Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 650 ο Γενικός Δείκτης, με νίκη των πωλητών στα… σημεία. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ανοδική κίνηση για Coca Cola, Μυτιληναίο. Τι περιμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Με τράπεζες στα χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο

Η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 1,16% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 4,92% και η σημερινή ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά την χθεσινοβραδινή "ανάδυση" της Wall Street από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, θα μπορούσε να θεωρηθεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Χ.Α., να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Άλλωστε σε αυτή την κίνηση συνηγορούσε και η σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να διαμορφώνεται στο 4,19% (-2 μονάδες βάσης).

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και με τους αγοραστές να παίρνουν πρώτοι πρωτοβουλίες, όμως ο, σχετικά, ενισχυμένος τζίρος της πρώτης ώρας συναλλαγών (9,7 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" - ΤΙΤΚ, ΜΛΣ) έφερε κάποιες υποψίες στις τάξεις των αγοραστών και οι οποίοι αποτραβήχτηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα πρωινά υψηλά και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για τον Γενικό Δείκτη και με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν να αποφύγουν το κλείσιμο του Δείκτη, χαμηλότερα των 650 μονάδων.

Τελικό πρόσημο, αλλά και παραμονή υψηλότερα των 650 μονάδων, "παίχτηκαν" στις τελικές δημοπρασίες, με εμφατική νίκη των εν δυνάμει πωλητών, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, με κύριο εκφραστή των τελικών πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από την σημερινή προσπάθεια αντίδρασης των Διεθνών Αγορών, συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Ξένοι Διαχειριστές.

Σύμφωνα με τμήμα ανάλυσης, Ιδιωτικής ΑΧΕ, που επικοινώνησε με Ξένους αναλυτές, "δεν είναι λίγα τα αρνητικά μηνύματα, τα οποία έχουν σαν Αποδέκτες τις Χρηματιστηριακές Αγορές".

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, παρά τους δασμούς που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση Τραμπ και ανήλθε στα $55,5 δισ., από $54,6 δισ. το Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό ήταν το μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο του 2008.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2,1% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Ήταν η τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση των εργοστασιακών παραγγελιών και η μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στην Ευρώπη, το "Brexit" και η "κόντρα" Ιταλίας - Κομισιόν προστίθενται στο ήδη επιβαρυνόμενο κλίμα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου επαναπροσεγγίζει επίπεδα μετά το δημοψήφισμα για το "Brexit", ο Γερμανικός DAX υποχωρεί προς χαμηλά 2ετιας και η μεταβλητότητα στο Πετρέλαιο έχει "χτυπήσει κόκκινο".

Η Οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών το τρίτο τρίμηνο του 2018 και το σύνολο των ενεργών επενδυτών έχει στραμμένη την προσοχή του στις Κεντρικές Τράπεζες, περιμένοντας την επόμενη κίνησή τους.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων στις 13 Δεκεμβρίου, τα Μέλη του Διευθυντηρίου μπορούν να αποφασίσουν, σε πρώτη φάση, τελεσίδικα τον τερματισμό του γιγάντιου προγράμματος αγοράς ομολόγων στο τέλος του 2018. Μέχρι τότε η ΕΚΤ θα έχει διοχετεύσει στην Αγορά περί τα 2,6 τρισ. ευρώ, για την καταπολέμηση της αναιμικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού.

Όλα τα παραπάνω, ασφαλώς και θα διατηρήσουν την μεταβλητότητα των Αγορών και το volatility δεν είναι το καλύτερο "συστατικό", ιδιαίτερα για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η επιβάρυνση του διεθνούς περιβάλλοντος, με την Αμερικανική Αγορά ομολόγων να σηματοδοτεί τη μελλοντική είσοδο σε ύφεση, για την Αμερικανική Οικονομία, σε συνδυασμό με την ήδη ασθμαίνουσα Ευρωπαϊκή Οικονομία, οδηγούν σε απώλειες όλες τις Διεθνείς Αγορές. Ενόψει αυτών των δεδομένων, είναι δύσκολο να συνεχισθούν και σήμερα οι λελογισμένες απώλειες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α., παρά τη σχετική συναλλακτική υποτονικότητα" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ικανοποίησε η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη κατά την χθεσινή συνεδρίαση, καθώς υπήρχαν αγοραστές για μετοχές που στηρίζονται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, λόγω των διακυμάνσεων στις Διεθνείς Αγορές, αλλά και λόγω της τριμηνιαίας λήξης των Παραγώγων σε 2 εβδομάδες. Για σήμερα τα μακροοικονομικά με αυξημένη βαρύτητα είναι το ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Ευρωζώνης, με τις εκτιμήσεις να δίνουν 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα στην Αμερική ανακοινώνεται το ποσοστό ανεργίας στις 15.30 και αποθέματα χονδρικής μαζί με την καταναλωτική εμπιστοσύνη Michigan στις 17.00" τόνιζε η Merit Sec.

