Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα για τον ΓΔ, με τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές να οδεύει στις τραπεζικές μετοχές. Ουρά πωλήσεων στη Eurobank, πιέσεις για ΕΤΕ, ανοδικά η Alpha. Εκτίναξη τζίρου καθώς περάσαν τα πακέτα της Πανγαία.

Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από χθες έχουν αρχίσει να επηρεάζονται εμφανώς από την πολιτική αβεβαιότητα, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Σημαντικές οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, κατά 1,35% χαμηλότερα, υποχωρώντας νωρίτερα ακριβώς μέχρι τις 12.000 μονάδες.

Για διαφορετικούς λόγους (στον τεχνολογικό τομέα μεταφέρεται ο... πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας) πιέζεται η Wall Street, με ενδεικτική την εικόνα των futures του S&P 500 να «δείχνουν» 0,63% χαμηλότερα από τις 2.839 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, ει μη μόνον να περιορίζεται η έκταση της διόρθωσης για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Με μικρό πτωτικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον ΓΔ από τις 731,36, για να φθάσει έως τις 724,70 μονάδες, σημείο απ' όπου βγήκε μία μικρή αντίδραση λίγων μονάδων. Προσώρας η διακύμανση για τον ΓΔ διαμορφώνεται εντός αναμενόμενων ορίων.

Στον τραπεζικό κλάδο σημειώνονται οι μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς στη μετοχή της Eurobank από τις πρώτες κιόλας εντολές τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές. Προφανώς σε συνέχεια του χθεσινού «γυρίσματος», της υποχώρησης της τιμής και μίας... ουράς πωλήσεων που ήταν ενεργή για σήμερα. Εως 4,50% χαμηλότερα η συγκεκριμένη μετοχή, διαμορφώνοντας κλίμα και τάση για τον κλάδο. Μεγαλύτερες του 2% οι απώλειες για τον ΔΤΡ προς τις 600 μονάδες, με στηρίξεις χαμηλότερα έως την περιοχή των 580 μονάδων.

Το 74% της αξίας συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, υψηλό και σήμερα το ποσοστό, πλην όμως ο τζίρος και στις 4 συστημικές τραπεζικές είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη, κυρίως δε με την Τετάρτη.

Προφανώς όλες οι κινήσεις... rebalancing κορυφώθηκαν/ολοκληρώθηκαν χθες.

Εν συνεχεία, ο τζίρος εκτινάχθηκε πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς πέρασαν μέσω του ΧΑ τα πακέτα από το deal της Εθνικής με την Invel για την πώληση του υπόλοιπου 32,6% της Πανγαία.  

Με πωλητές στα 2,019 ευρώ, χαμηλότερα κατά 1,99% η μετοχή της Εθνικής. Σε αντίθετη φορά η Alpha Bank, με αγοραστές στο 1,225 και η Πειραιώς στο 1,609 ευρώ.

Προσεκτικές, επιφυλακτικές οι κινήσεις (κυρίως) των traders, ενώ σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία μεταξύ των θεμάτων συζήτησης είναι και αυτό της δημοσκόπησης της Κάπα Research (δίνει κλείσιμο της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις 3,4 μονάδες). Κοινή η εκτίμηση στην αγορά, από Λονδίνο μέχρι Αθήνα, πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι αυτό που θα καθορίσει τις πρώτες κινήσεις των traders τη Δευτέρα, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί της αγοράς αναμένουν αυξημένη μεταβλητότητα και διαφορές στο χρηματιστηριακό ταμπλό που θα... ξαφνιάσουν, είτε προς υψηλότερα είτε προς χαμηλότερα.

Πάντα σε αυτή τη λογική (την πολιτική) τουλάχιστον στα πρώτα 45' δεν διαφαινόταν κάποια διάθεση από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ οι κινήσεις μερικής μείωσης θέσεων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Επιλεκτική η αγορά, με μετρημένες συναλλαγές (*), ελεγχόμενη ροή εντολών (πωλήσεων/αγορών), με την προσοχή να στρέφεται για μετά τις 14:00-14:30, όταν θα περνούν στο σύστημα οι... δισκέτες από Λονδίνο.

Πάντως σε όλα τα γραφεία στο Citi επικρατεί μία... μουδιασμένη, θα έλεγε κάποιος, ατμόσφαιρα, κλίμα που μεταφέρεται και στην Αθήνα, σε χρηματιστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ.

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς «κουμπώνει» με την αρχική εκτίμησή μας, στο προσυνεδριακό σχόλιο, πως μάλλον δύσκολα θα υπάρξει συντονισμένη/μαζικότερη προσπάθεια προεξόφλησης του όποιου εκλογικού αποτελέσματος, με λήψη ανάλογων θέσεων (είτε long στην υποκείμενη είτε short στα παράγωγα).

Στις 28/28 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (και αυτή ενδεικτική), με 130 μετοχές αμετάβλητες. Attica Συμμετοχών, Πλαίσιο, Cenergy, Profile, Νηρέας με άνοδο από την υποτονική σήμερα μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Στα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η... αφύπνιση ΤΙΤΑΝα, με την κοινή στα 17 και την προνομιούχο στα 17,15 ευρώ.

(*) στις 11:15 οι συναλλαγές ήταν στα 5,4 εκατ. μετοχές, η δε αξία στα 6,7 εκατ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v