Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με ταμείο 11,3% έκλεισε ο μήνας για τις τράπεζες

Σε υψηλό 118 μηνών επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης ολοκληρώνοντας θετικά τον Ιανουάριο. Πρωταγωνιστές σήμερα τράπεζες και Aegean. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Με ταμείο 11,3% έκλεισε ο μήνας για τις τράπεζες

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στον απόηχο της χθεσινής εξόδου της Χώρας στις Αγορές, με τους βασικούς του δείκτες (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, το +2,63% του Τραπεζικού δείκτη να επιβεβαιώνει τους πρωταγωνιστές ημέρας και τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 118 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/3/2014 (1369,56 μονάδες).

Όπως προαναφέρθηκε, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές ηγήθηκαν της ανοδικής κίνησης, με άλλους traders να εκτιμούν ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+3,03%) “είχε μείνει αδικαιολόγητα πίσω” και άλλους να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις, όσον αφορά την τιμή που θα διεξαχθεί το placement της Πειραιώς (+2,80% και νέα υψηλά 33 μηνών).

Άσχετα αν στη σημερινή κίνηση υπήρχαν και δόσεις “window dressing” λόγω λήξης του μήνα, στην Αγορά κυκλοφόρησαν και πιο μακροπρόθεσμες αισιόδοξες προβλέψεις, που θέλουν η Χώρα να αποκτά την επενδυτική βαθμίδα και από τον τελευταίο και πιο “βαρύ” Οίκο αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ Οίκους, το ημερολόγιο αναφέρει: Scope Ratings, 12/7 – 6/12, DBRS, 8/3 – 6/9, Moody’s, 15/3 – 15/9, S&P, 19/4 – 18/10 και Fitch, 31/5 – 22/11.

Σε αντίθεση με την απόλυτη κυριαρχία των “buyers” στο ταμπλώ του Χ.Α., επιφυλακτικά και με οριακές μεταβολές κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, περιμένοντας τη σημερινή ετυμηγορία της Fed (οι Αγορές έχουν τιμολογήσει πιθανότητα, σχεδόν 98%, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch). Σε αυτή την περίπτωση, βαρύνουσα σημασία αποκτούν οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που θα ακολουθήσουν των ανακοινώσεων.

Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από την BoE και την Παρασκευή η ανακοίνωση της προκαταρκτικής έκθεσης για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, για έβδομη φορά φέτος, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε, σήμερα το πρωί και ο Αυστραλός S&P/ASX 200.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “το 2024 ξεκίνησε όπως έπρεπε και η συνέχεια προβλέπεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Όλα δείχνουν ότι η δημόσια προσφορά μετοχών για το ‘Ελ. Βενιζέλος’ οδεύει προς σημαντική υπερκάλυψη και αυτό σημαίνει ότι πολλοί κωδικοί, μετά την 6η Φεβρουαρίου, θα βρεθούν με αυξημένη ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα είναι μια ‘υποσχόμενη εξέλιξη’ για τα επόμενα εγχειρήματα που έρχονται μέσα στο α’ εξάμηνο με σημαντικότερο όλων τη δημόσια προσφορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ που θα κινηθεί σε επίπεδα ανάλογα της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δισ. ευρώ. Και σίγουρα ένα μέρος θα διοχετευθεί και στο ταμπλώ, ‘βάζοντας πλάτη’ σε μια πιθανή διόρθωση. Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με τις καλύτερες προϋποθέσεις και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στο εξωτερικό, η χρηματιστηριακή αντανάκλαση των θετικών οιωνών θα δυναμώσει περαιτέρω την ανοδική τάση”.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να αναφερθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα πρωινά υψηλά, η αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων), οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών και στα μη Τραπεζικά blue chips, αλλά και η συνεχιζόμενη κινητικότητα, έστω με ηπιότερους ρυθμούς, στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, που δείχνουν να διατηρούν σταθερή ομάδα “θαυμαστών”.

Επίσης, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί το εντυπωσιακό “volatility” στους τίτλους των “MEZZ”, που κινήθηκαν μεταξύ +10% και -10%, με τους πωλητές να έχουν τον “τελευταίο λόγο” (ΦΒΜΕΖΖ -6,02%, ΓΚΜΕΖΖ -5,56%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -0,61%, ΣΑΝΜΕΖΖ -8,02%).

Ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,31% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,02% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,242% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,83%, από 3,84 στην προηγούμενη έκδοση.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1378,10 μονάδες (+1,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1366,45 (+0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1367,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,91%.

Ο τζίρος στα 146,6 εκατ., από τα οποία τα 12,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (TITC, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΦΒΜΕΖΖ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 146,6 εκατ., τα 124,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τον Ιανουάριο να αποδεικνύεται τρίτος συνεχόμενος ανοδικός για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 5,74%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 11,35%.

Μετοχή του μήνα η ΦΒΜΕΖΖ, με απόδοση 88,96%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

O Τραπεζικός ήταν αυτός που μπορούσε να κάνει την διαφορά και αποφάσισε να το κάνει στην σημερινή συνεδρίαση. Όσο πλησιάζει το ‘πακέτο’ της Πειραιώς το ενδιαφέρον μεγαλώνει, ενώ αναγκαστικά θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος Τραπεζικός κλάδος. Το 1160 γίνεται επιθετική στήριξη, με το 1199 επόμενο στόχο. Τα ημερήσια και λιγότερο τα ‘Intraday stops’ μας προφυλάσσουν από το να μας πετάξει έξω η Αγορά λόγω ψυχολογίας. Οι περισσότεροι, λόγω φόβου, μπαίνουν και βγαίνουν παίρνοντας κομματάκια αποδόσεων, αλλά στο τέλος χάνουν την μεγάλη απόδοση, που εύκολα και χωρίς άγχος η Αγορά τους χαρίζει. Δηλαδή μόλις απελευθερωθούν τα λεφτά από το Αεροδρόμιο σε 3 - 5 μέρες τι θα γίνει; Το ‘πακέτο’ της Πειραιώς φαίνεται να γίνεται σύντομα με την ζήτηση αναγκαστικά να σηκώνει την τιμή. Οπότε η λογική που θα ακολουθεί είναι τράβηγμα όσο μπορούν πάνω την μετοχή, για να πιάσουν placement με ένα discount 20% από εκεί που θα φτάσει. Τεχνικά η κατοχύρωση του 3,60 σε κλείσιμο και για όσο συντηρείται, οδηγεί σε τιμές πάνω από τα 4,00 για την ΠΕΙΡ. Πλέον υπάρχουν απαιτητικές αποτιμήσεις σε κάποιες λίγες περιπτώσεις που τρέχουν μπροστά από τις εξελίξεις, ή αποτελέσματα, ή και deals. Οι ΜΕΖΖεδες είναι δεδομένο ότι αξίζουν. Παρόλα αυτά δεν έχουμε εικόνα τι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ή τι έχουν κάνει μέχρι τώρα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιμένουμε να συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις, με τις Τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο, λόγω των επικείμενων συναλλαγών, υποστηριζόμενες από την καλή κερδοφορία και τους ελκυστικούς πολλαπλασιαστές. Οι μετοχές που θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν είναι οι ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Jumbo και TITC, οι οποίες περιλαμβάνονται στις κορυφαίες μας επιλογές, ενώ διατηρούμε την ευνοϊκή μας άποψη για τις Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΠΑΠ”, τονίζει η Piraeus Sec.

Η σημερινή ατζέντα εμπεριείχε σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά η μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί στην συνεδρίαση της FED αργά το απόγευμα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλή μεταβλητότητα την Αγορά τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι τα μεγέθη της Αγοράς εργασίας που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ ,σχεδόν επισφράγισαν την ανθεκτικότητα της Οικονομίας και οδήγησαν σε νέα υποχώρηση των ‘στοιχημάτων’ για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την FED τον Μάρτιο”, σημειώνει η Depolas Investment Sec.

“O Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα υψηλά δεκαετίας χωρίς εξάρσεις, με οδηγό τις Τράπεζες που αποδίδουν ήδη πάνω από 10% από την αρχή του έτους, επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο χαρακτηρίζεται από ήπιο, αλλά σταθερό ρυθμό και φαίνεται ότι έτσι θα παραμείνει και στα υψηλά 52 εβδομάδων.

Οι τρεις από τις τέσσερις Τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ήδη υψηλό 52 εβδομάδων το 2024 και εμφανίζουν διψήφια απόδοση φέτος.

Πέρα από τις Τράπεζες όμως, από τις Δεικτοβαρείς μετοχές VIO, ΤΙΤC και ΔΕΗ παρουσιάζουν επίσης διψήφια απόδοση.

