Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν την υπέρβαση των 1.400

Πάνω από το ψυχολογικό όριο το κλείσιμο του ΓΔ σε συνεδρίαση με πολλά πακέτα και συναλλαγές 174,6 εκατ. ευρώ. Ποια blue chips συνέχισαν ανοδικά, που καταγράφηκε profit taking.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έφεραν την υπέρβαση των 1.400

Μπορεί ο ΓΔΧΑ να μην έχει “δει” ακόμα αρνητικό κλείσιμο μέσα στον Φεβρουάριο, τους αγοραστές να πετυχαίνουν το 6Χ6 και τις διορθωτικές συνεδριάσεις μέσα στο 2024 να είναι μόλις έξι, όμως η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης, η οποία στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως “ο ΓΔ δύσκολα θα μπορέσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1400 μονάδων, χωρίς να μεσολαβήσει ελεγχόμενη διόρθωση, έστω και ενδοσυνεδριακά”, κάτι που έγινε σήμερα, στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης, παίρνοντας “flying start”, δοκίμασε τιμές οριακά ψηλότερα των 1400 μονάδων, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις παρυφές των 1390 μονάδων και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε σε “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών, με “έπαθλο” το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης και με τους “buyers” να έχουν σαφώς μεγαλύτερη δυναμική και να κερδίζουν τις εντυπώσεις και σήμερα, δείχνοντας ότι έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους.

Το τελευταίο φάνηκε όταν σημειώθηκαν ενδείξεις κόπωσης στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, με την άμεση ενεργοποίηση των μη Τραπεζικών blue chips.

Διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις των περισσότερων αναλυτών, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να θεωρούν πως το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και θα αποδειχθεί ικανό να οδηγήσει επιμέρους τίτλους προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς υπάρχουν ακόμα μετοχές που δικαιολογούν υψηλότερη αποτίμηση, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των Εισηγμένων αναθεωρούνται προς τα πάνω.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “μπορεί να είναι περισσότερο από ευδιάκριτο ότι η Αγορά ‘προσέχεται’ και αυτό αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι το placement της Πειραιώς, όμως αρκετοί από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους εμφανίζουν ενδείξεις ανοδικού κορεσμού, ενώ τα υψηλά βραχυπρόθεσμα κέρδη δε θα μπορούσαν να αποκλείσουν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και μένει να φανεί αν η προσφορά θα απορροφηθεί από τους εν δυνάμει αγοραστές, που ελπίζουν στο επόμενο ανοδικό κύμα και σπεύδουν να ενισχύσουν θέσεις”.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπερφαλαγγιστεί η ζώνη 1400 – 1450 θα χρειαστούν “γερά χέρια”, νέα ενίσχυση του τζίρου, αλλά και βοήθειες από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 300 εκατ. μετοχές του Δ.Α.Α. (οι Ιδιώτες πήραν το 4,3%, από όσα ζητήθηκαν στην εισαγωγή του Αερολιμένα) ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη, “υψηλές πτήσεις τόσο από τη Δύση όσο και από την Ανατολή αναμένεται να καταγράψει το 2024 το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, βάσει των προγραμματισμένων πτήσεων, με όλο και περισσότερες Αεροπορικές Εταιρείες να επενδύουν στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας του μεγαλύτερου Αεροδρομίου της Χώρας με τις ΗΠΑ και την Ασία, αξιοποιώντας το ευνοϊκό για τον Ελληνικό Τουρισμό momentum”.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, τα νέα υψηλά 13ετιας για τον Γενικό Δείκτη, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2011 (1412,84 μονάδες), τα νέα υψηλά 99 μηνών για τον ΔΤΡ, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/11/2015 (1405,8 μονάδες), τα “πακέτα” συνεχίζουν να διατηρούν τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικοί έχουν γίνει οι αγοραστές σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Την ίδια ώρα σημαντικός αριθμός μετοχών παραμένει εγκλωβισμένος στην συναλλακτική απαξίωση και είναι απορίας άξιο “τι πρέπει να συμβεί στο ταμπλώ, προκειμένου αυτές οι μετοχές να αφυπνιστούν συναλλακτικά”;