"Οι Ξένες Αγορές θα δώσουν τον τόνο και το πιο πιθανό είναι η Εγχώρια Αγορά να ακολουθήσει, με μία μικρή αντίδραση στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των Δεικτοβαρών Τραπεζικών "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τελευταία την Πειραιώς (-1,54% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ είχαν προηγηθεί στο αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank (-2,90% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Εθνική (-1,47%) και Eurobank (-3,12% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Και τα δύο πρόσημα, "είδε" και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ο οποίος ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 501,84 μονάδες (+2,75%), όμως από εκεί και πέρα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της τάσης και ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 477,36 (-2,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 478,75 (-1,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 475,75 και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 475,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,59%.

Επαναλαμβάνεται ότι τυχόν κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 457 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 358 μονάδων και θα δικαιώσει τα Ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν τις "short" θέσεις τους.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "θετικής υποδοχής έτυχε από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποίηση 'κόκκινων' δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των Τραπεζών. Σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, η πρόταση της TτΕ κρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως ενδιαφέρουσα βάση συζήτησης, για να επιτευχθεί ο στόχος επιθετικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) των Εγχώριων Τραπεζών".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την επιστροφή των τζίρων στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, αλλά και την έλλειψη σημαντικών ειδήσεων, με αποτέλεσμα το Χ.Α. να παραμένει ευάλωτο στο κλίμα των Διεθνών Αγορών, με την τάση, όταν αυτή είναι "νότια", να έρχεται από το εξωτερικό.

Το πρόβλημα του Χ.Α. συνεχίζει να είναι η επιφυλακτικότητα που επιδεικνύει, όταν οι Διεθνείς Αγορές κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, σήμερα για την Jumbo (+1,17%), με τον τίτλο να προσπαθεί να αντιδράσει μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στα 14,06 ευρώ, το ημερήσιο "stop long" στα 12,08 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΔΕΗ (-1,44%). Η πρώτη στήριξη στα 1,31 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,152 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και κλείσιμο υψηλότερα των 1,43 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για αναρρίχηση προς τα 1,62, 1,70 και 1,80 - 1,90 ευρώ.

Τεχνικά αποφασιστική δείχνει η αντίσταση των 1,65 - 1,67 ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ (-0,74%), αν θέλει να διεκδικήσει κίνηση προς τα 1,70 - 1,74 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 1,518 ευρώ.

Μένοντας στα μη Τραπεζικά blue chips, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς από 10/12 οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2018, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2125 ανά μετοχή).

Επίσης από την ίδια μέρα, οι τίτλοι της Motor Oil θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2018, €0,35 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2975 ανά μετοχή).

Ερχόμενοι στα "χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ", υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 51.728.103 νέες (ΚΟ) μετοχές της Audiovisual που προέκυψαν από την μετατροπή ισάριθμων μη εισηγμένων προνομιούχων μετοχών της. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 102.847.472 (ΚΟ) μετοχές με νέα ονομαστική τιμή €0,30 (από €0,70) ανά μετοχή.

Από εκεί και πέρα, ξαφνικό "bid" στον Επίλεκτο (+20%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Forthnet (-18,89%), ενώ η Reds (+9,09%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Τεχν. Ολυμπιακή (+3,01%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Τρ. Αττικής (+4,11%), Ιντρακόμ (+1,50%), Κέκροπα (+4,08%), Έλαστρον (+0,43%), Παπουτσάνη (+2,99%) και Ελλάκτωρα (+3,86%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νεώτερη "κορυφή" για την ΕΚΤΕΡ (+3,25%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας.