Στην κορυφή των αποδόσεων, από τις μετοχές που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται η ΕΛΧΑ με απόδοση 30% τον πρώτο μήνα του 2024. Βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η έκβαση της πρώτης μεγάλης δημόσιας εγγραφής (Δ.Α.Α.) μετά από χρόνια, καθώς και τα μάκρο στο εξωτερικό που θα διαμορφώσουν τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων.

Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι ανακοινώσεις των ετήσιων εταιρικών αποτελεσμάτων”, υπενθυμίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Η εικόνα στο ταμπλώ της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει ικανοποιητική για τον πρώτο μήνα του 2024. Και το ανοδικό σενάριο επικρατεί, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Το απερχόμενο 2023 μάς άφησε μια βαριά παρακαταθήκη. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν η κορωνίδα των εσωτερικών θεμάτων που απασχόλησαν τους επενδυτές., οι οποίοι τίμησαν προεξοφλητικά την ιστορικής σημασίας εξέλιξη, οδηγώντας τους βασικούς μας δείκτες, αλλά και μια γκάμα μετοχών σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά.

Με ποιοτικά χαρακτηριστικά που εντυπωσίασαν, μεταξύ αυτών και η κρίσιμη ανθεκτικότητα σε οποιοδήποτε πτωτικό - δύσκολο σκέλος.

Η εν γένει συμπεριφορά στην καθημερινή συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και η καλύτερη απόδειξη πως το πολύπαθο Χρηματιστήριό μας έχει αλλάξει για τα καλά, έχοντας αφήσει πίσω του παθογένειες που επιβάρυναν υπέρμετρα το Επενδυτικό Κοινό.

Ακόμα αυστηρότερα, το Χρηματιστήριό μας διανύει μια από τις πιο ώριμες περιόδους στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.

Η δικαιολογητική βάση αυτού εδράζεται επί παραγόντων που έχουν συζητηθεί εκτενώς, με κυριότερες την ισχυροποίηση - θωράκιση του Τραπεζικού Συστήματος, την πτωτική τάση του λόγου Κρατικού χρέους προς ΑΕΠ (με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη), τη δημοσιονομική πειθαρχία, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τις επιχειρηματικές ζυμώσεις.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η Ελλάς αποτελεί και επίσημα έναν από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στις εκθέσεις των αναλυτών Παγκοσμίως, αλλά και των Οίκων Αξιολόγησης.

Και δεδομένης της αδυναμίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης, κύρια δε των “μεγάλων Χωρών” να ακολουθήσουν ικανοποιητική ανάπτυξη, μένει να επισημάνουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων Εταίρων μας.

Η τύχη των μετοχικών Αγορών στις ΗΠΑ, άρα και έως ένα βαθμό στην Ελλάδα, θα κριθεί από την εξέλιξη στη γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, με απευθείας προεκτάσεις στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτό διότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση, θα επιφέρει έκθεση του οικονομικού συστήματος σε ανισορροπίες, από πλευράς συνολικής προσφοράς, εστιάζοντας προφανώς και στις τιμές Εμπορευμάτων και Α’ Υλών. Κάτι που αυτομάτως θα σήμαινε ανάκληση, ή και αναστολή των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για την πολυαναμενόμενη εκκίνηση μειωτικού κύκλου επιτοκίων.

Παραμένουμε εστιασμένοι σε κλάδους Τραπεζών, Πληροφορικής - Τεχνολογίας, ΑΠΕ και Υποδομών - Κατασκευών.

Κλείνοντας, να μνημονεύσουμε αφενός τα Σχήματα ΜΕΖΖ, αφετέρου την προς εισαγωγή Εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών.

Στην πρώτη περίπτωση, προφανώς, όποιοι έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της εξίσωσης αποτιμούν πιο “σωστά” τις μετοχές αυτές. Να σημειωθεί δε, ότι ΓΚ, ΦΒ και ΣΑΝ έχουν δώσει γενναίες χρηματικές διανομές, η δεύτερη δύο φορές.

