Crash test για την ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Πτωτικό το ξεκίνημα για ΓΔ. Τις αντοχές της θετικής τάσης «δοκιμάζει» το αρνητικό κλίμα στις αγορές μετά τη Fed. Τι σινιάλα στέλνουν οι υψηλές συναλλαγές στις τράπεζες. Οι προσδοκίες.

Crash test για την ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις Πάουελ πως είναι δύσκολη η μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο.

«Βουτιά» 7% για τη μετοχή της Alphabet, «άλμα» 5,4% για της Boeing, καθώς είναι και τα αποτελέσματα 2023 που μετρούν για τους επενδυτές.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή διόρθωση 1,61% για τον S&P500 -στις 4.845,65 μονάδες-, το ταμείο ήταν θετικό κατά 1,59% τον Ιανουάριο.

Οριακά θετικό 0,91% για τον DAX -στις 16.903,76 μονάδες-, σε άλλο κλίμα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η μεταβολή έφθασε το 5,74% για τον Γενικό Δείκτη, στις 1.367,41 μονάδες. Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός με 11,35% ο ΔΤΡ στις 1.182,15 μονάδες και «πρωταθλητής» Ευρώπης για τον Ιανουάριο, με απόδοση -σχεδόν- 5 φορές μεγαλύτερη του μέσου όρου (βάση ο StoxxBanks).

Με τον «αέρα» του Ιανουαρίου η εκκίνηση για τον Φεβρουάριο, μήνας που δικαιολογεί προσδοκίες από την πλευρά των long για συνέχιση της τάσης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Στα 146,6 εκατ. η αξία συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση -τελευταία του μήνα, δικαιολογώντας το μέτριο window dressing που επιχειρήθηκε για διάφορες θέσεις θεσμικών-, πλην όμως η υπερσυγκέντρωση στα 4 τραπεζικά χαρτιά παραπέμπει σε ενίσχυση της παρουσίας «ισχυρών χεριών» στην πλευρά των αγοραστών.

Σχεδόν 75 εκατ. άλλαξαν χέρια στις μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank και στις 4 με άνοδο και σταθερές εισροές που δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ωραιοποίηση αποτιμήσεων. Αντιθέτως, σύμφωνα με χρηματιστές, πρόκειται για ενίσχυση θέσεων από αγοραστές που συνδυαστικά με την ολοκλήρωση του ΙΡΟ για το ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», το road show της JPMC και τη θεαματική υπερκάλυψη του 10ετούς ενεργούν προεξοφλητικά.

Ορίζοντας-ορόσημο η 15η Μαρτίου, οπότε η Moody's θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και σε αυτή τη λογική προεξοφλούν αναβάθμιση-απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας. Το τι θα σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για ομόλογα, μετοχές δεν χρειάζεται δα και ιδιαίτερη ανάλυση. Παράλληλα, είναι τα «ισχυρά χέρια» που επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 2023, ειδικότερα των τραπεζών -θυμίζοντας πως την αυλαία ανοίγει η Πειραιώς- και σχεδόν άμεσα το placement για το 27% της τράπεζας που έχει το ΤΧΣ.

Επίσης προεξοφλητικά οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως με τη δυναμική της ζήτησης για ελληνικά assets, το ΤΧΣ θα «υποχρεωθεί» να βγάλει με τη μία το σύνολο της θέσης του. Και μάλιστα σε αποτίμηση ακόμη και μεγαλύτερη των 5 δισ.

Στοιχήματα των «ισχυρών χεριών» βασισμένα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί ευνοϊκά για την ελληνική αγορά, που προφανώς μένει να επιβεβαιωθούν ή όχι, συνεκτιμώντας πως δύο χρονιές τον Φεβρουάριο εμφανίστηκαν «μαύροι κύκνοι».

Πάντως, αυτή είναι η βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγισή τους -προσώρας και σύμφωνα με τα δεδομένα- στην καθαρά βραχυπρόθεσμη η χθεσινή σημαντική αύξηση συναλλαγών (κατά 45 εκατ.), μαζί με τις εισροές στα τραπεζικά χαρτιά, συνδυάζεται με το «κλείσιμο του βιβλίου» για τη δημόσια προσφορά του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μένει να φανεί, πιθανόν σήμερα-αύριο, σαφέστερα από Δευτέρα, εάν η επάνοδος των επενδυτών στην υποκείμενη αγορά γίνεται με «βλέψεις» πέραν των 1.400 μονάδων για τον ΓΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί η συνδρομή των τραπεζικών, με ζητούμενη για τους long την κίνηση προς τις 1.205 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v