Τεχνικά και για τον Γενικό Δείκτη, η σημερινή συνεδρίαση έφερε λίγο ανάποδα τα δεδομένα. Εκεί που ήταν πρώτος στόχος η υπέρβαση των 658 - 664 μονάδων, χάθηκαν και οι 650 μονάδες. Αν οι πωλητές συνεχίσουν να εκπλήσσουν, απόλυτα σημαντικές οι στηρίξεις στις 619 και 610 - 607 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,15%), μετά την στήριξη των 1712 μονάδων, χάθηκε και το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων. Στις 1650 και 1623 μονάδες, τα επόμενα "οχυρά" των "buyers".

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 2,93% για τον Γενικό Δείκτη και 1,57% για τον δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 19,15% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 45,7%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Το φόβητρο της υποχρεωτικής αναπροσαρμογής, λόγω MSCI, έπαψε να υπάρχει, αφού πρώτα προσγείωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε πολύ χαμηλές τιμές. Αυτό έφερε την πρώτη ανοδική αντίδραση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Παρόλα αυτά τα Διεθνή Χαρτοφυλάκια που "shortαρουν' τις Ελληνικές Τράπεζες δεν έκλεισαν τις 'short' θέσεις τους και αυτό κάθε άλλο παρά καλό είναι για τις προοπτικές των μετοχών.

Η βδομάδα έδωσε μια απότομη διόρθωση στα Αμερικανικά Χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται η ύφεση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στον εμπορικό πόλεμο της Αμερικής με τον Κόσμο, δεν έχει πείσει πως σημαίνει και το τέλος του εμπορικού πολέμου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί πανικός και το γεγονός ότι κινούμαστε προς το τέλος του έτους και το ξεκίνημα του νέου έτους, δίνει ελπίδες πως αυτό δεν θα συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άλλωστε το "January effect" εφευρέθηκε στην Αμερική.

Με κάθε έντονη κίνηση των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων, τα Ευρωπαϊκά ακολουθούν και αυτό συνέβη την περασμένη βδομάδα.

Πίσω στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα που επικρατεί "χτυπάει κόκκινο".

Οι Τράπεζες έχουν καταλάβει ότι πρέπει να επιταχύνουν τις κινήσεις για την επίλυση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων.

Τα Ξένα funds που ασχολούνται με "κόκκινα" δάνεια, επικεντρώνονται στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούνται από τους Ευρωπαίους, αλλά και λόγω της λήξης του Νόμου Κατσέλη και της εφήμερης προστασίας που αυτός προσέφερε στους Δανειολήπτες.

Οι Αποκρατικοποιήσεις επίσης, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, γιατί ακόμα και η Κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι οι συνεχείς αργοπορίες απλώς μειώνουν το τίμημα που περιμένει να εισπράξει. Όμως η προεκλογική περίοδος εμποδίζει την αποφασιστικότητα.

Επίσης έχει γίνει κατανοητό ότι το "μαξιλαράκι" ρευστότητας δεν πρέπει να πειραχτεί και υπάρχουν έντονες πιέσεις για να γίνει νέα προσπάθεια δανεισμού από τις Αγορές.

Ο προϋπολογισμός βρίσκεται ακόμη υπό έγκριση.

Το Σκοπιανό, που πλέον έχει γίνει Μακεδονικό, ταλανίζει την Κυβέρνηση.

Τα γεωπολιτικά της Περιοχής βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο.

Γενικά είναι μία περίοδος με συνεχείς ειδήσεις. Όμως, τελικά, μεταφράζεται σε πλήρη ακινησία στην Αγορά, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας.

Σε αυτό το κλίμα προχωράμε προς το τέλος του χρόνου και το δικό μας "January effect", χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες προσδοκίες, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο.

"Όσο ο Δείκτης κρατάει πάνω από τις 637 μονάδες, μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι τα χαμηλά της περιόδου βρίσκονται πίσω μας" εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πέρασε στη διάρκεια της εβδομάδας με γρήγορο διασκελισμό, μέσα από τη δίμηνη ζώνη ταλαιπωρίας των 610 με 650 μονάδων, ακουμπώντας, στην πορεία, την πολύ κρίσιμη αντίσταση των 660 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Κάπου εκεί όμως φαίνεται να τελείωσαν οι δυνάμεις του, παραμένοντας "σφηνωμένος" μεταξύ του εύρους διακύμανσης των 660 με 644 μονάδων. Το διαγραμματικό ζητούμενο για τους “Buyers” είναι, φυσικά, η ανοδική διαφυγή, ή μη πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 660 μονάδων, στοιχείο, που θα μπορούσε να ενισχύσει το σενάριο προσέγγισης της περιοχής διακύμανσης του περασμένου Σεπτεμβρίου, μεταξύ των 680 με 704 μονάδων, δίνοντας έτσι με την άνοδο αυτή ένα "εορταστικό τόνο" στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης αποτυπώσει ημερήσια κλεισίματα χαμηλότερα των 640 μονάδων, θα επανέλθει στο προσκήνιο η "μουντή" διαγραμματική ατμόσφαιρα των 625 με 620 μονάδων.

