Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδυναμία ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο

Δεν κράτησε τα πρωινά κέρδη ο Γενικός Δείκτης καθώς εκδηλώθηκε παράλληλη πίεση τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε δεικτοβαρή blue chips. Υποτονικός ο όγκος συναλλαγών, αν και υψηλότερος από χθες.

Αδυναμία ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο

Σε συντήρηση δυνάμεων και διασφάλιση σημαντικών στηρίξεων οι traders από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Με τις ενδείξεις από Νέα Υόρκη προς το θετικό, καθώς ο δείκτης VIX/CBOE υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα απ' ό,τι στην προηγούμενη αναφορά μας -γύρω στις 12:00- και με τα futures του S&P 500 να... ξεκινούν από 0,27% υψηλότερα και από τις 2.973 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεχωρίζει -καθότι έχει αναδειχθεί και από το Bloomberg- η κατάρρευση της μετοχής της WireCard AG έως και 20%. Πρόκειται για εταιρεία fintech, που προ 8μήνου βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών με αφορμή την παραποίηση οικονομικών στοιχείων, οικονομικών αποτελεσμάτων διαδοχικών χρήσεων κ.α., χωρίς ωστόσο να τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης.

Αναφέρομαι στην περίπτωση της WireCard AG, εισηγμένης στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του DAX, καθότι στην πρωτοφανή υπόθεση του σκανδάλου του FF Group, αρκετοί ήταν αυτοί που με περισσή ευκολία επέρριψαν ευθύνες στην -τότε- διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς. Μίας υπόθεσης καραμπινάτου σκανδάλου που ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση του σχετικού φακέλου στην Εισαγγελία δεν έχουν γίνει και σπουδαία βήματα προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών -κατ' αρχάς- των βασικών μετόχων.
Αυτά τα ολίγα για τη χρηματιστηριακή... ιστορία, για να μην ξεχνιόμαστε.

Στα της συνεδρίασης λοιπόν, με τον Γενικό Δείκτη να έχει απωλέσει τα αρχικά του κέρδη καθώς από το υψηλό ημέρας των 862,80 διολισθαίνει νωρίτερα στις 857,64 μονάδες. Με συναλλαγές αξίας 34,2 εκατ. (στις 15:15), με τη μερίδα του λέοντος να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο (43% του τζίρου) και με τον ΟΤΕ στην πρώτη θέση με επιθετικές αγορές έως τα νέα υψηλά των 13,27 ευρώ, με την αποτίμηση να ενισχύεται, σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά μας, στα 6,34 δισ. ευρώ. Εξαιρετική τεχνικά εικόνα για τον τίτλο του Οργανισμού προς τα 13,35-13,40 ευρώ και αποτίμηση πάνω από τα 6,5 δισ.

Στην περιοχή των 2.132 με οριακά αρνητικό πρόσημο ο FTSE25, με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει «γυρίσει» προς τις 820 από το αρχικό υψηλό των 835 μονάδων.

Για τον κλάδο, ο Ηλίας Ζαχαράκης/Fast Finance- σημειώνει πως «... μετά από 3 χρόνια ταλαιπωρίας, ο τραπεζικός κλάδος απέχει από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, όπου έγινε η τρίτη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση. μιας και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση είχε γίνει στις 1.000 μονάδες. Τότε τιμές, στο 1 ευρώ για τη Eurobank, για ΕΤΕ στα 3 ευρώ, για Alpha Bank στα 2 ευρώ και στην Πειραιώς στα 6 ευρώ, ήταν τα επίπεδα που είχαν πληρωθεί οι ΑΜΚ, με το ελληνικό δημόσιο να χάνει τον κλάδο μιας και το ποσοστό του έπεσε κάθετα. Έκτοτε ο κλάδος προχωράει να λύσει τα θέματά του με πολύ αργά βήματα και όλα δείχνουν πως φτάνει το πλήρωμα του χρόνου. Τεχνικά να καταλάβουμε ότι ο δείκτης ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει υψηλότερο υψηλό από εκείνη την περίοδο ενώ ο ΓΔ βρισκόταν στη ζώνη των 600 και πλέον στις 860 μονάδες οι τιμές περιμένουν καρτερικά λύση...».

Στο διάγραμμα του ΔΤΡ αποτυπώνονται οι τεχνικές περιοχές/τιμές που μας αφορούν μέχρι και την Παρασκευή.

Από τις μετοχές του δείκτη, με συγκριτικά καλό τζίρο και αγοραστές για Mytilineos στα 9,745 ευρώ, ΔΕΗ στα 3,08 ευρώ, ΟΠΑΠ στα 9,52, Jumbo στα 17,26, Motor Oil στα 20,96 ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο η βαριά Coca Cola στα 28,70 και Motor Oil σε ρόλο εφεδρείας για τον δείκτη.

Στις 15:20 ο ΓΔ διολίσθησε προς τις 856 με οριακά θετική απόδοση, λόγω (κυρίως) της διόρθωσης του τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα, στην περίπτωση της Εθνικής δεν «άκουσε» τις εξελίξεις από το... μέτωπο των NPLs/NPEs.

Στις 49/42 με ανατροπή υπέρ των πωλητών και με 96 αμετάβλητες. Στο 1,825 με 2,82% και με σαφώς λιγότερη προσφορά η μετοχή της MLS.

Μεγαλύτερη απόδοση για: Alumil, FoodLink, ΚΕΚΡΟΨ, Δρομέας, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΑΒΑΞ, Καμπάς, Entersoft, Frigoglass, Quality κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v