Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2024

Χτίζει πάγκο η Νέα Δημοκρατία-Ενα ερώτημα για Avramar-Η Κίνα περιμένει τον...Γκοντό-Tips για ΔΕΗ, ΜΕΖΖ και περιφέρεια

Χτίζει πάγκο η Νέα Δημοκρατία-Ενα ερώτημα για Avramar-Η Κίνα περιμένει τον...Γκοντό-Tips για ΔΕΗ, ΜΕΖΖ και περιφέρεια

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σε αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ σε κομματικές θέσεις προχωρά η Πειραιώς.
Όπως μαθαίνουμε, ίσως και εντός της εβδομάδας η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα θα ανακοινώσει το νέο οργανόγραμμα, στο οποίο, εκτός από τους νέους Γραμματείς, θα επανέρχεται ο θεσμός των Τομεαρχών.

Τις θέσεις θα καταλάβουν εν ενεργεία βουλευτές οι οποίοι θα συνεργάζονται με τους υπουργούς της αρμοδιότητάς τους και θα αποτελούν κατά κάποιο τρόπο το «συνδετικό κρίκο» μεταξύ του κόμματος και της κυβέρνησης.

Τις προηγούμενες μέρες η κυρία Συρεγγέλα ήταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και με άλλα γαλάζια στελέχη, βολιδοσκοπώντας προθέσεις και ανταλλάσσοντας απόψεις για την ανάδειξη της καλύτερης δυνατής εικόνας της παράταξης προς την κοινωνία.

Άλλωστε, το επόμενο εκλογικό στοίχημα, αυτό των ευρωεκλογών, δεν είναι μακριά και ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να ανεβάσει στροφές.

ΥΓ: Επειδή είμαστε και λίγο καχύποπτοι ρωτήσαμε τις πηγές μας, αν το timing αυτών των διεργασιών, συνδέεται με πολιτική «καρότου» στους βουλευτές, εξαιτίας του γνωστού θέματος με το γάμο των ομοφύλων. Μας έβαλαν αμέσως... πιπέρι στο στόμα. Το σχέδιο προυπήρχε και απλώς εφαρμόζεται τώρα, είπαν.

 

ΜΕΖΖ: Συνεχίστηκε το γνωστό… έργο την Παρασκευή με τις τέσσερις μετοχές της κατηγορίας να καταγράφουν νέα ισχυρά κέρδη.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του μήνα έχει το ενδιαφέρον του ένας απολογισμός. Πρωταθλήτρια σε απόδοση από την αρχή του έτους είναι η ΦΒΜΕΖΖ με 66% και ακολουθεί η ΚΑΙΡΟΜΕΖ με 50%.

Στην τρίτη θέση συναντάμε την ΣΑΝΜΕΖΖ με 43% και, τέλος, η ΓΚΜΕΖΖ προσέφερε στους μετόχους της απόδοση 35%.

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων…

 

ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ: Για δεκαέξι από τις συνεδριάσεις της φετινής χρονιάς ο τίτλος είχε συναλλαγές κάτω από 1.000 τεμάχια (σε ορισμένες δεν άνοιξε καν). Την Πέμπτη «αφυπνίστηκε», καθώς άλλαξαν χέρια 18.000 κομμάτια με το κλείσιμο οριακά υψηλότερο. Παρασκευή… έδωσε τα ρέστα της: Ανοιξε χαμηλότερα, έφτασε μέχρι το limit up και έκλεισε με κέρδη 23%, στα 0,77 ευρώ.

Ολο αυτό το ταξίδι αλλάζοντας χέρια 38,7 χιλιάδες τίτλοι αξίας λίγο κάτω από 30.000 ευρώ, στον υψηλότερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου. 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Και μιας και πιάσαμε το «γνωστό πρόβλημα», τίτλους δηλαδή που κάνουν ελάχιστες συναλλαγές αλλά -ενίοτε- βίαιες κινήσεις, συνεχίζουμε με την περίπτωση της Μουζάκης. Κέρδη 9,% την Παρασκευή, με κλείσιμο στο 0,74 ευρώ και τον τζίρο κάτω από τις 10.000 ευρώ.

Στη Sato (0,0345 ευρώ +9,5%) έγινε τζίρος 4.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Ντόπλερ (0,975 ευρώ +9%) οι συναλλαγές ήταν αξίας 6.539 ευρώ.