Η επιβεβαίωση της ανοδικής συνέχειας, που ζητούσαμε εναγωνίως από το τεχνικό δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) ήρθε για τον FTSE25 στην αρχή της εβδομάδας, ωθώντας τον όχι μόνο πάνω από τις 1660 μονάδες, αλλά και πάνω από τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 1710 μονάδων. Η διατήρηση τώρα, ή μη του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, γύρω από το επίπεδο των 1700 μονάδων, θα δώσει ανοδικό "πάτημα" για τη κίνηση προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 1780 μονάδων.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα "άναψαν θετικά τα αίματα" στις Τραπεζικές μετοχές, με το δείκτη τους να "αναπνέει" έστω και για λίγο το διαγραμματικό αέρα, που βρίσκεται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων.

"Εδώ, ο Τραπεζικός δείκτης θα πρέπει στις επόμενες συνεδριάσεις να κρατήσει άτμητη τη ζώνη των 475 με 456 μονάδων, για να μπορέσει να δοκιμάσει με μεγαλύτερες δυνάμεις την απόδρασή του πάνω από το επίπεδο των 520 μονάδων, βάζοντας έτσι ως ανοδικό στόχο τις 550 με 563 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Η μεταβλητότητα των Ξένων Αγορών ανέκοψε το ανοδικό Τραπεζοκεντρικό κρεσέντο της Εγχώριας Αγοράς, η οποία κατέγραψε αθροιστικά γρήγορα κέρδη της τάξεως του 10%. Στην φάση των πιέσεων στις Ξένες Αγορές, η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε ψυχραιμότερα και κράτησε μεγάλο μέρος από το πρόσφατο ανοδικό ράλι" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτό συνέβαλε και η συμπαθητική ροή νέων από το ΑΕΠ, που δείχνει ότι θα κλείσει με ανάπτυξη υψηλότερα του 2% για το 2018, η ελαστικότερη υιοθέτηση πολιτικών αναγνώρισης των προβλέψεων σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αποδοχή από την ΕΕ της πρότασης για την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Το διάστημα που μεσολαβεί ως το τέλος της χρονιάς έχει πάντως κάποια νέα που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις Αγορές.

Σημείο αναφοράς είναι η συνεδρίαση της FED, την μεθεπόμενη εβδομάδα στις 19 Δεκεμβρίου, στην οποία θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στο οποίο θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 13 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα δώσει το δικό της μήνυμα για την επόμενη χρονιά, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα λήξης του "QE".

Οι προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις τόσο της ΕΚΤ, όσο και της FED, έχουν αποτυπωθεί μερικώς στις καμπύλες των αποδόσεων των ομολόγων, βγάζοντας ένα κλίμα άγχους στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Οι δύο επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καθόλου αδιάφορες και πιθανότατα να συντηρήσουν το κλίμα των μεγάλων κινήσεων στο εξωτερικό, κόντρα στην παραδοσιακά άνευρη εποχικότητα των Χριστουγέννων.

Στο εγχώριο περιβάλλον ο Δεκέμβριος ξεκίνησε με μια πρώτη προτιμολόγηση των προσδοκιών σε επιμέρους "χαρτιά", ειδικά σε όσα είχαν κάτι καλό να πουν στο εννεάμηνο και "στοιχήματα" για την επόμενη χρήση, τα οποία έδειξαν μια ανθεκτικότερη εικόνα στην φάση των ρευστοποιήσεων που ακολούθησε το πρόσφατο ράλι.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την ανοδική του κίνηση στις 663 μονάδες, διορθώνοντας πολύ προσεκτικά στην συνέχεια, απορροφώντας και τις βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις έως τις 644 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην φάση των ρευστοποιήσεων δεν βγήκε μεγάλη προσφορά, με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να γίνουν αισθητά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εκτός από σήμερα.

