Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2024

Αγορές: Οσα δεν γράφουν οι τίτλοι των ΜΜΕ-Η Greek Mafia και ο ομφάλιος λώρος-«Αδιόρθωτες» ΕΛΧΑ & ΒΙΟ

Αγορές: Οσα δεν γράφουν οι τίτλοι των ΜΜΕ-Η Greek Mafia και ο ομφάλιος λώρος-«Αδιόρθωτες» ΕΛΧΑ & ΒΙΟ

ΑΓΟΡΕΣ: Για τους αναγνώστες με κάπως μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, έχουμε σήμερα ορισμένα γεωπολιτικά στοιχεία που μέχρι στιγμής περνούν κάτω από το «ραντάρ» των τίτλων της ειδησεογραφίας, ενδέχεται όμως να έχουν σοβαρότατη διεθνή επίδραση στο εγγύς μέλλον. Οι αναφορές είναι μεν συνοπτικές, αλλά έχουν προκύψει μετά από πολύ «μελέτη» καθώς και ρεπορτάζ σε κατάλληλες πηγές.

 

ΤΡΑΜΠ: Το ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, δεν θεωρείται απλά βασικό σενάριο, αλλά περίπου βέβαιο. Το γεγονός ότι η Νίκι Χέιλι μένει στη κούρσα μετά από δύο βαριές ήττες, στην Αϊόβα και το Νιού Χαμπσάιρ, οφείλεται αποκλειστικά στις προσδοκίες ότι η υποψηφιότητα του μπορεί να ανακοπεί δικαστικά – οπότε εκείνη θα πάρει σχεδόν δικαιωματικά το χρίσμα.

Στο μεταξύ όμως, επειδή τα προγνωστικά για τις προεδρικές εκλογές βγάζουν προβάδισμα στον Τραμπ, έναντι του Μπάιντεν, μέρος της Wall Street ξεκίνησε ήδη να προετοιμάζεται καταλλήλως, προσαρμόζοντας δηλώσεις και… χρηματοδοτήσεις. Κρατήστε ότι, εκτός αν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, το «φαινόμενο» Τραμπ, θα αρχίσει να επηρεάζει τον κόσμο πολύ πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ιδίως εάν κερδίσει με συντριπτική διαφορά, όπως αναμένεται, τους προκριματικούς στη Νότιο Καρολίνα, στις 24 Φεβρουαρίου.

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο πόλεμος εκεί έχει ξεφύγει εντελώς από τις υπεραισιόδοξες προσδοκίες της Δύσης το 2023. Πληθαίνουν εκείνοι στη Δύση που προβλέπουν ότι δεν υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα «νίκης».

Στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν δύο βασικά σενάρια. Το πιο αισιόδοξο θέλει τους Ουκρανούς να αμύνονται επιτυχώς, χωρίς να διεκδικούν σημαντική ανακατάληψη των εδαφών τους, υποχρεώνοντας κάποια στιγμή τη Ρωσία (πιθανώς το 2025) να συνθηκολογήσει, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των περιοχών που έχει ήδη καταλάβει. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην (υπόλοιπη) Ουκρανία να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμη για περαιτέρω επιθέσεις στο μέλλον. Σα να λέμε ένα είδος ισοπαλίας που Δύση και Ανατολή παίρνουν από κάτι, χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά νίκη της Ρωσίας, με περαιτέρω κατάληψη εδαφών, που θα αφήσει πίσω της μια ακρωτηριασμένη αλλά και υποχρεωτικά «ουδέτερη» και αποστρατικοποιημένη χώρα, πιθανώς και χωρίς πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειώστε τέλος ότι το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι έχουν μικρές επιθετικές επιτυχίες, σε όλο σχεδόν το εύρος του μετώπου, κι αυτό δεν είναι καλό σημάδι για το μέλλον.

 

ΕΥΡΩΠΗ: Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το φαινόμενο Τραμπ, (που έχει παλαιότερα απειλήσει μέχρι και με έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ), εξηγούν την πρεμούρα που έχει ξεκινήσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, για επανεξοπλισμό.

Σε μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, κυκλοφορούν ήδη κείμενα «ειδικών» που προτείνουν μέχρι και επαναφορά της… υποχρεωτικής στράτευσης, που έχει καταργηθει σε πάμπολες ευρωπαϊκές χώρες! Οι ίδιοι προβλέπουν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ευρώπη στα επόμενα 5-10-20 χρόνια. Ναι, παραδόξως οι σχετικές προβλέψεις ενίοτε φτάνουν και την εικοσαετία!

Προ ημερών, όπως καταγράψαμε στο Euro2day.gr, o Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ έθεσε θέμα «ευρωπαϊκής» πυρηνικής ομπρέλας. Το θέμα αυτό μάλλον έχει και «ουρά». Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε στη στήλη New Deal.

Όπως αντιλαμβάνεστε, εφόσον επικρατήσει, τέτοιο πολεμικό κλίμα, μάλλον θα φέρει πίσω του βαρύ κόστος σε εξοπλισμούς και λοιπές δαπάνες, που στη τρέχουσα συγκυρία «πτωχών αγελάδων», για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, (βλέπε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία κ.ά.) πολύ δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο οικονομικά και κοινωνικά. Για να αποκτηθούν περισσότερα «κανόνια», θα πρέπει να περικοπεί το... βούτυρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αύριο το δεύτερο μέρος για Μέση Ανατολή και Ασία.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Προβληματισμένος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα τραγικά τροχαία δυστυχήματα του τελευταίου διαστήματος και τις τόσες χαμένες ζωές στον βωμό της ασφάλτου. Αναζητούνται δραστικές λύσεις εδώ και τώρα και στο πλαίσιο αυτό συγκαλεί αύριο, Τρίτη, ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια.

