Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση 2,5% στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Στην τεχνολογία έχει μεταφερθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας. Ανοιξαν οι κάλπες των ευρωεκλογών σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Την παραίτησή της αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η αβεβαιότητα για το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών, καθώς και η συνεχιζόμενη σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη επιβαρύνουν το κλίμα στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 1,4%, στο Παρίσι ο CAC έχει απώλειες 1,7%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται καθοδικά κατά 1,3%, όπως και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο (-1,8%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,5%.

Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, που υποχωρούν πάνω από 2,5%. Η πτώση έρχεται μετά τις νέες ανησυχίες για την εμπορική σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Η Ουάσιγκτον έχει ενημερώσει ότι θα επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στη Huawei από τις 19 Αυγούστου. Από τα 70 δισ. δολάρια που δαπάνησε η κινεζική εταιρεία για αγορές εξαρτημάτων το 2018, περίπυ 11 δισ. πήγαν σε αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Qualcomm, Intel και Micron Technology.

Η κόντρα των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μεταφέρεται στον τεχνολογικό τομέα. Την επιβολή κυρώσεων και σε ακόμη μία τεχνολογική κινεζική εταιρεία, τη Hinkvision, εξετάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους New York Times. Οι περιορισμοί θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που θα επιβληθούν στη Huawei και θα μειώσουν τη δυνατότητά της να αγοράζει αμερικανική τεχνολογία, ενώ και οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να παίρνουν έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να παρέχουν εξαρτήματα στην κινεζική εταιρεία.

Το Πεκίνο από την πλευρά του θα μπορούσε να απαντήσει μέσω του δημοφιλούς iPhone της Apple. Σε περίπτωση που απαγορεύσει σε εγχώριες εταιρείες να συνεργάζονται με την αμερικανική επιχείρηση, η απόφαση θα διαταράξει σοβαρά την παραγωγή της συσκευής.

Στο μέτωπο των ευρωεκλογώνάνοιξαν επισήμως σήμερα οι κάλπες στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις πρώτες χώρες που ψηφίζουν στις εκλογές που διεξάγονται έως την Κυριακή σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι Ευρωπαίοι καλούνται από σήμερα Πέμπτη ως και την Κυριακή στις κάλπες, σε μια τετραήμερη εκλογική διαδικασία από την οποία θα αναδειχθούν τα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία δεν θα καθορίσει απλώς και μόνο την πολιτική των Βρυξελλών την επόμενη πενταετία, αλλά πιθανόν το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του οράματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη επικεντρώνεται και στην αναμενόμενη παραίτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία, σύμφωνα με τους Times, οι οποίοι ωστόσο δεν επικαλούνται συγκεκριμένη πηγή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της σε μια διαδικασία δύο φάσεων, στο πλαίσιο των οποίων δύο τελικοί υποψήφιοι θα δώσουν μάχη στην ψηφοφορία που θα κάνουν 125.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Στο μέτωπο των δεδομένων, με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών ενισχύθηκαν οι δαπάνες των νοικοκυριών στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε και η δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών, ενώ και οι αναπάντεχα ισχυρές εξαγωγές βοήθησαν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 0,7% σε ετήσια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v