Από τον Απρίλιο έχει να "δει" τόση αισιοδοξία στους τεχνικούς δείκτες ο Γενικός Δείκτης. Όλο το σύστημα βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων κινητών μέσων είναι αγορασμένο, όπως και ο MACD, ενώ οι ταλαντωτές έχουν να δώσουν ακόμα ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν στην υπερτιμημένη ζώνη.

Η άνοδος στις 660 μονάδες έσπασε την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που με συνέπεια εγκλώβιζε όσους περίμεναν κάποια διαφυγή, από το Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου. Το ανοδικό περιθώριο έχει αναθεωρηθεί στις 710 μονάδες, ένα όχι και τόσο δύσκολο επίπεδο, καθώς οι συναλλαγές καθόδου, από εκεί ήταν σχετικά περιορισμένες, άρα και οι εγκλωβισμένες θέσεις, εύκολα μπορούν να γυρίσουν.

"Το εξωτερικό έχει μεν τον πρώτο λόγο για την διαμόρφωση της τάσης την ερχόμενη εβδομάδα, οι πρόσφατες εισροές, ωστόσο, δείχνουν μια 'ώριμη στάση' και πιθανότατα να υποστηρίξουν μια κίνηση συσσώρευσης, χωρίς να χαλάσουν τα θετικά τεχνικά δεδομένα", εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, αλλά επιμένουν στο "πράσινο" οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ σε αρνητικά πρόσημα έχουν γυρίσει οι δείκτες στο NYSE.

Μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του Αργού πραγματοποιεί άλμα υψηλότερο των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, καθώς οι Χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής Αργού.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, "η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 3%, ενώ εξαιρούνται το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Λιβύη.

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,5%, ενώ οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.

Η ανάγνωση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο 0,1%, από την προηγούμενη αύξηση κατά 0,2%.

H βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας ενισχύθηκε 1,2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πιο ήπια αύξηση ύψους 0,7%.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση.

Ήταν ο πιο αργός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 0,4% χαμηλότερα από την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ ήταν 1,6%, αναθεωρημένη καθοδικά σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για 1,7%.

"Η ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, επί της συμφωνίας της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το 'Brexit', θα διενεργηθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 11 Δεκεμβρίου", δήλωσε σήμερα Κυβερνητική πηγή.

"H Ρώμη σκοπεύει να στείλει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες", δήλωσε Ιταλική Κυβερνητική πηγή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 155.000 θέσεις εργασίας, από 237.000 τον Οκτώβριο και 119.00 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Σινοαμερικανική σχέση, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Με ένα tweet, αναφέρει: "Οι συνομιλίες με την Κίνα πηγαίνουν πολύ καλά".

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 97,5 μονάδες, για τον Δεκέμβριο, στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 97 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 52 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 13 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 660,15 μονάδες (+1,24%), για να ακολουθήσουν εναλλαγές προσήμων και υποχώρηση μέχρι τις 649,26 (-0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 651,42 (-0,10%), μέσω των τελικών δημοπρασιών υποχώρησε μέχρι τις 648,66 (-0,52%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο τζίρος στα 40,1 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΛΣ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΡΙΒ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ), ενώ ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Fourlis, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές και άλλες τόσες πτωτικές, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν έτι περαιτέρω στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.529 συμβόλαια).

Στα 4.111 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.006 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.503, 1.220 για τον Δεκέμβριο και 283 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.698,75) κινήθηκε μεταξύ 1.691 και 1.721,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.433), Alpha Bank (3.352), Πειραιώς (3.701), ΔΕΗ (814), Εθνική (24.817), Μυτιληναίο (248), ΟΤΕ (159), Ελλάκτωρα (507), Ελ. Πετρέλαια (522), ΟΠΑΠ (318), MIG (255), Cenergy (125), ΑΔΜΗΕ (723).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.436, Eurobank 57.688, Alpha Bank 22.771, Εθνική 225.192, Πειραιώς 20.214.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                  NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-30

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.616.500 τεμ., (από 29.616.500 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.513.530 τεμ. (22.069.814), ΔΕΗ 6.483.151 τεμ. (6.483.151), Eurobank 36.677.852 τεμ. (48.668.514), Εθνική 8.026.578 τεμ. (8.526.578), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v