ΧΑ: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση χωρίς τζίρο

Ρευστοποιήσεις μετά τη διήμερη αντίδραση της εγχώριας αγοράς, αλλά με τον όγκο συναλλαγών στο ήμισυ αυτού των ανοδικών συνεδριάσεων. Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκαν οι πωλητές και πως διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα.

ΧΑ: Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση χωρίς τζίρο

Εντός σχεδίου η σημερινή διόρθωση στο ΧΑ, καθώς αρκετοί traders προτίμησαν να περάσουν από το ταμείο παρά να μείνουν με τα χαρτιά στο χέρι μέχρι την Δευτέρα.

Από το πρώτο 5λεπτο μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 με 2-3 ανοδικές αναλαμπές ο Δείκτης Τραπεζών μέχρι τις 12.30΄ που πέρασε στο μείον όπου και παρέμεινε μέχρι και το κλείσιμο.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και κοντά στο μέσο όρο των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων (εξαιρούμενων των πακέτων στον ΟΤΕ) δηλαδή στα 20-25 εκατ. ευρώ.

Τελικές τιμές: ο ΓΔ χαμηλότερα 0,87% στις 724,85 μονάδες, ο ΔΤΡ με 1,20% χαμηλότερα στις 740,42 και επίσης με απώλειες 0,78% ο FTSE25 στις 1.917,56 μονάδες.

Από νωρίς το κλίμα στην Ευρώπη ήταν υποτονικό με τους traders να αναμένουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, ενώ από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης αίσθηση προκάλεσαν δημοσιεύματα (της Corriere della Sera) σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία για να χρηματοδοτήσει το χρέος της το επόμενο έτος. Εικοτολογία που πυροδότησε σενάρια και πιέσεις σε μετοχές και επιβάρυνση στα ομόλογα με το 10ετές να φτάνει μέχρι το 3,15% (!).

Στην "ιταλική παράμετρο" αναφερθήκαμε στο προηγούμενο σχόλιο μας με την λογική ότι θα μπορούσε να μας απασχολήσει/επηρεάσει την προσεχή εβδομάδα. Πράγματι,, εάν όντως οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στα της Ε.Ε για το θέμα του χρέους μίας χώρας μέλους, και μάλιστα του τρίτου ΑΕΠ (περίπου 1,6-1,7 τρισ ευρώ) τότε η συνέχεια μπορεί να κρύβει εξελίξεις, που μέχρι τώρα δεν είχαν εκτιμηθεί. Θα δούμε το Σ.Κ και από Δευτέρα για αυτό το θέμα, ωστόσο η επιβάρυνση των ιταλικών τίτλων παρέσυρε (σε κάποιο βαθμό) και τους ελληνικούς με το αντίστοιχο 10ετές να "τσιμπάει" έως τα 4,185%.

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πως για να "βγει" η Αθήνα με νέο ομόλογο θα πρέπει το ιταλικό 10ετές να μην είναι πάνω από το 2,5% με ότι αυτό σημαίνει για τα καθ΄ ημάς.

Συνεδρίαση χαμηλών τόνων και περιορισμένων συναλλαγών/τζίρων, από την στιγμή που επιβεβαιώθηκε η κλίση για χαμηλότερα ζητούμενο ήταν ένα "κλείσιμο" του ΓΔ όχι χαμηλότερα των 724 μονάδων. Ετσι ώστε την Δευτέρα ακόμη και εάν ξεκινήσει ή δοκιμασθεί χαμηλότερα να μην απειληθούν οι 715 μονάδες προκειμένου να μείνει ενεργή η βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) τάση που είναι long. Και για τους τρεις βασικούς δείκτες, για τον ΓΔ με 1,98%, για τον ΔΤΡ με 3,82% και σχεδόν 2% για τον FTSE25.

Παρά τα αρνητικά πρόσημα, η αγορά κινήθηκε by the book, με τον ΓΔ ακριβώς πάνω στην γραμμή των 724 μονάδων, ένδειξη πως οι traders ενεργούν με συγκεκριμένα προγράμματα εντολών συναλλαγών (πωλήσεων-αγορών).

Μειωμένος, αναλογικά, ο τζίρος σήμερα στις τράπεζες (στο 21% του συνόλου) σε μία συνεδρίαση που ούτως ή άλλως χαρακτηρίστηκε για την φειδωλή προσφορά των short και την υπομονή των long να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Στο τέλος, συναλλαγές 13,457 εκατ. μετοχές, αξία συναλλαγών 19,999 εκατ. με δύο πακέτα, ένα μικρό στον ΟΤΕ και ένα για 70.870 τμχ στον Fourlis στα 5,36 ευρώ= 379.863 ευρώ.

Θα επιμείνω στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πέρα από το ότι είναι το κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση, είναι αυτός που θα βρεθεί στο επίκεντρο την επόμενη εβδομάδα. Reverse split της Εθνικής και αποτελέσματα 6μηνου στις 30 και 31 Αυγούστου προφανώς και θα απασχολήσουν την αγορά, τους traders.

Αναλυτικότερα, στα 1,666 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 6,66% (!) η μετοχή της Alpha Bank, στα 0,2398 η Εθνική η μία από τις δύο με θετικό πρόσημο (και θεωρητική τιμή 2,398 με τους όρους του r/s 10/1), στα 0,736 η Eurobank και στα 2,318 με συν η Πειραιώς.

Ωστόσο οι μεγαλύτεροι τζίροι δεν πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους αλλά (κατά σειρά ) σε ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil ενώ ακολούθησαν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Viohalco, Fourlis, TITAN, Intralot, ΔΕΗ, Autohellas, Sarantis.

Τελικός απολογισμός για τις 25 μετοχές του δείκτη: 4+2 προς 19, δηλαδή με θετικό πρόσημο Grivalia, Coca Cola, ETE και Motor Oil, χωρίς μεταβολή Lamda Deveopment, Τέρνα Ενεργειακή. Μεγαλύτερες απώλειες για Sarantis (4,05%), ΕΥΔΑΠ (3,25%), ΔΕΗ (2,32%).

Στις 42/53 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα μεσαία. Στις 1.155 ο FT Mid Cap και με τις ΕΛΤΕΧ -Ανεμος, Attica Bank, Ικτίνος, Νηρέας, Τεχν. Ολυμπιακή, ΥΓΕΙΑ στο συν και MLS, ΟΛΘ και Πετρόπουλο χωρίς μεταβολή.

Η συνέχεια προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρουσα, με τον... κύκλο να ξεκινά από αύριο με την κρίσιμη Γ.Σ. της MIG.

Η τεχνική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με κέρδη της τάξεως του 2% έκλεισε ο ΓΔ την εβδομάδα. Ωριαίο αγοραστικό σήμα δόθηκε στην συνεδρίαση της Πέμπτης στο άνοιγμα χωρίς αντίστοιχα να δώσει και σε ημερήσιο.

Θα διευκόλυνε ένα πλάγιο διήμερο για να έχουμε καλύτερη είσοδο σε ημέρα. Οι 716 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με το 700 να συνεχίζει να είναι κύρια.

Οι 731 και 736 μονάδες κοντινές αντιστάσεις με το δεύτερο να είναι απαραίτητο σε κλείσιμο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση οι 745-750 μονάδες έχουν γίνει κύρια αντίσταση. Οι ταλαντωτές μας σε ημερήσιο έδωσαν σημάδια εισόδου στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v