Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού στην πτώση

Η πίεση στην Coca Coca και τις τράπεζες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις 735 μονάδες. Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι όγκοι συναλλαγών. Η προσοχή πάντα στις ευρωπαϊκές αγορές και τον αντίκτυπο από τις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία.

ΧΑ: Οι τράπεζες σε ρόλο οδηγού στην πτώση

Εν μέσω πιέσεων στις ευρωαγορές η συνεδρίαση το ΧΑ ξεκίνησε με τη μετοχή της Coca Cola κατά 1,21% χαμηλότερα στα 29,42 ευρώ. Με μία συγκριτικά μεγάλη εντολή για 2.190 μετοχές, αξίας 64.520 ευρώ και όχι με... ρετάλι όπως έχει συμβεί άλλες φορές προκειμένου να «φρενάρουν» οι δείκτες. Σε αντίθεση με την δεύτερη βαρύτερη μετοχή του Γενικού Δείκτη στον τραπεζικό κλάδο έγιναν κάποιες πρώτες κινήσεις από την πλευρά των long.

Ετσι στην αρχή της συνεδρίασης και την ώρα που ο DAX διόρθωνε (*) και στις αγορές των κρατικών ομολόγων ασκούνται νέες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρούνταν να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της αναβάθμισης- θετικής έκπληξης από τον Fitch και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η κίνηση του αμερικανικού οίκου μία εβδομάδα πριν την λήξη του τρίτου μνημονίου και την "έξοδο" στις αγορές.

Από νωρίς η Μαρίνα Μάνη δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων με ορίζοντα την ΔΕΘ και τον ανασχηματισμό, που έρχεται. Στα των αγορών ομολόγων το τουρκικό 10ετες προσεγγίζει το 21%, παρασύροντας το ιταλικό στα 3,054%, συνακόλουθα το πορτογαλικό στα 1,796% επηρεάζοντας και το ελληνικό που πριν λίγο διαμορφωνόταν υψηλότερα στα 4,203%.

Σε αυτό το νευρικό και ανήσυχο περιβάλλον η Αναστασία Παπαιωάννου αναλύει το δύσκολο στοίχημα των "ανοικτών αγορών" για τις τράπεζες, με τον κλάδο να αδυνατεί να υπερβεί το όριο των 800 μονάδων. Μικρές απώλειες για τις τράπεζες, σταθερά στο μείον 1,21% η μετοχή της Coca Cola, στο μείον 0,44% του ΟΤΕ. Με τις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου με μεγαλύτερες και μικρότερες απώλειες οι long έχουν δύσκολο έργο.

Στο μείον 0,80% ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από τις 740 μονάδες, με μεγαλύτερες απώλειες (κυρίως λόγω Coca Cola) για τον FTSE25 στις 1.950 μονάδες και με τον Δείκτη Τραπεζών να χάνει προς τις 782 μονάδες.

Συναλλαγές περιορισμένες, ανάλογος ο τζίρος, με το 38% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά μεγάλος τζίρος στη μετοχή των ΟΠΑΠ, Εθνικής, Eurobank, Coca Cola, Πειραιώς αλλά και ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Alpha Bank, Jumbo και Motor Oil.

Από τη μέχρι νωρίτερα εικόνα της αγοράς θα λέγαμε πως τόσο οι πωλητές όσο οι αγοραστές συνεχίζουν να κινούνται στον ρυθμό των τελευταίων συνεδριάσεων δηλαδή δεν διαφοροποιούνται με περισσότερες πωλήσεις- αγορές. Πρακτικά η αναβάθμιση από τον Fitch λειτουργεί εν μέρει αποτρέποντας την καταγραφή μεγαλύτερων απωλειών, όπως συμβαίνει στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια. Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν όντως η κίνηση του οίκου θα μπορούσε να πάει "κόντρα" στην πίεση που δημιουργείται κυρίως λόγω Τουρκίας.

Στα 0,2470 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, στα 1,740 της Alpha Bank, στα 0,7960 της Eurobank και στα 2,4720 ευρώ της Πειραιώς.

Σταθερά στο μείον και στο 1,5% η Coca Cola δεν δείχνει διάθεση αναστροφής, μετρώντας απώλειες 4,26% σε διάστημα εβδομάδος.

Στα 11,19-11,30 ευρώ ο τίτλος του ΟΤΕ με διαθέσεις να καλύψει την διαφορά και να "γυρίσει" σε θετικό πρόσημο, στην συνέχεια της συνεδρίασης.  Από τις μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Sarantis, Fourlis. Μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική και Coca Cola.

Στη μεσαία κατηγορία περιορισμένη η κινητικότητα, λιγοστές πράξεις και ενδεικτικό το γεγονός πως στις 11.00΄ δεν είχαν "ανοίξει" καν οι μετοχές των Cenergy, ΕΥΑΘ, ΙντραΚατ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, Τεχνική Ολυμπιακή και ΥΓΕΙΑ.

Στα 1,2 εκατ. ο τζίρος, στις 22/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 155 αμετάβλητες.

(*) σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο, λόγω της επικίνδυνης κλίσης που έχει πάρει από την αρχή της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v