Τουρκία και... ΕΚΤ πλήγωσαν το ΧΑ

Η πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρέσυρε και την εγχώρια αγορά με τον ΓΔ να πέφτει 1,45%. Ανησυχία για τις ευρωτράπεζες με έκθεση την Τουρκία. Η άρση του waiver από την ΕΚΤ «κερασάκι» στην τούρτα.

Τουρκία και... ΕΚΤ πλήγωσαν το ΧΑ

Ιταλία, Τουρκία και επίσημα τίτλους τέλους για το waiver από την ΕΚΤ, συνέτειναν η σημερινή διόρθωση να προσλάβει την έκταση που προσέλαβε.

Βαρύ το κλίμα από νωρίς στις ευρωπαικές αγορές, λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας και του σοβαρού ενδεχόμενου επίσπευσης δραματικών (οικονομικών) εξελίξεων στην εξ΄ ανατολών με τις εξελίξεις να επηρεάζουν τις περιφερειακές-αναπτυσσόμενες αγορές δημιουργώντας κλίμα πρόσφορο για τους short.

Σημαντικές οι απώλειες λ.χ. στην Φρανκφούρτη λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στην Αθήνα, με τον DAX κατά διορθώνει κατά σχεδόν 2% την ώρα που στο Παρίσι ο CAC έχανε 1,75% και στην Wall Street ο S&P 500 ξεκινούσε από 0,25% για να διευρυνθεί στο 0,62% και τις 2.834 μονάδες.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Τουρκία έρχεται σε μία συγκυρία που και το "ιταλικό μέτωπο" είναι ανοιχτό, όπως αυτό του Brexit αλλά και ο εμπορικός "πόλεμος" Ουάσιγκτων- Πεκίνου. Τι το πιο εύκολο για τους short να "γυρίσουν" τις αγορές χαμηλότερα, μετά από έναν ακόμη βραχύβιο ανοδικό κύκλο στην Wall Street και προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης στην Ευρώπη.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον το ΧΑ που δεν μπορούσε να αντιδράσει ανοδικά τις καλές μέρες της Νέας Υόρκης και δευτερευόντως της Ευρώπης ήταν πιο εύκολο σήμερα να κάνει μία σημαντική κίνηση προς τα κάτω.

Ξεκινώντας από τις 753,17 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με σταθερές περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις από την αρχή "δοκιμάστηκε" στην σημαντική περιοχή των 747 για να επιταχυνθεί η ροή συναλλαγών/πωλήσεων από τη στιγμή που υποχώρησε χαμηλότερα προς τις 743,68 μονάδες.

Τελικός απολογισμός, ΓΔ στις 743,73 με απώλειες 1,45% και συνολικά 2,36% σε εβδομαδιαίο, ΔΤΡ στις 798,53 (χαμηλό ημέρας) με διόρθωση 2,03% και 5,48% σε εβδομαδιαίο. Ο FTSE25 κατά 1,62% χαμηλότερα στις 1.966,12 μονάδες. Σημαντικό μειονέκτημα για τους long το γεγονός, πως και οι τρεις βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν σε κλείσιμο κάτω από τις περιοχές στήριξης τους.

Στο αρνητικό κλίμα ήρθαν να προστεθούν προς το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης οι πληροφορίες, τα ρεπορτάζ για το τυπικό τέλος στο θέμα του waiver, με την Αναστασία Παπαιωάννου από τις 15.06' και μετά να δίνει τον τόνο των εξελίξεων. Προφανώς και η αγορά, επενδυτές και traders γνώριζαν εδώ και καιρό και για το τέλος του waiver και για τη μη ένταξη στο QE και τελευταία στο ότι η έκδοση νέου ομολόγου πήγαινε για...καλό Σεπτέμβριο- όπως εύστοχα σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη- πλην όμως λίγες μέρες πριν την "έξοδο" στις αγορές γίνεται συνείδηση και των πιο αισιόδοξων πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Απεναντίας, και αυτό όπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων "πληρώθηκε" με ρευστοποιήσεις στον ούτως ή άλλως ευάλωτο τραπεζικό κλάδο ενώ σχεδόν παράλληλα έβγαιναν πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οπου ακριβώς έχουν θέσεις ξένοι, επενδυτές και traders η επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου θα "χτυπά" με θέσεις πώλησης.

