πίσω από τους Alpha Bank (10,33%) και ΟΤΕ (10,47%). Για την ΕΕΕ, το ημερήσιο "stop short" στα 30,80 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 31,30 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lamda Development (+0,33%, αλλά με σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας). Ο τίτλος έχει μπροστά του την σημαντική ζώνη αντίστασης 6,40 - 6,65 ευρώ, με το ημερήσιο "stop long" να εντοπίζεται στα 6,04 ευρώ.

Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) έχει διακινήσει συνολικά 1507 τεμ. και μιλάμε για μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 16,90 - 17,00 ευρώ, ενώ σήμα εξόδου ο τίτλος θα δώσει με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 15,54 ευρώ.

Κατερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 50.236.820 μετοχών της Παπουτσάνης, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,31 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 25.118.410 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,62 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,62 – μετά την περαιτέρω αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας μετοχής - και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,8040 ορίζεται η 13/07/2018.

Εν τω μεταξύ, "πακέτο" 2.520.000 μετοχών, ή του 9,2% της Quality & Reliability (+29,95%) πέρασε μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η συναλλαγή έλαβε χώρα στα 0,20 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 504.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση δεν αφορά Μέτοχο που είναι εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης, όμως το ενδιαφέρον είναι ο αγοραστής του "πακέτου". Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλος μπαίνει υπό παρακολούθηση.

Από εκεί και πέρα, επέστρεψαν οι φήμες για επικείμενη πώληση της Attica Group (+6,57%), με τον τίτλο να συμπληρώνει δύο ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις. Στις 31/12/2017 τα ίδια κεφάλαια στα 402,92 εκατ. και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 279,8 εκατ., όμως το Πετρέλαιο είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αυτό παίζει τον ρόλο του.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, προσπάθησαν να αντιδράσουν οι Newsphone (+9,62%) και Αλουμύλ (+5,26%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Foodlink (+3,54%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Ικτίνος (+3,20% και συνεχίζεται η διανομή "πακέτων"), δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Σελόντα (-8,47%), ενώ επέστρεψαν οι πωλητές και στον Νηρέα (-8,95%).

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση "αγόρασε χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όμως χρειάζεται σημαντική προσπάθεια για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, προς το καλύτερο.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η σχετική βελτίωση της εικόνας απαιτεί, σε πρώτη φάση, υπέρβαση της ζώνης 759 - 765 και σε δεύτερη των 774 και 789 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 798 μονάδων, βάζει στο "κάδρο" την επόμενη αντίσταση στις 813 μονάδες και στον "πάγο" τα σενάρια επαναπροσέγγισης των 700 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,31%), σαν ελάχιστη προϋπόθεση δείχνει η υπέρβαση της ζώνης 1993 - 2011, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση. Σημαντικό ζητούμενο η κατοχύρωση των 2050 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών, με επόμενη αντίσταση τις 2094 μονάδες. Επιστροφή χαμηλότερα των 1961 - 1950 μονάδων, δίνει σημαντικό αβαντάζ στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 748,87 μονάδες, για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση έως τις 758,06 (+1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 755,9 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,74%.

Ο τζίρος στα 26,5 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΚΤΙΝ, ΚΟΥΑΛ), ενώ ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,95%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Αυστραλό ASX 200 (-0,44%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ήπιες απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας τον Ιούνιο, μετά τη σταθερότητα δύο μηνών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,9% τον Ιούνιο από πέρυσι και ενώ είχε κέρδη 1,8% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης της Wall Street Journal προέβλεπαν να παραμείνει στο 1,8%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, από 4,1% τον Μάιο, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,2% από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν αύξηση 0,6%. Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με την πτώση κατά 0,5% του Απριλίου.

Ελαφρώς καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης είχε η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά την επιβράδυνση στις αρχές του 2018. Μία νέα μηνιαία ανάγνωση του ΑΕΠ έδειξε ότι η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3% τον Μάιο. Ήταν υψηλότερα από το 0,2% του Απριλίου και σε συμφωνία με τη δημοσκόπηση του Reuters, σημειώνοντας την πιο ισχυρή ανάπτυξη από τον Νοέμβριο.

