Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαγιοκαθοδικά το ΧΑ με το βλέμμα (και) στην Αγκυρα

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές στη σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και των «απόνερων» για τις ευρωτράπεζες, στο γνωστό μοτίβο της ήπιας υποχώρησης κινείται ο Γενικός Δείκτης. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Πλαγιοκαθοδικά το ΧΑ με το βλέμμα (και) στην Αγκυρα

Τουρκικός ιός «χτυπά» τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες από τις εξελίξεις στην γείτονα να φτάνουν μέχρι την Φρανκφούρτη. Καταρρέει η τουρκική λίρα, ανησυχεί η ΕΚΤ με συνέπεια να πιέζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται ο τραπεζικός κλάδος.

Εως 1,48% χαμηλότερα ο DAX προς τις 12.486 μονάδες, την ώρα που πιέσεις δέχονται και οι αγορές ομολόγων κυρίως της «περιφέρειας». Ενδεικτικό το προ ολίγου... άλμα του ιταλικού 10ετούς προς το όριο-συναγερμού του 3%.

Σε αυτό το δυσμενέστερο για την περιοχή περιβάλλον εύλογα επηρεάζεται και η ελληνική αγορά, μετοχές και ομόλογα παρασύρονται από την τουρκική... δίνη. Μείον 0,54% ο Δείκτης Τραπεζών, μείον 0,42% ο Γενικός Δείκτης και 0,41% ο FTSE25 με το ελληνικό 10ετές κατά 0,58% υψηλότερα στα 4,167%.

Είναι προφανές πως όλα αυτά μόλις λίγες μέρες πριν την «έξοδο στις αγορές» μόνο εφησυχασμό δεν θα πρέπει να δημιουργεί στην Αθήνα, απεναντίας το τελευταίο που θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο θα ήταν η περαιτέρω επιβάρυνση του περίγυρου κλίματος.

Στα της συνεδρίασης με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές και εν αναμονή της έκθεσης της Fitch για την Ελλάδα, οι λιγοστοί επενδυτές και traders με τις συναλλαγές στα συνήθη χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 3-4 εβδομάδων, που χαρακτηρίζουν την ιδιότυπη συσσώρευση- πλαγιοκλίση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου.

Στην περιοχή των 750 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 1.990 o FTSE25 και στις 810 o Δείκτης Τραπεζών. Στα σχεδόν 3 εκατ. ευρώ (μετά από μία ώρα συνεδρίασης) με 40% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, το 18% στις τηλεπικοινωνίες και το 12% σε ταξείδια- αναψυχή.

Στη μετοχή του ΟΤΕ ο μεγαλύτερος τζίρος, με OΠΑΠ, τις 4 συστημικές τραπεζικές να ακολουθούν και τις μετοχές των Viohalco, Coca Cola, Motor Oil αλλά και Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Intralot να έπονται.

Στις 18/40 η αναλογία ανοδικών/πτωτικών με 147 αμετάβλητες.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση με αγοραστές κινούνται Viohalco (3,12), Εθνική (0,2594), Μυτιληναίος (8,51), ΟΛΠ (17,14), ΟΠΑΠ (9,515 ευρώ). Στα 11,28 ευρώ σταθερός ο ΟΤΕ με συναλλαγές στο εύρος των 11,15-11,34 ευρώ. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ελάχιστο το ενδιαφέρον, με την Intralot και την Cenergy να έχουν το μεγαλύτερο τζίρο (47.419 και 21.031 ευρώ αντίστοιχα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v