Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική φορά με αυξημένο τζίρο

Σε κορυφή 13ετίας, πάνω από τις 1.380 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο Alpha - Eurobank από το τραπεζικό ταμπλό και Coca Cola - Viohalco από τα «βαριά χαρτιά».

Χρηματιστήριο: Διατηρείται η ανοδική φορά με αυξημένο τζίρο

Ανοδικά συνεχίζουν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, σε νέα υψηλά οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με θετικό πρόσημο και η δεύτερη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, από Φρανκφούρτη και Λονδίνο μέχρι Αθήνα.
Κατ' αρχάς συντηρείται η long τάση για τον S&P500 στη Νέα Υόρκη, νωρίτερα τα futures του δείκτη από 0,71% υψηλότερα, σε απόσταση μόλις 34 μονάδων από το 5χίλιαρο.

Επαναφορά για τον DAX πάνω από το όριο των 17.000 -εξέλιξη που αλλάζει τις τεχνικές προϋποθέσεις για τον δείκτη.

Σταθερά σε θετικό έδαφος οι επενδυτές στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη από το «άνοιγμα» -με ανοδικό χάσμα- και μετά να διατηρείται πλησίστια της κορυφής 13ετίας. Με αυξημένο τζίρο και η σημερινή άνοδος, συνέχεια της χθεσινής αλλά και προχθεσινής συνεδρίασης.

Περισσότερα από 85 εκατ. με 10,62 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και χρηματιστές να εκτιμούν πως η υψηλή αξία συναλλαγών της Τετάρτης (τελευταίας συνεδρίασης Ιανουαρίου) συνδυαστικά με την ανάλογη της Πέμπτης-σημερινής παραπέμπει σε λήψη θέσεων από «ισχυρά χέρια» και όχι σε διανομή στα υψηλά.

Στην περίπτωση που όντως οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν σωστά τα δεδομένα, τότε η συνέχεια κλίνει υπέρ των αγοραστών και του ενδεχόμενου νέου ανοδικού κύκλου. Θα τα δούμε, όμως, σε «κλείσιμο» συνεδρίασης, θα τα εκτιμήσουμε ανάλογα (το Σ.Κ.) και από Δευτέρα βλέπουμε.

Είναι και η οικονομική ανθεκτικότητα των εισηγμένων, σημειώνουν χρηματιστές, ο Στέφανος Κοτζαμάνης από νωρίς αναλύει μία διάσταση αυτής της προσέγγισης. Ποιες εισηγμένες «γράφουν» έκτακτα κέρδη το 2023, παράμετρος που «τιμολογείται» ανάλογα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 4 συστημικά τραπεζικά χαρτιά ο μεγαλύτερος τζίρος, για τρίτη σερί συνεδρίαση και μάλιστα σε ανοδική φορά του κλαδικού δείκτη, ενισχύοντας την εκτίμηση για λήψη θέσεων από «ισχυρά χέρια».

Το συν 6,04% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας ενδεικτικό, όπως και το συνολικό 14,56% (!) από αρχή έτους -σχεδόν- 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ισχυρό trend, καθώς τροφοδοτείται και από «γρήγορο χρήμα» -εμφανές το intraday/trading και σήμερα-, με τον δείκτη στις 1.216 (1,20%). Ανετη η υπέρβαση των 1.205 και με αυξημένο τζίρο σε Alpha Bank (1,736), Εθνική (7,126), Πειραιώς (3,794) και Eurobank (1,852).

Σε «νέα τοπικά υψηλά» και οι 4 του «καρέ», ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται (και) βραχυπρόθεσμα.

Αυξημένος τζίρος σε ΔΕΗ (12,50), επίσης σε «τοπική κορυφή», Mytilineos (38,02), Jumbo (26,74), Helleniq Energy (7,44), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,08) κ.α.

Παραφωνία στο γενικότερα καλό κλίμα για ακόμη μία -πολλοστή- φορά ο ΟΤΕ, κολλημένος ο τίτλος χαμηλότερα των 13 ευρώ.

Διακριτό πλεονέκτημα αγοραστών, σε 70 μετοχές, έναντι των πωλητών, σε 42 μετοχές.

Θεαματική επάνοδος αγοραστών στα mezzanines, τάση που από την αρχή επισημάνθηκε από τη στήλη, με το CairoMezz στο 0,359 (9,79%).

Με ποσοστό ανόδου μεγαλύτερο του 4% (και ικανοποιητικό τζίρο), μετοχές των RealCons σε νέα ιστορικά υψηλά των 2,92 ευρώ, Ιατρικό (1,94), Μοτοδυναμική (3,10), ΕΛΑΣΤΡΟΝ (2,71) κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v