Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα κλειδιά της συνεδρίασης-ορόσημο τη Δευτέρα

Τελευταία συνεδρίαση με την χώρα σε πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά με βεβαρυμένο το διεθνές περιβάλλον. Η δύσκολη διατήρηση πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και το διπλό μέτωπο Τουρκίας και Ιταλίας.

ΧΑ: Τα κλειδιά της συνεδρίασης-ορόσημο τη Δευτέρα

Τελευταία "μνημονιακή" συνεδρίαση αυτή της Δευτέρας και η από Τρίτη έξοδος στις αγορές προοιωνίζεται σε αυτή τη φάση μετ' εμποδίων και... αναταράξεων στις αγορές. 

Με κόπο κράτησε τα κέρδη το Χρηματιστήριο, σημειώναμε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής ημέρα που ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 710,35 μονάδες με απώλειες 4,49% σε διάστημα εβδομάδος, ο Δείκτης Τραπεζών στις 713,21 με απώλειες 10,68% ενώ χαμηλότερα έκλεισε, στις 1.877,36 μονάδες ο FTSE25. 

Αυξημένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, παραπέμποντας σε προσεκτική μείωση θέσεων σε τράπεζες, αλλά και σε blue chips, με το τελευταίο να εκτιμάται πως θα είναι το κλειδί της δύσκολης εβδομάδος, που ξεκινά με αρνητικούς οιωνούς και ειδήσεις. 

Διπλό "χτύπημα" στην Τουρκία από Moody's και S&P με τον "αμερικανικό παράγοντα" να σφίγγει πιεστικότερα την Αγκυρα στη μέγγενη των "αγορών". Μετά και από αυτήν την (προφανώς) συντονισμένη κίνηση-"χτύπημα" των δύο οίκων η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον.

Να δούμε τις αγορές: στην Φρανκφούρτη ο DAX με εβδομαδιαίες απώλειες 1,72% υποχώρησε στις 12.210,55 μόλις 210,55 μονάδες από το σημείο- μεσοπρόθεσμης- ασφαλείας. Στα 3,137% με νέα επιβάρυνση το 10ετές ιταλικό, ενώ τα αντίστοιχα πορτογαλικό λίγο χαμηλότερα στα 1,848%, το ισπανικό "τσιμπημένο" στα 1,482% που σημαίνει ότι η Ιταλία θα παραμείνει παράγοντας ανησυχίας και την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο βασικός θα είναι- όπως όλα δείχνουν- και αυτή τη εβδομάδα η Τουρκία, με το 10ετές στα 21,070% (!), με το δικό μας να επηρεάζεται από τις δύο γειτονικές μας αγορές, στα 4,339% και με το GREK/ETF στην Νέα Υόρκη στα 8,51$ λίγο ενισχυμένο. Μένει να φανεί από την Δευτέρα, πως θα κυμανθεί το... συμβόλαιο στην Wall Street. 

Είναι προφανές, πως η έξοδος στις αγορές δεν γίνεται και με τις καλύτερες προϋποθέσεις απεναντίας η αύξηση του γενικότερου ρίσκου (σε αναδυόμενες αλλά και ευρωζώνη) απαιτεί εγρήγορση, ετοιμότητα και άριστη συνεννόηση της Αθήνας με τους δανειστές, τους επενδυτικούς οίκους και κυρίως τον "αμερικανικό παράγοντα". 

