Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 13ετίας για το χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Ένα βήμα υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης με στήριξη από τραπεζικό κλάδο, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo. Profit taking σε Elvalhalcor, Viohalco, Aegean. Σειρά πακέτων οδήγησε τον τζίρο στα 150 εκατ. ευρώ.

Υψηλό 13ετίας για το χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Συνεδρίαση δύο όψεων διεξήχθη σήμερα στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά επιφυλακτικά και με ήπιες απώλειες, ακολουθώντας τον βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως λίγο μετά τις 12.00 οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, ο Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 153 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 11/5/2011 (1388,11 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθούν οι βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) και μαζί με αυτούς και πέντε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της Αγοράς, ενώ παράλληλα τόνισε ότι “θα πρέπει να είναι πιο βέβαιη ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται προς το 2% για να μειώσει τα επιτόκια”.

Ήταν η τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία η Fed κράτησε τα επιτόκια σταθερά.

Η Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε την πρόθεση να συνεχίσει να μειώνει τον ισολογισμό κατά $95 δισ. τον μήνα.

Ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε ότι πιθανότατα τα επιτόκια έφτασαν στο ανώτατο επίπεδο και ότι “θα είναι κατάλληλο να ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις επιτοκίων, κάποια στιγμή το 2024”.

Τα παραπάνω δεν άρεσαν στους traders, που αποφάσισαν να πάρουν τα κέρδη τους κλείνοντας, χθες το βράδυ, τους δείκτες της Wall Street στα χαμηλά ημέρας, με αξιοσημείωτες απώλειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ECB και Fed και η BoE που διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% στη σημερινή της συνεδρίαση, για τέταρτη διαδοχική φορά.

Πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να πέσει μέχρι το στόχο του 2% και να παραμείνουμε εκεί, προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια”, δήλωσε ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι.

Από την άλλη, στο 2,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 2,9% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μειωθεί στο 2,7%.

Εν τω μεταξύ, “η θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης” ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα μπορούσαν να καταχωρηθούν η αξιοπρεπής συναλλακτική δραστηριότητα, με τις βοήθειες των “πακέτων”, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το Ελληνικό και το Διεθνές βιβλίο της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στο Χ.Α. Οι συνολικές προσφορές έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό το 15% αφορά στο Ελληνικό βιβλίο και το 85% τις προσφορές από Ξένους επενδυτές. Η τιμή διάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι 8,2 ευρώ, δηλαδή στο άνω εύρος. Η δημόσια προσφορά των 90 εκατ. μετοχών αναμένεται να οδηγήσει σε άντληση τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ.

Στους δείκτες FTSE εισέρχεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, στις 7 Φεβρουαρίου. Εάν επιβεβαιωθεί η άμεση είσοδος στη σειρά FTSE Global Equity Index Series, η συμπερίληψη θα γίνει μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Ο FTSE Russell θα εκδώσει νέα ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι συνεδριάσεις μετά τις 6 Φεβρουαρίου, όταν και θα απελευθερωθεί η ρευστότητα που έχει “εγκλωβιστεί” την δημόσια εγγραφή του Δ.Α.Α., με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέρος αυτής θα επιστρέψει στο Χ.Α., είτε παρέχοντας στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, είτε αναζητώντας νέες “επενδυτικές ευκαιρίες”.