 

ΔEΗ: Την έκδοση ευρωομολόγων για κάλυψη μέρους του επενδυτικού προγράμματος «μαμούθ» (9 δισ. ευρώ στην τριετία 2024-26) εξετάζει η ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι φέτος προγραμματίζονται επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της διοίκησης είναι ο λόγος καθαρού δανεισμού προς EBITDA να μείνει, κατά τη διάρκεια της τριετίας 2024-26, κάτω του 3,5x και το μέσο κόστος δανεισμού να διαμορφωθεί, μεσοσταθμικά, στα επίπεδα του 4,5%.

 

AVRAMAR: Δύο-τρεις μήνες πίσω σε συμπολιτευόμενα Μέσα υπήρχαν συχνές αναφορές σε εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων, που δεν κατονομαζόταν, προκειμένου να πεισθεί το fund Mubadala να παραμείνει μέτοχος στην AVRAMAR και μετά την επιχειρούμενη εξυγίανση από τις πιστώτριες τράπεζες.

Το τελευταίο διάστημα οι σχετικές αναφορές κόπηκαν με το …μαχαίρι. Γιατί άραγε;

 

ΜΟΗ: Σε αύξηση κεφαλαίου, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προχωρά η Motor Oil Renewable Energy (MORE), θυγατρική της Motor Oil, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης στις 19 Ιανουαρίου. Η αύξηση κεφαλαίου διενεργείται για να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή στη χρηματοδότηση του τιμήματος αγοράς του 25% της Άνεμος (123,52 εκατ. ευρώ).

 

CVC- ΥΓΕΙΑ IVF-ΛΗΤΩ: Ομολογιακό δάνειο ύψους –ως- 4 εκατ. ευρώ εκδίδει η Υγεία IVF Εμβρυογένεσις, το οποίο θα καλυφθεί από την Hellenic Health Group I (HHG 1), εταιρεία συμμετοχών της CVC Capital Partners στον τομέα υγείας.

Η Υγεία IVF Εμβρυογένεσις ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και ανήκει κατά 51,57% στο Μητέρα ενώ το υπόλοιπο το κατέχουν ιατροί. Δραστηριοποιείται στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στο τέλος του 2022 είχε αρνητική καθαρή θέση 1,8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η HHG 1 θα καλύψει ομολογιακό δάνειο 8 εκατ. ευρώ της μαιευτικής γενικής κλινική Λητώ, που αποτελεί, επίσης, θυγατρική του Μητέρα κατά 99,95%.

 

GRIVALIA-ΠΕΤΑΛΙΟΙ: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 6 εκατ. ευρώ, προχωρά η GH Hotel, θυγατρική της Grivalia, υπό την οποία πέρασε το project Πεταλιοί. Υπενθυμίζεται ότι η GH Hotel απορρόφησε, πρόσφατα, τις Petalioi Ξενοδοχειακή και Τουριστική, Βασιλικά Estate, Princeislands και την Tiara di terra και κατέχει εκτάσεις άνω των 260 στρεμμάτων στους Πεταλιούς.

Το ύψος της επένδυσης στους Πεταλιούς υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 280 εκατ. ευρώ.

 

ΚΙΝΑ: Οι μεγαλύτερες τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι της Wall Street στοιχηματίζουν σε σημαντική ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς το 2024, μετά την αναπάντεχη υποχώρηση της περασμένης χρονιάς.

Οι αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν ότι ο δείκτης MSCI China θα κλείσει τη χρονιά 18% υψηλότερα. Αυτοί της Goldman Sachs έχουν θέσει αντίστοιχη τιμή-στόχο για τον δείκτη, που πέρυσι κατέγραψε αναπάντεχη υποχώρηση κατά 13%.

«Είναι σαν το ‘Περιμένοντας τον Γκοντό’», δηλώνει στους Financial Times ο επικεφαλής διαχείρισης διαθεσίμων της Societe Generale Alain Bokobza, επικαλούμενος το γνωστό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ για να περιγράψει τις μεγάλες προσδοκίες που διαψεύστηκαν για την κινεζική αγορά. «Εχουμε θέση overweight στις κινεζικές μετοχές εδώ και καιρό, κάτι ιδιαίτερα επίπονο», σχολιάζει.

Η υποαπόδοση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε απόσυρση του 90% των ξένων κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στην αγορά του Πεκίνου εντός του 2023, πριν κλείσει η χρονιά. Ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν, στέλνοντας σήμα αγορών «τώρα που οι μετοχές είναι ακόμα φθηνές».

Υπενθυμίζουμε πάντως ότι στο έργο του Μπέκετ, ο… Γκοντό δεν ήλθε ποτέ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v