Ως προς τον Δ.Α.Α., θεωρούμε ότι αφορά σε μια ενδιαφέρουσα μετοχή, με ειδικό, βαρύ χαρακτήρα λόγω των σχετικά προϋπολογισμένων χρηματορροών και του ειδικού αντικειμένου” τονίζει ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΟΤΕ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,7), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+3,03%) και Πειραιώς (+2,80%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+2,41%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η μετοχή της Εθνικής (+2,48%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1196,20 μονάδες (+3,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1181,64 (+2,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1182,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,63%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί υψηλά 92 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/5/2016 (1188,8 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1199 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 1005 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 986 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ως πιθανό σενάριο αντιμετωπίζει, πλέον, η Αγορά την επαναγορά μετοχών κυριότητας ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, σε μια κίνηση βέλτιστης χρήσης του κεφαλαιακού πλεονάσματος, υποθέτοντας ότι το ύψος της ανάλωσης κεφαλαίων για την επαναγορά θα καθορίσει τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2023. Το ύψος ανάλωσης κεφαλαίου από ενδεχόμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα κρίνει το αν επιτρέψει ο SSM και τη διανομή μερίσματος, που να αντιστοιχεί στο 25% των καθαρών κερδών χρήσης 2023, όπως έχει καθοδηγήσει η Διοίκηση της Τράπεζας”.

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΕΕΕ (-0,84%), ΕΛΧΑ (-0,21%), ΕΥΔΑΠ (-0,69%), ΛΑΜΔΑ (-0,57%), ΜΠΕΛΑ (-0,91%), ΟΠΑΠ (-0,50%), ΟΤΟΕΛ (-1,76%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ.

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή της TITC (+1,92%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 79 μηνών. Στα 21,25 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 24,54 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Με “καύσιμα” από τις θετικές εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,90%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 13,52 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 13,28 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 14,48 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+88,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+80,22%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+58,71%), ΣΑΤΟΚ (+52,54%), ΓΚΜΕΖΖ (+52,39%), ΦΡΙΓΟ (+45,11%), ΚΟΥΑΛ (+39,47%), MONTA (+36,13%), ΜΙΝ (+33,02%), ΠΑΙΡ (+31,7%), ΕΛΧΑ (+29,19%) ΝΑΥΠ (+23,3%), ΔΟΜΙΚ (+22,7%) και ΒΙΟ (+20,91%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+9,44%), ΑΚΡΙΤ (+4,95%), ΑΒΕ (+4,78%), ΣΠΙ (+2,94%), ΕΛΒΕ (+2%), ΙΑΤΡ (+1,09%), ΜΕΝΤΙ (+0,95%), ΤΖΚΑ (+1,43%), ΠΡΔ (+5,71%), ΚΑΜΠ (+5,58%), ΓΕΒΚΑ (+2,27%), ΕΛΙΝ (+2,08%) και ΧΑΙΔΕ (+5,06%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-2,36%) και ΙΝΚΑΤ (-1,10%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο ΑΔΜΗΕ (+1,87%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Επιθετικό “profit taking” από τα υψηλά 11μηνου στην ΦΡΙΓΟ (-9,81%).

Αντέδρασε στα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και λόγω επιχειρηματικών ειδήσεων η ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+2,68%).

Νέα υψηλά 20ετιας για την Δομική Κρήτης (+6,95%).

Επιστροφή αγοραστών σε Fourli (+1,25%) και Centric (+2,11%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν οι Fieratex (+6,58%), Ιντερτέκ (+2,31%) και Έλαστρον (+2,81%) και μετά από τέσσερις πτωτικές η Foodlink (+4,88%).

Η πρώτη εντολή αγοράς στο +9,35% και οι επόμενες στο -1,87% και -6,54% για την Βιοτέρ (+9,35%).

Ανοδικό “πενταρέ” συμπλήρωσε η Sato (+9,76%, πάντα με σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1249 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1226 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3034 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2978 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, προς το 1,0856 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2065 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,3 αντιδρά το Ασήμι.

“Η συνολική ζήτηση Χρυσού σημείωσε ρεκόρ πέρυσι και αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η Fed οδεύει προς μείωση των επιτοκίων, ενισχύοντας ενδεχομένως τις τιμές”, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

“Η συνολική κατανάλωση σκαρφάλωσε περίπου 3%, σε 4899 τόνους πέρυσι, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ζήτηση στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή Αγορά, καθώς και από συνεχείς αγορές από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών (1037 τόνοι πέρυσι). Πρόκειται για τον υψηλότερο συνολικό αριθμό από αρχής συλλογής δεδομένων, το 2010. Το τοπίο είναι κατάλληλο ώστε οι Κεντρικές Τράπεζες των Αναδυόμενων Οικονομιών να συνεχίσουν ως καθαροί αγοραστές. Η ετήσια ζήτηση στην εξωχρηματιστηριακή Αγορά εκτινάχθηκε 753% πέρυσι, σε υψηλό τουλάχιστον από το 2011”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WGC.

