Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοκκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Χωρίς εξάρσεις ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα αλλά αντέστρεψε πορεία. Σε ρόλο οδηγού ο τραπεζικός κλάδος με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα.

ΧΑ: Κοκκίνησε ο Γενικός Δείκτης

Προσεκτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα βήματα της χθεσινής αντίδρασης, με την Wall Street να κρατά εντός παιδιάς τους αγοραστές. Εως τις 12.365,97 μονάδες ο DAX στην Φρανκφούρτη, λίγο πιο χαμηλά, στο 3,035% το ιταλικό 10ετές και στην Αθήνα οι πρώτες κινήσεις έγιναν από την πλευρά των long.

Λίγο πάνω από τις 715 μονάδες κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, με τον Δείκτη Τραπεζών προς τις 720 και τον FTSE25 προς τις 1.893 μονάδες. Αργότερα, όμως, η πορεία αντιστράφηκε και ο ΓΔ κινήθηκε προς τις 707 μονάδες.

Σταθερά περιορισμένης έκτασης οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 43% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε συγκεκριμένα blue chips. Στα 4,326% το ελληνικό 10ετές, καθώς επενδυτές και παίκτες παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην "καθαρή έξοδο", ενδεχομένως περιμένοντας την πρώτη αντίδραση των "αγορών". 

Θυμίζουμε, πως εχθές βράδυ θα ανακοίνωνε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο Fitch, αλλά με τον οίκο να έχει προχωρήσει από  την 10η Αυγούστου στην αναβάθμιση- έκπληξη κατά δύο βαθμίδες σε ΒΒ-. Ωστόσο η κίνηση- θετική έκπληξη- του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης ελάχιστα έπεισε τα funds που στην πλειονότητα τους παρέμειναν θεατές. Απεναντίας από τις 10 Αυγούστου και μετά ενεργοποιήθηκαν επιθετικότερα οι πωλητές, ενώ η απώλεια των σημαντικών 750 μονάδων επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις τους με αποτέλεσμα τις τελευταίες συνεδριάσεις ο ΓΔ να "ταλαιπωρείται" από επίπεδα τιμών χαμηλότερα και των 710 μονάδων. Η αναφορά στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch γίνεται ακριβώς για να ενισχύει την εκτίμηση όσων βλέπουν πως τα funds, οι traders αλλά και οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και διστακτικοί απέναντι στην ελληνική αγορά. 

Αναγνωριστικά τα πρώτα 25΄ της συνεδρίασης με τους αγοραστές να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη και με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο να επανέρχονται προς την περιοχή των 720 μονάδων. 

Στο προσυνεδριακό σχόλιο επαναλαμβάναμε πως η επανάκτηση των 723 μον. (ΚΜΟ 200 εβδομάδων) αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση στην προσπάθεια των long να αποκτήσουν ερείσματα υψηλότερα. Κλάδος-κλειδί, που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά- κατ΄αρχήν βραχυπρόθεσμα- είναι ο τραπεζικός και όντως μέσω τραπεζών επιχειρείται εχθές-σήμερα να περαστεί ένα μήνυμα στην αγορά. Ζητούμενο η έστω και περιορισμένης έκτασης ενίσχυση των συναλλαγών/τζίρου, η ενεργοποίηση περισσότερων traders που θα ισχυροποιούσαν την (εβδομαδιαία) τάση. 

Στο διάστημα 10.55΄-11.10΄ επιταχύνθηκαν οι συναλλαγές στις τράπεζες με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με άλλους κλαδικούς. 

Σε Εθνική και Eurobank η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ενθαρρυντική ένδειξη η συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης της πρώτης έως τα 0,2406 ευρώ ακριβώς όπως περιγραφόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο μας. 

Με τον ΔΤΡ να συνεχίζει κατά 1,34% ακολουθούν συγκεκριμένα blue chips, που πρωταγωνίστησαν στην χθεσινή συνεδρίαση. Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συγκριτικά μεγαλύτερος τζίρος, με τις δύο μετοχές έως τα 10,89 και 9,44 ευρώ αντίστοιχα. Δευτερευόντως οι αγοραστές ακολουθούν σε Coca Cola- έως τα 29,52 ευρώ- αλλά και σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α. 

Ενθαρρυντική ένδειξη η προσπάθεια αναστροφής, που επιχειρείται σε Μυτιληναίο- από 7,99 σε 8,10-, σε Jumbo- από τα 12,98 σε 13,20 ευρώ- ενώ αποθαρρυντική είναι η εικόνα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακής. 

Στις 42/12 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Νηρέα και Intralot να ξεχωρίζουν από τη μεσαία κατηγορία. 

Στις 2,708 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές και στα 2,190 εκατ. ο τζίρος, στις 11.13'.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v