Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Που αναζητούν την... Ιθάκη οι αγοραστές

Ποιες είναι οι μετοχές που δείχνουν ότι μπορούν να κινηθούν κόντρα στο υποτονικό κλίμα των ημερών. Η κρισιμότητα του τραπεζικού κλάδου και οι προσδοκίες από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Η εικόνα του FT25.

ΧΑ: Που αναζητούν την... Ιθάκη οι αγοραστές

Κέρδη στην Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο, θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές. Και στο ΧΑ μία ολίγη από... αντίδραση, με την πλειονότητα των traders και των επενδυτών να μένει εκτός παιδιάς. 

Από την χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο μας κρατάμε τις λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις για να συνεχίσουμε τις κινήσεις μας στις πρώτες "μεταμνημονιακές συνεδριάσεις". Κατ' αρχήν κυρίως λόγω της μικρής βελτίωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές αποφεύχθηκε η άμεση δοκιμασία στα χαμηλότερα επίπεδα (των 706 και 700 μονάδων), ο τραπεζικός κλάδος έδειξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει και πάλι- έστω και βραχυπρόθεσμα- πεδίο μόχλευσης (ο ΔΤΡ είχε εύρος διακύμανσης 22 μονάδων), μετοχές στις οποίες βασίζονται οι long παρουσίασαν καλή εικόνα (ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ), υπήρξαν θετικές εκπλήξεις (Sarantis, ΕΥΔΑΠ ), η Εθνική ξεχώρισε από τον τραπεζικό κλάδο ενώ και στα μεσαία σημειώθηκε κινητικότητα (Intralot, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Παπουτσάνης, Ιλυδα, Quest, Τεχνική Ολυμπιακή). 

Η χθεσινή συνεδρίαση είχε το εξής κύριο χαρακτηριστικό, δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική όσο στο ξεκίνημα της- δεδομένης της αλλαγής κλίματος εκτός- αλλά δεν ήταν και η συνεδρίαση που μας ανησυχούσε μετά την "διπλή υποβάθμιση" της Τουρκίας. 

Η Wall Street συνεχίζει σε υψηλά επίπεδα, στις 2.857 ο S&P 500 και όπως σημειώναμε εχθές η μέχρι τώρα πορεία της ευνοεί τους long. Τουλάχιστον για όσο η Νέα Υόρκη δεν κλίνει για πτώση τόσο στο ΧΑ θα υπάρχουν μικρές ελπίδες πως θα αποφευχθούν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στα 8,55$ με μικρή άνοδο 0,47% το GREK/Global X FTSE Greece. 

Τεχνικά, όπως σημειώναμε κλείνοντας το χθεσινό σχόλιο μας η απώλεια των 723 μονάδων συνιστά για τον ΓΔ μία αρνητική εξέλιξη, καθώς επρόκειτο για περιοχή μεσοπρόθεσμης αναφοράς (ΚΜΟ 200 εβδομάδων) με την εν λόγω ζώνη τιμών να έχει μετατραπεί πλέον σε αντίσταση. 

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα κριθεί από τις κινήσεις που θα κάνουν αυτοί οι λιγοστοί που ενεργοποιούνται στο ΧΑ, με την επικέντρωση τους στον τραπεζικό κλάδο (το 49% της χθεσινής αξίας συναλλαγών) την δυνατότητα της Εθνικής (και λόγω επικείμενου r/s) να δώσει λίγο πιο υψηλές τιμές και συγκεκριμένα blue chips προκειμένου να μην χαθούν και οι 1.874 μονάδες για τον δείκτη.

Στο σχετικό διάγραμμα είναι εμφανείς οι τιμές, που ενδιαφέρουν τους traders: η στήριξη των 1.874 απώλεια της οποίας θα άνοιγε την... κατηφόρα προς τις 1.830 αλλά και η αντίσταση στις 1.920 υπέρβαση της οποίας θα ανέβαζε τον πήχη προς τις 1.948 μονάδες.

Σε αυτό το πλαίσιο τιμών πιθανότατα θα κινηθούν οι traders σε αυτόν τον κύκλο συνεδριάσεων με ορίζοντα την Παρασκευή, καθώς από την προσεχή εβδομάδα αρκετά θα κριθούν στο 3ήμερο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών (29-31 Αυγούστου). 

Μετοχές, που μετά την χθεσινή αντίδραση τους μπορεί να δώσουν συνέχιση και περιθώρια στους long: ο ΟΤΕ με αντίσταση στα 11,03 ευρώ, η Coca Cola με άνω σημείο αναφοράς στα 29,62 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 9,37 ευρώ. Στο πλαίσιο ανοδικής διόρθωσης/retest ο ΑΔΜΗΕ "δείχνει" για τα 1,70 ευρώ, η Lamda για τα 6,05-6,10, η ΜΟΗ από τα 19,36 ενώ ερωτηματικό παραμένουν Μυτιληναίος (ανησυχητικά στα 8 ευρώ), Jumbo (χαμηλότερα των 13 ευρώ). 

Στο 4,363% το 10ετές είχε όπως σημειώναμε εχθές την χειρότερη εικόνα από τα ομόλογα του ευρώ-νότου, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας αποτυπώνοντας εύγλωττα την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν funds και traders την "έξοδο στις αγορές". 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v