Συνεχίζεται η αναρρίχηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Έτσι, στο 4,46% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,16% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,375% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1392,2 (-0,27%) και 1404,48 μονάδων (+0,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1404,04 (+0,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1403,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο τζίρος στα 178 εκατ., από τα οποία τα 48,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΙΚΤΙΝ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ, ΕΝΤΕΡ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 178 εκατ., τα 155,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ αναρριχήθηκε μέχρι τις 1401 μονάδες, κλείνοντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση υψηλότερα της ιστορικής κορυφής των 1379 μονάδων. Πλησιέστερη στήριξη το πρόσφατο ανοδικό ‘χάσμα’ των 1376 μονάδων. Στη Wall Street η ρητορική Πάουελ περί δύσκολης μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, οδήγησε σε υποχώρηση των δεικτών”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η συσσώρευση γύρω από τα υψηλά 13 ετών με βελτιωμένους όγκους και επιλεκτικό ενδιαφέρον, φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντικά κέρδη είδαν μετά από καιρό οι μετοχές στην Κίνα, βασιζόμενες ότι τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. Στο εσωτερικό, δεν αποκλείουμε περαιτέρω άνοδο για τον ΓΔΧΑ, αλλά απαιτείται διεύρυνση των συμμετεχόντων και αύξηση τζίρου”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η ΑΡΑΙΓ ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες στο ράλι του 2023. Θεωρούμε όμως ότι έχει κάθε λόγο να πρωταγωνιστήσει και το 2024. Εξάλλου αργά, ή γρήγορα θα ανακαλύψουν κάποιοι ότι ‘έχει μείνει πίσω’ και θα τρέξουν να κάνουν ‘rotation’ με κάποιες άλλες μετοχές που ήδη στον πρώτο μήνα έχουν αποδώσει όσο μεσοσταθμικά ένα ολόκληρο εξάμηνο, ή ακόμα και έτος. Διαγραμματικά, φαίνεται να έχει δρόμο ακόμα, κι εύκολα κάποιος θα μπορούσε να μαντέψει τη ζώνη του 15, σε νέα ιστορικά υψηλά. Η πρόσφατη πειστική κατοχύρωση των 11,90 λογικά θα επιταχύνει τις αγορές, ενώ να επισημανθεί ότι όλο το διάστημα της συσσώρευσης, οι όγκοι συναλλαγών ήταν ικανοποιητικοί. Η ΕΥΡΩΒ πέτυχε τον πρώτο στόχο πάνω στην τάση, τιμώντας μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο το αγοραστικό της σήμα. Επόμενο επίπεδο τα 2,2€, με στήριξη τα 1,78”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Το εγχείρημα της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ολοκληρώθηκε με επιτυχία που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η υπερκάλυψη της έκδοσης έφτασε τις 12 φορές (Ελληνικό και Ξένο βιβλίο προσφορών), ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 20 χιλ. και τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια ύψους €738 εκατ. κατέταξαν την έκδοση στην 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χρηματιστηρίου μετά από εκείνες του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ (το 1999, το 2005 και το 1998). Με την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 δισ. ευρώ (300 εκ. μετχ. επί 10 ευρώ η κάθε μία) με άμεσο αποτέλεσμα την ένταξη της μετοχής στο δείκτη FTSE25 και το δείκτη FTSE Emerging Europe, που σημαίνει προοπτική για άμεσες τοποθετήσεις Διεθνών επενδυτών στον τίτλο. Επιπλέον, η πορεία της μετοχής θα συνδεθεί με τις επιδόσεις του Τουρισμού που αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το 2024, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, το 10ετες ομόλογο κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές, ενώ θερμή ήταν και η υποδοχή για το 6ετες ομόλογο της Alpha που υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 3 φορές, πιστοποιώντας ότι οι Ελληνικοί τίτλοι τοποθετούνται με ευκολία στα χαρτοφυλάκια των Διεθνών επενδυτών, μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου υποχωρεί καταγράφοντας επίδοση 3,2%, έναντι 3,7% το Δεκέμβριο και η ανεργία υποχωρεί στο 9,2% στο τέλος Δεκεμβρίου, καθώς η ζήτηση εργαζομένων είναι υψηλή σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ημερήσιων συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, που είναι πλέον καθημερινά πάνω 100 εκατ. ευρώ, καθώς εκδηλώνονται τοποθετήσεις από “φρέσκο χρήμα”.