Η συνολική ποσότητα της ζήτησης περιλαμβάνει ράβδους Χρυσού για επενδύσεις, κοσμήματα, Νομίσματα, αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες, διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) και εξωχρηματιστηριακή δραστηριότητα.

Οι επενδυτές συνήθως θέλουν να κατέχουν Χρυσό σε κύκλο περικοπής επιτοκίων, καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και το ασθενέστερο δολάριο.

Στα $43400 το Bitcoin, προς τα $2330 κινείται το Ethereum.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 4,1% το δ' τρίμηνο του 2023, χαμηλότερα από το 5,4% που είχε καταγραφεί το γ' τρίμηνο και επίσης χαμηλότερα από το 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης του πληθωρισμού στη Χώρα, καθώς και για το χαμηλότερο επίπεδο από το δ' τρίμηνο του 2021.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο. Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Μεταποίησης αυξήθηκε ελαφρά στις 49,2 τον Ιανουάριο, από 49 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφτασε στο 3,4% τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φρενάροντας από το 4,1% του Δεκεμβρίου. Ήταν χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση για 3,6% σε έρευνα του Bloomberg

Πτώση σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2000 τον πρώτο μήνα του 2024, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για άνοδο κατά 11000. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,8% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Destatis.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,2%.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 107000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 164.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν πτώση στις 150000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 92,7 δισ. ευρώ.

H Euroxx Sec. ξεκινά την κάλυψη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 20,2 ευρώ ανά μετοχή, εκτιμώντας ότι “ο Όμιλος αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επενδυτική περίπτωση για το Χ.Α., με σημαντικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και επενδύσεων σε ΑΠΕ”.

Στα 50 ευρώ, από 41,3 προηγουμένως αυξάνει την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος η NBG Sec., επισημαίνοντας ότι “η Εταιρεία καταφέρνει να αναπτύσσεται συνεχώς ευρισκόμενη στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης”.

Υψηλή ζήτηση στην αρχική δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας “Ελ. Βενιζέλος” καταγράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Όπως επισημαίνει, “η δημόσια προσφορά 90 εκατ. μετοχών, η μεγαλύτερη από την αρχή του αιώνα στην Ελλάδα, αναμένεται να οδηγήσει σε άντληση τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% του Αεροδρομίου ήταν τόσο μεγάλο, που η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά μετοχών λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου”.

Παραμένουμε θετικοί για τον Τραπεζικό και τον Ενεργειακό τομέα, καθώς και για συγκεκριμένες μετοχές αξίας. Οι κορυφαίες επιλογές μας για το 2024 είναι οι εξής: Τράπεζα Πειραιώς (τιμή - στόχος 5 ευρώ), Eurobank (2,41 ευρώ), Μυτιληναίος (47 ευρώ), ΔΕΗ (17,4 ευρώ) και Αεροπορία Αιγαίου (14,7 ευρώ)”, αναφέρει η Optima Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Autohellas και στο υψηλό η TITC.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 85 ανοδικούς τίτλους, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.094 συμβόλαια).

Στα 5.721 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.441 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.521 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.487, 2.057 για τον Φεβρουάριο και 430 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.326), κινήθηκε μεταξύ 3.315 και 3.373 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 4, 4 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.191,5), κινήθηκε μεταξύ 1.177 και 1.195 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.281).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (49.000 Σαράντης), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.968), Πειραιώς (12.758), Εθνική (2.597), ΔΕΗ (612), Alpha Bank (24.427), Ιντρακόμ (418), ΓΕΚ (248), Viohalco (181), ΕΧΑΕ (516), ΑΔΜΗΕ (1.911), Αεροπορία Αιγαίου (386), Ελλάκτωρα (224), ΟΠΑΠ (183), ΕΛΧΑ (389), Ελ. Πετρέλαια (197), Τέρνα Ενεργειακή (307), Μυτιληναίο (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 170.363, Πειραιώς 95.239, Eurobank 27.715, Εθνική 18.139, ΑΔΜΗΕ 26.653. ΔΕΗ 29.237, Τέρνα Ενεργειακή 17.587.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.827 τεμ. (1.612.827), Εθνική 15.369.953 τεμ. (15.348.358), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 906.151 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer               NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v