Αλλαγή σκηνικού, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα και ενώ το πρωί σημειωνόταν σημαντική αποκλιμάκωση, μετά τις ανακοινώσεις της BoE επέστρεψαν οι ανοδικές διαθέσεις. Έτσι, στο 4,25% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,95% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,247% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1362,14 (-0,39%) και 1375,27 μονάδων (+0,57%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1374,81 (+0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1376,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,67%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, στα 150,9 εκατ., από τα οποία τα 31,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΔΕΗ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 150,9 εκατ., τα 140,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Διαγραμματικά, ο ΔΤΡ είναι πολύ επιθετικός, και δείχνει έναν μακρινό στόχο στη ζώνη των 1400 μονάδων, με πρώτη στάση τις 1280, έχοντας τιμήσει το αγοραστικό σήμα από τις 1120. Η στήριξη φαίνεται στην περιοχή των 1250. Η ΠΕΙΡ είναι και η πιο δυνατή όλων, κυρίως από πλευράς αποδόσεων, προφανώς με τον αντίστοιχο βαθμό κινδύνου. Σε πρώτη φάση ‘βλέπει’ τα 4,40, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια έξαρση. Κοντινή στήριξη τα 3,55. Η ΕΥΡΩΒ θεωρούμε ότι έτρεξε πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, υπενθυμίζοντας ότι το ΤΧΣ είχε ελάχιστες μετοχές, μέχρι και την αποχώρησή του. Ο προϋπολογισμένος στόχος επετεύχθη στα 1,80, με επόμενο στόχο τα 2,10 ευρώ. Η ΑΛΦΑ εμφανίζεται η πιο ‘ράθυμη’ από όλες. Κι όμως, τα περιθώρια ανόδου είναι πάρα πολλά, με τη μετοχή να στοχεύει λίγο κάτω από τα 2 ευρώ. Θεωρητικά, η κατοχύρωση των 1,60 ανοίγει τον δρόμο για επιθετική κίνηση. Η ΕΤΕ πήρε μεγάλη ώθηση το τελευταίο διάστημα μετά το πανηγυρικό placement, επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε και υπάρχει ακόμα, μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο στόχος της μετοχής φαίνεται στα 7,80 ευρώ με πρώτο ‘εύκολο σημείο τα 7,45, μετά το αγοραστικό σήμα στα 6,60. Για τους βραχυπρόθεσμους, η ζώνη του 1200-1205 προβληματίζει στον ΔΤΡ. Όσο το 1180 συντηρείται σε κλείσιμο ώρας, η τάση είναι κραταιά. Μία κατοχύρωση και μόνο μπορεί να δώσει μεγαλύτερη διόρθωση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές περιορίζουν τα στοιχήματά τους για επικείμενη μείωση επιτοκίων από τη FED”, σημειώνει η Εurobank Equities.

Οι θετικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μακροπρόθεσμη δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που αναμένεται να αποδεσμευτεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς του Δ.Α.Α., καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπερκαλυφθεί αρκετές φορές, αναμένεται να παράσχουν καλή στήριξη στην Ελληνική Αγορά. Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, χάρη στη συνεχή θετική ροή ειδήσεων και τις ελκυστικές αποτιμήσεις”, εκτιμά η Piraeus Sec.

Η κατοχύρωση κερδών είναι ‘εντός προγράμματος’ και μπορεί να μειώσει τη δυναμική, καθώς η Fed κατέρριψε τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Θετική έκπληξη στο Χ.Α., αν και οι πρωταγωνιστές στις αποδόσεις είναι οι ίδιοι, δηλαδή οι Τράπεζες. Στοίχημα αποτελεί η συνέχιση της ανοδικής αυτονόμησης της Αγοράς, καθώς εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανόδου δεν είναι διατηρήσιμος στα τρέχοντα επίπεδα. Διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών στην περιοχή των 1360 με 1260 μονάδων, αναδεικνύοντας ότι αποφεύγουμε να ενισχύσουμε συνολικά τις θέσεις μας στην παρούσα φάση. Σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα για την δημόσια προσφορά των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Έληξε σήμερα η δημόσια προσφορά για το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ και αναμένεται ανακοίνωση υψηλής υπερκάλυψη της έκδοσης. Γενική επίθεση των αγοραστών, με οδηγό τον Τραπεζικό δείκτη, οδήγησε στην κορυφή των 1374 μονάδων με το κλείσιμο να γίνεται αρκετά χαμηλότερα. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1362 μονάδων”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% των μετοχών του Αεροδρομίου, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη περισσότερων συμφωνιών στο Χ.Α. στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Με τον αντιπροσωπευτικό Δείκτη σε υψηλό 10 ετών, η Λεωφόρος Αθηνών έχει “αλλάξει πίστα" και η θετική δημοσιότητα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το συναλλακτικό ενδιαφέρον και τις επιμέρους αποτιμήσεις.

Παρά το θετικό timing, οι Έλληνες επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύουν υπομονή για να αποφύγουν τις παγίδες της απληστίας.

Μετά από έναν άκρως ικανοποιητικό Ιανουάριο, το Χ.Α. θα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, προκειμένου να απογειωθεί στον "διάδρομο" των Διεθνών Κεφαλαιαγορών, εν μέσω της παρούσας φάσης αποκλιμάκωσης πληθωρισμού και επιτοκίων, για την οποία μας προϊδέασε χθες η Fed.

"Όπως πάει ο Ιανουάριος, έτσι συνεχίζει το έτος" πιστεύουν παραδοσιακά στη Wall Street η οποία βρίσκεται ούτως, ή άλλως σε υψηλό όλων των εποχών.