Προσωπικά θέλω να ελπίζω πως όταν προ ημερών ο Ευ. Τσακαλώτος επιχειρούσε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την όξυνση της κρίσης στην Τουρκία, την ρευστότητα στις αγορές μιλούσε έχοντας λάβει τα δέοντα μέτρα

Η λήξη των ΣΜΕ του δείκτη, την Παρασκευή, "έδειξε" μία μικρή υπερτίμηση (της τάξεως του 0,40%) που εύκολα μπορεί να "γυρίσει" σε υποτίμηση. Το GREK/ETF αφήνει ένα μικρό περιθώριο αλλά και πάλι, θα κριθεί από την κατάσταση που θα επικρατήσει στις αγορές εάν θα συνεχίσει ή θα υποχωρήσει. Πάντως προσώρας το ενθαρρυντικό είναι, πως απομακρύνθηκε από την διακεκαυμένη ζώνη, ωστόσο η απόσταση ασφαλείας δεν είναι επαρκής, αρκεί μία νέα διόρθωση στην Ευρώπη, στις αναδυόμενες για να κινδυνεύσει εκ νέου. 

Πρακτικά, με προσέγγιση ΓΔ, από τη στιγμή που υπολείπεται μόλις 10,40 μονάδες από το να... γράψει το 6 μπροστά, να θυμίσουμε πως αυτά τα επίπεδα είχε να τα "δει" από τα μέσα Νοεμβρίου του 2017 και τιμές συνεχόμενα χαμηλότερα των 700 από τον Απρίλιο- Μάιο του ιδίου έτους. 

Αναλυτικότερα η κατάσταση στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν είναι και η καλύτερη, κατ΄ αρχήν σε εβδομαδιαίο, καθώς ενδεικτικά στο σχόλιο μας της Παρασκευής αναφέραμε ότι μόλις μία  μετοχή κατέγραψε θετικό πρόσημο, η ΜΟΗ με 10,43%, ενώ η Jumbo στην δημοπρασία "γύρισε" οριακά στο μείον 0,30%. 

Εάν από Δευτέρα συνεχιστούν τα "χτυπήματα" στην Τουρκία, στις αναδυόμενες στο ΧΑ δύσκολα θα αποφευχθεί η περαιτέρω υποχώρηση, η δοκιμασία του ψυχολογικού ορίου των 700 και η...αναμέτρηση με χαμηλότερες τιμές. 

Στο ενδεχόμενο συντήρησης της ταλαιπωρίας και της διακριτικής μείωσης θέσεων, κυρίως σε blue chips, όπου funds και traders γράφουν ακόμη υπεραξίες, κατ΄ αρχήν σε διάστημα μηνός, οι short εύλογα θα επιδιώξουν να πιέσουν τις αποτιμήσεις χαμηλότερα.

Ηδη σε μέτρηση μηνός από τον FTSE25, όπου και η μεγαλύτερη έκθεση ξένων (και... ξένων) μόλις 2 μετοχές είναι με θετικό πρόσημο, Motor Oil (12,81%) και Τέρνα Ενεργειακή (5,34%). 

Συγκριτικά κάπως καλύτερη η κατάσταση σε μεσαία- μικρότερη κατηγορία, καθώς από τον FTMid Cap στο συν είναι οι μετοχές των ΕΛΤΕΧ-Ανεμος (5,26%), ΙΚΤΙΝΟΣ (15,87%), ΚΛΜ (1,53%), ΚΡΙ ΚΡΙ (2,73%), και χωρίς μεταβολή Πετρόπουλος, Πλαίσιο. 

Μεμονωμένες περιπτώσεις από τις μικρότερες κατηγορίες: ενδεικτικά Δρομέας, Trastor, Πλαστικά Κρήτης, Ελαστρον, ΕΛΤΟΝ, Ευρωπαική Πίστη, Καράτζης, Flexopack κ.α. μπορεί να έχει ξεχωριστά η κάθε μία τις δικές της ιδιαιτερότητες (συναλλακτικότητα, free float, αποτελέσματα, προοπτικές, διοίκηση, market maker κ.α. ) αλλά επί της ουσίας δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό μέρος της εικόνας του ΧΑ. Και στη...μεγάλη εικόνα του, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στην "εντατική". 

Ες Τρίτην τα σπουδαία, με το στοίχημα της Δευτέρας να παίζεται στο αν θα "σωθούν"  ή όχι οι 700 μονάδες. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v