Σήμερα από τα 27,127 εκατ. ευρώ (μέτρια αλλά περισσότερα από τον καθαρό μέσο όρο εβδομάδος) τα 18 αφορούσαν σε πωλήσεις σε blue chips (πλην ΟΤΕ) και τράπεζες που πρακτικά σημαίνει πως την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος η προσφορά ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες.

Δεδομένου, ότι και σήμερα στον ΟΤΕ έγιναν συναλλαγές αξίας 9,534 εκατ. ευρώ στα blue chips υπήρξε μετά από καιρό ουσιαστική προσφορά. Μένει να φανεί εάν αυτή θα ενισχυθεί τις επόμενες 4-5 συνεδριάσεις που μένουν μέχρι την "έξοδο" συνεκτιμώντας πως την προσεχή Παρασκευή λήγει η σειρά μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα. Επιπλέον συν για τους short οι οποίοι, μεσολαβούσης της αργίας της Τετάρτης 15 Αυγούστου, θα έχουν κάθε λόγο να πιέσουν για να κλείσουν τα Συμβόλαια προς τις 1.945 μονάδες, όπως δικαιολογείται και τεχνικά.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι το γεγονός, πως και ο δείκτης έκλεισε στα χαμηλά του (1.966,12 ) και όλες-πλην 1+1- μετοχές του δείκτη υποχώρησαν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Στο συν μόνον η Τέρνα Ενεργειακή με 0,53% στα 5,73 ευρώ και τζίρο 578.544 ευρώ και σταθερός ο ΟΠΑΠ στα 9,50 με 1,358 εκατ. ευρώ. Ανθεκτικός και σήμερα ο ΟΤΕ, που μπορεί να θεωρηθεί και ο...MVP της εβδομάδος για το ΧΑ με απώλειες 0,27% στα 11,25 ευρώ, με τζίρο 9,534 εκατ. και πακέτα αξίας σχεδόν 4 εκατ. στις τιμές των 11,25 και τα 5. Συνολικά μέσω πακέτων στη μετοχή του Οργανισμού διακινήθηκαν περί τα 85 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη συγκριτικά καλύτερη εικόνα για: Grivalia, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ και πιο αποθαρρυντική για ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΔΕΗ, Coca Cola (στο μείον 2,55%), ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Fourlis.

Περιορισμένη η κινητικότητα στη μεσαία κατηγορία, όπου πλην Intralot σε καμία άλλη από τις 20 μετοχές δεν σημειώθηκε τζίρος πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Με θετικό πρόσημο: J&P ΑΒΑΞ, Attica Bank, ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, MIG, MLS, Νηρέας, ΟΛΘ και Τεχνική Ολυμπιακή. Αμετάβλητες οι μετοχές των: ΕΛΤΕΧ- Ανεμος και Πετρόπουλος.

Στο 1/2 η σχέση ανοδικών/πτωτικών 31 μετοχές να γράφουν θετικό πρόσημο, σχεδόν αποκλειστικά από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Η "επιβάρυνση" του ελληνικού 10ετούς στο 4,223% (όταν το αντίστοιχο ιταλικό διαμορφωνόταν σε απόσταση...αναπνοής από το όριο συναγερμού (για το ιταλικό) του 3% "δείχνει" την εικόνα της ελληνικής αγοράς. Αποθαρρυντική ακόμη και σήμερα, που ορισμένοι-λιγοστοί εκτιμούσαν πως λόγω Fitch θα μπορούσε να είναι καλύτερα.

Σε "μέτρηση" ΓΔ η απώλεια - σε κλείσιμο- και των 747 μονάδων προοιωνίζεται μία προσεχή εβδομάδα δύσκολη για τους long.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v