Το Δολάριο κινείται σε υψηλά δύο μηνών έναντι του Ευρώ, καθώς περισσότερα συναλλαγματικά διαθέσιμα τρέπονται στο Αμερικανικό Νόμισμα για να "κλειδώσουν" το υψηλότερο προσφερόμενο επιτόκιο”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,8), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΟΤΕ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,7), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών,, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +3,03%, Εθνική +0,71%, Eurobank +1,85%, Πειραιώς +1,33%).

Μεταξύ 1175,37 (-0,57%) και 1202,04 μονάδων (+1,68%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1198,75 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1201,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,64%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ σηματοδοτεί νέα υψηλά 93 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/5/2016 (1237,6 μονάδες).

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1205 και 1250 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1007 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 989 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η τελική εικόνα απλά επιβεβαίωσε την “κόπωση” αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων, τις επιλεκτικές διαθέσεις των αγοραστών, αλλά και την έλλειψη διάθεσης για επιθετικότερες κινήσεις, από πλευράς των εν δυνάμει πωλητών.

Σε νέα υψηλά 79 μηνών έκλεισε η TITC (+1,47%), η τεχνική εικόνα της οποίας αναλύθηκε στο χθεσινό σχόλιο, ενώ επισημάνθηκε και η διάθεση για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, η Citi τοποθετεί τη μετοχή της TITC στα “top picks” της από τον κλάδο των οικοδομικών προϊόντων, στις Εταιρείες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Αυξάνει την τιμή - στόχο 26 ευρώ, από 24 ευρώ πριν, με τη σύσταση να διατηρείται σε “buy”. Στο ανοδικό σενάριο της Citi, η τιμή - στόχος αυξάνεται σε 31 ευρώ και στο καθοδικό σενάριο στα 15,9 ευρώ ανά μετοχή.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι, με Συντονιστή διοργάνωσης την Eurobank και Συνδιοργανωτές την Eurobank και την Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της “Φοίβη Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Α.Ε.”, Θυγατρικής Εταιρείας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς στην Ευρώπη, ονομαστικής ισχύος 550 MW. Το νέο Φωτοβολταϊκό έργο “Φοίβη”, συνολικού προϋπολογισμού €368 εκατ., το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, θα αναπτυχθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ύψους €294,4 εκατ., με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους €184 εκατ., από πόρους του ΤΑΑ και με συγχρηματοδότηση ύψους €110,4 εκατ. από τις Eurobank και Πειραιώς. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της “Φοίβη”, ύψους €73,6 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+1,31%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 11,86 ευρώ. Η επόμενη σημαντική ζώνη στήριξης στη ζώνη 10,10 – 10,08 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 12,57 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο της Jumbo (+1,77%), που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Οι στηρίξεις στα 25,27 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 24,44 (ημερήσιο “stop long”) και 24,34 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 27,16 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+89,38%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+79,67%), ΣΑΤΟΚ (+67,8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,03%), ΓΚΜΕΖΖ (+48,61%), ΦΡΙΓΟ (+47,37%), MONTA (+38,22%), ΚΟΥΑΛ (+36,84%), ΜΙΝ (+36,79%), ΠΑΙΡ (+33,04%), ΕΛΧΑ (+25,95%), ΔΟΜΙΚ (+23,62%) και ΝΑΥΠ (+22,33%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΙΟΤ (+9,4%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+3,08%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,74%), ΝΑΚΑΣ (+1,39%), ΠΑΙΡ (+1,02%), ΒΙΟΚΑ (+1,41%), ΜΕΡΚΟ (+1,70%), ΜΙΝ (+2,84%), ΚΟΡΔΕ (+1,25%), ΛΑΝΑΚ (+12,17%), ΣΠΕΙΣ (+1,32%), ΕΠΙΛΚ (+9,09%), ΜΟΝΤΑ (+1,54%) και ΔΟΜΙΚ (+0,75%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Sato (+10%), σε υψηλά έτους και με σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών και σήμερα.

Επιστροφή αγοραστών για Πλ. Θράκης (+1,83%).

Συνεχίστηκε η κίνηση – ασανσέρ από ΦΙΕΡ (-3,33%).

Σταμάτησε να μαζεύει κομμάτια ο ε.δ., κατέβασε όγκους η ΝΑΥΠ (-0,79%).

Προσυμφωνημένη συναλλαγή 30000 τεμ. στα 2,26 ευρώ για Παπουτσάνη (+4,82%).

Στο έλεος των ελάχιστων πωλητών η ΜΕΒΑ (-2,07%, με συνολικό όγκο 880 τεμ.).

Ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο η Dimand (-1,96%), ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,94 ευρώ (-2,55%). Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου μήνα.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (+0,64%), BriQ (+0,52%), ΞΥΛΚ (+4,42%) και ΕΧΑΕ (+2,93%).

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για ΙΝΚΑΤ (-0,10%).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η Intralot (+1,55%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 25/1 για Intercontinental (+2,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1249 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1226 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3034 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2978 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3350 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0859 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2080 θέλει να κινηθεί ο Χρυσός, προς τα $23,4 αντιδρά το Ασήμι.

Προς τα $42450 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2290 το Ethereum.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, “η Deutsche Bank αύξησε τον μεσοπρόθεσμο στόχο εσόδων της και είπε ότι θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ σε πληρωμές μετόχων τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας θα επιστρέψει 1,6 δισ. ευρώ στους επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μέσω επαναγοράς μετοχών ύψους 675 εκατ. ευρώ. Έθεσε στόχο για έσοδα 32 δισ. ευρώ έως το 2025, αφού ξεπέρασε το προηγούμενο guidance τα τελευταία δύο χρόνια”.

Η Deutsche Bank δημοσιοποίησε σχέδια για περικοπή 3500 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με στόχο τη μείωση κόστους κατά 2,5 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των κερδών της.

Η ύφεση της εργοστασιακής δραστηριότητας της Ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα για τρίτο μήνα τον Ιανουάριο. Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη Ζώνη του Ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, αυξήθηκε στο 46,6 τον Ιανουάριο, από το 44,4 του Δεκεμβρίου, παραμένοντας κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.

Κοντά σε υψηλό τριών μηνών αναρριχήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9000, στις 224000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 212000.

Η παραγωγικότητα των Αμερικανικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,5%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 49,1 μονάδες, από 47,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 93,2 δισ. ευρώ.

Στο 3,2% κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Χώρα μας τον Ιανουάριο, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύθηκε τον πρώτο μήνα του 2024 και διαμορφώθηκε στις 107,2 μονάδες, από 105,8 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023.

Με τιμή - στόχο στα 8,2 ευρώ και σύσταση "buy" ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της Entersoft, η Eurobank Equities. Εκτιμά ότι το 2023 η Εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 7 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει ότι θα εμφανίσει κέρδη 8,9 εκατ. ευρώ φέτος και 10,9 εκατ. ευρώ το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση βασικών οικονομικών μεγεθών χρήσης 2023 & ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών.

Το τρίπτυχο Επενδύσεις, Τουρισμός και καλύτερη οικονομική κατάσταση για Νοικοκυριά θα είναι οι καταλύτες για την Ελληνική Οικονομία το 2024 - 2025”, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS. H Τράπεζα αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 3% για τα έτη 2024 και 2025, κινούμενη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις του consensus των άλλων Επενδυτικών Οίκων.

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στο 6ο Greek Investment Day που οργάνωσε η Piraeus Sec. στο Παρίσι, με ρεκόρ συμμετοχής Επενδυτικών Οίκων και αριθμού συναντήσεων (1-on-1).

Οι Εισηγμένες που συμμετείχαν ήταν οι, Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, Cenergy, Jumbo, Fourlis, Σαράντης, EXAE, Lamda Development, Ιντεάλ και Kρι Κρι.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Autohellas και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 64 ανοδικούς τίτλους, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.156 συμβόλαια).

Στα 5.815 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.721 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.523 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.521 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.359, 985 για τον Φεβρουάριο και 374 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.367), κινήθηκε μεταξύ 3.310 και 3.370 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.192), κινήθηκε μεταξύ 1.192 και 1.192 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.348,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.811), Πειραιώς (9.117), Εθνική (1.338), ΔΕΗ (342), Alpha Bank (19.568), Ιντρακόμ (380), ΓΕΚ (227), Viohalco (108), ΕΧΑΕ (865), ΑΔΜΗΕ (468), Αεροπορία Αιγαίου (455), Ελλάκτωρα (134), ΟΠΑΠ (127), Ελ. Πετρέλαια (134), Ιντρακάτ (500), TITC (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 175.969, Πειραιώς 91.147, Eurobank 26.451, Εθνική 17.516, ΑΔΜΗΕ 27.684. ΔΕΗ 29.517, Τέρνα Ενεργειακή 17.826.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.294.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.250.349 τεμ. (34.250.349), ΟΠΑΠ 1.612.827 τεμ. (1.612.827), Εθνική 15.369.953 τεμ. (15.369.953), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 906.151 τεμ. (906.151), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                            Name of Issuer            NSP            Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v