Η διάθεση των Γερμανών Επενδυτών έκανε "βουτιά" τον Ιούλιο και έφτασε στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2012. Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο υποχώρησε περαιτέρω, φτάνοντας στις -24,7 μονάδες, από -16,1 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι εκτιμήσεις προέβλεπαν να προσγειωθεί στις -18.

Η έρευνα του ZEW για τις τρέχουσες εκτιμήσεις έδειξε ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 72,4 μονάδες, από 80,6 τον Ιούνιο και ενώ δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για 78,2.

H JP Morgan διακρίνει ελκυστικές ευκαιρίες για trades τόσο φέτος όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 στις Παγκόσμιες Αγορές, αφού διαβλέπει κινήσεις άνω του 10% σε αρκετά περιουσιακά στοιχεία και με υψηλό volatility. Βάσει των τιμών - στόχων που προτείνει, τα "long" και "short" trades είναι πολλά και με αξιόλογες αποδόσεις, αν και εφόσον οι εκτιμήσεις της επαληθευτούν.

Tο θεμελιώδες στοιχείο για τον Αμερικανικό Επενδυτικό Οίκο είναι ότι παραμένει άκρως αισιόδοξος για τις μετοχές σε όλες τις Αγορές ουσιαστικά και εξίσου απαισιόδοξος για τις τιμές των Κρατικών ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτής της θετικής προσέγγισης δίνει τιμή - στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 3.000 μονάδες. Για τις Αναδυόμενες Αγορές, το περιθώριο ανόδου είναι ακόμα υψηλότερο μέχρι τέλος του έτους στο 17%. Από τις Αναπτυγμένες Αγορές, η Ιαπωνία αποτελεί την κορυφαία της επιλογή, βάσει της προβλεπόμενης απόδοσης, με τον δείκτη Topix να κινείται στο τέλος του έτους 17% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδά του. Για τον δείκτη του Η.Β. FTSE 100 το περιθώριο ανόδου είναι μόλις 4%, ενώ για τις μετοχές της Ευρωζώνης το περιθώριο είναι πολύ υψηλότερο, στο 13%, με τον δείκτη MSCI Eurozone να κλείνει τη χρονιά στις 250 μονάδες.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Η συμπλήρωση επτά συνεδριάσεων με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ η κάθε μία, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχει κυριολεκτικά φέρει το παραδοσιακό Αυγουστιάτικο σκηνικό της συναλλακτικής ραστώνης ένα μήνα νωρίτερα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υψηλού βαθμού επιφυλακτικής στάσης της Επενδυτικής Κοινότητας που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες. Τα εύλογα ερωτήματα είναι αν αυτή η στάση είναι δικαιολογημένη και αν υπάρχει η βάσιμη προσδοκία σε σύντομο διάστημα να συντελεστεί διαφοροποίησή του σημερινού αποκαρδιωτικού σκηνικού.

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη. Από την μια πλευρά συντελούνται αναβαθμίσεις, της Ελληνικής Οικονομίας και Τραπεζικών ομολόγων και ο μεταμνημονιακός οδικός χάρτης διαμορφώνει συνθήκες βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος, όπως ομολογεί και το ΔΝΤ μέχρι τουλάχιστον το 2032, ενώ αναμένεται και η σχετική έκθεση της ΕΚΤ, με το Μάριο Ντράγκι να αφήνει περιθώριο ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο "QE".

Από την άλλη, το αναπτυξιακό αφήγημα για την Ελληνική Οικονομία δεν είναι ακόμη ελκυστικό ελέω του δημοσιονομικού "κορσέ", της έλλειψης κατάλληλου αναπτυξιακού σχεδίου, των πολλαπλών αρνητικών εμποδίων για το Επιχειρείν και τελευταία της πολιτικής αβεβαιότητας.