Θα συμμετέχουν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Γιάννης Μπρατάκος, Χριστίνα Αλεξοπούλου και Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς και ο Μακάριος Λαζαρίδης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το τρίπτυχο το οποίο συνθέτει την πολιτική μας είναι ασφαλείς δρόμοι, ασφαλή αυτοκίνητα, αλλά και ασφαλείς οδηγοί». Πάντως, η αλήθεια είναι ότι το πολυδιαφημισμένο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 ακόμα δεν έχει κατατεθεί στο σύνολό του στη Βουλή προς ψήφιση, όπως είχε προαναγγελθεί.

Κάτι που αναμένεται να γίνει προσεχώς.

 

ELVALHALCOR-VIOHALCO: Συνέχεια στην ανοδική κίνηση που πραγματοποιούν από τις αρχές του έτους έδωσαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής τα δυο «στασινόχαρτα», που συνεχίζουν… αδιόρθωτα, προσφέροντας ήδη αποδόσεις… έτους από τον Ιανουάριο.

Η μητρική Viohalco έγραψε νέα άνοδο 2,81%, με τα σωρευτικά κέρδη της να διαμορφώνονται στο 18,44% από την αρχή του έτους. Πιο δυναμική η κίνηση της ElvalHalcor, που «έτρεξε» με 5,5% την Παρασκευή, με υψηλούς όγκους. Από την αρχή του έτους, εμφανίζει απόδοση 24,30%.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους, το Euro2day.gr είχε καταγράψει τόσο τις προοπτικές του ομίλου όσο και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το… διπλό discount της Viohalco.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Το ποσό των 40 εκατ. ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει ο όμιλος Currys στην Κωτσόβολος (Dixons South East Europe) στις 8 Απριλίου. Τότε λήγει και η παράταση της ενδο-ομιλικής σύμβασης δανεισμού μεταξύ της Κωτσόβολος (πιστωτής) και της μητρικής της εταιρείας, Dixons Carphone (οφειλέτης).

Υπενθυμίζεται ότι η Κωτσόβολος αναμένεται να μεταβιβαστεί στη ΔΕΗ εντός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς. Σχεδόν ταυτόχρονα θα πρέπει να αποπληρωθεί και ο δανεισμός, που έχει χορηγήσει η ελληνική εταιρεία στη μητρική της.

Κατά τη χρήση 1/5/2022 με 30/4/2023, τα ταμειακά διαθέσιμα της Κωτσόβολος αυξήθηκαν κατά 24,7 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσε σε μισθώσεις άλλα 21,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, στις 30 Απριλίου 2024 είχε στο ταμείο 37 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν σε 10,5 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση, λόγω της σημαντικής αύξησης εξόδων διοίκησης και διάθεσης.

 

ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΙΙ: Η Κωτσόβολος συνεργάζεται με τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα για χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων σε πελάτες της. Εφόσον υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση δόσεων δανείων, η Κωτσόβολος αναλαμβάνει μέρος της επίπτωσης, καθώς κατά την απόδοση στην αλυσίδα των συμφωνημένων προμηθειών οι τράπεζες συμψηφίζουν την ζημιά. Στις 30 Απριλίου 2023 τα δάνεια με υπερήμερες δόσεις άνω των δύο ετών ανερχόταν σε 66,7 εκατ. ευρώ, έναντι 65 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Για το παραπάνω ποσό έχει σχηματισθεί πρόβλεψη 7,16 εκατ. ευρώ.

 

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ: Η περίπτωση της αποκαλούμενης Greek Mafia και των στυγνών δολοφονιών που γίνονται «στη μέση του δρόμου» απασχολεί έντονα την επικαιρότητα και έχει σαφές οικονομικό υπόβαθρο: Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων.

Ειδικότερα τώρα για τα καύσιμα, τα μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) διατύπωσαν πρόσφατα τις θέσεις τους σχετικά με το πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σύστημα εισροών-εκροών και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παραβατικότητας σε ολόκληρο το κύκλωμα διακίνησης στον κλάδο. Επικαλέστηκε μάλιστα και τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία με μια αντίστοιχη επιλογή έλυσε με επιτυχία το ίδιο με εμάς πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν.

Όταν μάλιστα τα μέλη του ΣΕΕΠΕ ρωτήθηκαν για το πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης όπως, για παράδειγμα, η Γερμανία το συγκεκριμένο πρόβλημα, η απάντηση ήταν πως δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, επειδή απλά δεν το έχουν! Και γιατί δεν το έχουν; Επειδή δεν επιβάλλουν τόσο υψηλές έμμεσες φορολογίες στα καύσιμα όπως η Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, η θέσπιση τόσο υψηλών φορολογιών αποτελεί ένα πρώτης τάξεως κίνητρο για την… προσέλκυση μαφιόζων και συμμοριών από όλες τις γωνιές του κόσμου.

ΥΓ: Σε ότι αφορά τώρα το στόχο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα μπορεί να βελτιώσει δραστικά την κατάσταση από το 2025, άλλοι παράγοντες του κλάδου δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι και άλλοι -οι περισσότεροι- κρατάνε… πολύ μικρό καλάθι, τουλάχιστον σε ότι αφορά το timing.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v