Το μίγμα των δεδομένων, οδηγεί μεγάλο μέρος της Επενδυτικής Κοινότητας στη επιλογή της στάσης αναμονής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν και θέμα αξιοπιστίας της Ελληνικής Αγοράς καθώς η συντήρηση των εκκρεμοτήτων από την υπόθεση Folli-Follie συνεχίζει τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα με αρνητικό τρόπο.

Ωστόσο, η μεθοδευμένη βελτίωση των δεδομένων της Αγοράς ομολόγων, όπου συντηρείται η σταδιακή βελτίωση με τις αποδόσεις των 10ετων να κινούνται στην περιοχή του 3,80%, διαμορφώνει τη βάσιμη προσδοκία ότι η αλλαγή σκηνικού και στο Χρηματιστήριο δεν θα αργήσει. Άλλωστε, η ετεροχρονισμένη κίνηση και στις μετοχικές αξίες, σε συνέχεια εξελίξεων στην Αγορά ομολόγων είναι συνήθης σε Αγορές όπως η Ελληνική, που δεν χαρακτηρίζεται πάντοτε από ορθολογισμό στη συμπεριφορά της και διέπεται από πολλές παθογένειες, αποτέλεσμα της ρηχότητάς της και της δυνατότητας συχνής μόχλευσης της κίνησης του Γενικού Δείκτη από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Έτσι, η τεχνική ανάλυση οδηγεί στην εκτίμηση ότι η απειλή διάσπασης των χαμηλών ορίων στήριξης της περιοχής των 740 μονάδων απομακρύνεται και δίνει τη θέση της στο αισιόδοξο σενάριο κίνησης του Δείκτη πάνω από τις 760 μονάδες.

Στο διεθνές περιβάλλον, η έναρξη του Εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα συνιστά πλέον πραγματικότητα, καθώς ξεκίνησε η επιβολή δασμών από πλευρά ΗΠΑ με τα πρώτα αντίποινα να αναμένονται άμεσα. Τη ίδια ώρα που οι ΗΠΑ αντιδικούν τόσο με τους Κινέζους όσο και με τους άλλους Δυτικούς Συμμάχους τους, Βερολίνο και Πεκίνο πυκνώνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους !

Παράλληλα, αποχωρούν οι υπέρμαχοι του "σκληρού Brexit" από την Κυβέρνηση Μέι, διαμορφώνοντας προσδοκίες για εξεύρεση ρεαλιστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγγλία και την Ε.Ε.

Με τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η ανοδική κίνηση των Αγορών κατά τις τελευταίες ημέρες, αποτελεί μια μάλλον ευχάριστη έκπληξη, καθώς αρκετοί αναλυτές δεν διστάζουν να πιθανολογήσουν ακόμη και το υφεσιακό σενάριο ως ένα πιθανό ενδεχόμενο για την προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας".

Τι έγινε στα παράγωγα

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με σχετική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.116 συμβόλαια).

Στα 9.453 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.622, 1.606 για τον Ιούλιο και 16 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.999) κινήθηκε μεταξύ 1.970 και 2.005 μονάδων και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.825), Εθνική (30.949), MIG (239), Alpha Bank (2.237), Πειραιώς (1.192), ΔΕΗ (495), Intralot (437), ΕΕΕ (267), ΟΤΕ (319), ΑΔΜΗΕ (190), ΟΠΑΠ (380), Viohalco (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 63.079, Eurobank 28.570, Εθνική 196.147, Alpha Bank 22.560, ΔΕΗ 14.748, Πειραιώς 23.951.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.496.486 τεμ., (από 15.496.486 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.689.131 τεμ. (91.689.131), Πειραιώς 15.584.203 τεμ. (15.584.203), ΔΕΗ 5.254.566 τεμ. (5.293.631), Eurobank 21.603.547 τεμ. (21.840.547), Folli Follie Group 1.404.946 τεμ. (1.412.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v