Με τις τοποθετήσεις να αφορούν τον Τραπεζικό κλάδο που καταγράφει ήδη επιδόσεις πάνω από 15% καθώς οι διεθνείς επενδυτές (JP Morgan κ.α.) αποδέχονται εμπράκτως την θετική προοπτική του για τα επόμενα έτη. Επιπλέον, οι τιμές - στόχοι για τους Μυτιληναίο και ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι αισθητά ψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα, με το Μυτιληναίο να αναγγέλλει την πιθανότητα νέου Εργοστασίου με δυναμικότητα σε παραγωγή Αλουμίνας διπλάσια εκείνης του Ελληνικού, ενώ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι πλέον κυρίαρχη στις Παραχωρήσεις.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αδιάλειπτα ανοδική πορεία στις τελευταίες συνεδριάσεις καταρρίπτοντας τα προ 11-13 έτη ρεκόρ και πολιορκεί πλέον την περιοχή των 1400 μονάδων.

Και ενώ στις 14 Φεβρουαρίου η Πειραιώς θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της, ενόψει της διαδικασίας μεταβίβασης ποσοστού του ΤΧΣ προς Διεθνείς επενδυτές στις αρχές Μαρτίου, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ξεκινήσει να διαχέεται και σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως προκύπτει από το ενδιαφέρον για το τίτλο της Q&R (μεταβίβαση του 32%), καθώς οι τρέχουσες αποτιμήσεις πολλών είναι αναντίστοιχες με τις θετικές προοπτικές τους.

Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό στη Μ. Ανατολή συνεχίζει να αποτελεί απειλή, σε σχέση με το ενδεχόμενο εξάπλωσης των εχθροπραξιών, ενώ η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αναγκάζει μεγάλο μέρος του Εμπορίου να διεξάγεται μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προκαλώντας αυξημένα μεταφορικά κόστη.

Έτσι, η ρητορική του Τζέρομ Πάουελ ερμηνεύεται ως μετάθεση του χρόνου αποκλιμάκωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal μετά το Καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ αναπροσαρμόζει στο 3,1% τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι δείκτες στη Wall Street, Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν ιστορικά υψηλές αποδόσεις προσπερνώντας τους εν δυνάμει επενδυτικούς κινδύνους”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6,1), ΜΥΤΙΛ (5,5), ΟΤΕ (5,4), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,8), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,3), TITC (2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+2,11%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,62%), Εθνική (+0,75%) και Πειραιώς (-1,28%).

Να σημειωθεί ότι με το “ντεμαράζ” των τελευταίων συνεδριάσεων, η Eurobank (7,2 δισ.), έχει πάρει “απόσταση ασφαλείας” από την δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση Εθνική (6,6 δισ.)

Μεταξύ 1233,47 (-0,43%) και 1251,92 μονάδων (+1,06%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1246,69 (+0,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1245,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,56%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1124 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1099, 1049, 1026, 1013 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 996 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σαφές πλεονέκτημα των μετοχών με θετική μεταβολή, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι BIO (-0,92%), EEE (-1,97%), ΜΠΕΛΑ (-0,23%), ΟΠΑΠ (-0,12%), ΣΑΡ (-0,76%). Αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΛΧΑ.

Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2,31%). “Νέο αγοραστικό σήμα από την μετοχή και πλέον στοχεύει στο 2,96, με ενδιάμεση αντίσταση το 2,77. Το 2,46 κοντινή στήριξη, ενώ λογικά έρχεται επιστροφή κεφαλαίου. Το ‘stop’ στα 2,42 ευρώ σε κλείσιμο μέρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στα 2,283 – 2,287 συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “περιθώριο για την είσπραξη επιπλέον 1 δισ. ευρώ, πέραν των έως σήμερα διατυπωμένων προβλέψεων, εκτιμά ότι διαθέτει η Lamda Development από τις πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό έως το τέλος του 2026. Βασιζόμενη τόσο στην ισχυρή ζήτηση για Οικιστικά Ακίνητα, όσο και στις τάσεις αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια, η Εταιρεία, στην τελευταία εταιρική της παρουσίαση, σημειώνει την προοπτική αύξησης των εσόδων της από τις πωλήσεις επιπλέον 1230 κατοικιών, που προγραμματίζει να δημιουργήσει έως το τέλος της πρώτης φάσης του έργου. Σημειώνεται πως η παραπάνω προβολή αφορά τα νέα Οικιστικά Ακίνητα, όπως το project ‘Little Athens’, τα πρώτα διαμερίσματα του οποίου ήδη λανσαρίστηκαν στην Αγορά στο τέλος του 2023 καθώς, ως γνωστόν, τα Ακίνητα του Παραλιακού Μετώπου έχουν ήδη προπωληθεί, με το έσοδο να ανέρχεται σε 1,118 δισ. ευρώ”.

Μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, επέστρεψε ψηλότερα των 7,00 ευρώ ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+3,08%), δίνοντας και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 6,77 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 6,55 – 6,54 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 7,55 ευρώ.

Σε υψηλά 188 μηνών και σε τιμές Ιουνίου 2008, η μετοχή της TITC (+2,88%).

Με τιμή - στόχο στα 36 ευρώ ξεκίνησε την κάλυψη της TITC η Euroxx Sec., με σύσταση “overweight”, σημειώνοντας ότι “διαπραγματεύεται με μεγάλο discount, το οποίο δεν δικαιολογούν τα θεμελιώδη δεδομένα της Εισηγμένης”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+137,91%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+109,55%), ΣΑΤΟΚ (+83,05%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,28%), ΦΡΙΓΟ (+57,14%), ΓΚΜΕΖΖ (+55,18%), ΚΟΥΑΛ (+54,93%) και MONTA (+30,89%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+7,84%), ΜΕΡΚΟ (+3,04%), ΧΑΙΔΕ (+0,60%), ΔΟΜΙΚ (+0,75%), ΚΥΡΙΟ (+3,45%), ΤΖΚΑ (+1,13%) και ΕΒΡΟΦ (+3,03%).

Η Mevaco ανακοίνωσε νέα σημαντική συμφωνία με την INTRACOM DEFENSE SA για την κατασκευή των μεταλλικών μερών αμυντικών συστημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η υπογραφείσα σχετική σύμβαση είναι ύψους $5,7 εκατ. και διαρκείας 24 περίπου μηνών. Ο τίτλος παραμένει εγκλωβισμένος στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση (-1,06%).

Αύξησε συναλλαγές η Έλτον (+1%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+2,72%, με αυξημένες συναλλαγές), Πετρόπουλο (+1,87%) και Λούλη (+2,36%) και έξι για Άβακα (+0,71%) και ΑΔΜΗΕ (+3,59%).

Επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (-1,13%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χθεσινά χαμηλά διμήνου για Βιοκαρπέτ (+1,44%). Η Διοίκηση της Εισηγμένης θα εισηγηθεί την μη διανομή μερίσματος για την παρελθούσα χρήση.

Με μόλις 1 αρνητική συνεδρίαση (31/1) από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ, μετά το reverse split, η Frigoglass (+1,95%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/12/2023 για Sato (0%).

Σε υψηλά 5μηνου η Ίλυδα.

Προσπάθεια αντίδρασης μετά τα χθεσινά νέα ιστορικά χαμηλά για Dimand (+0,60%).

Μπροστά σε υψηλά 20ετιας η Q&R (+8,03%), μετά και τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις.

Η στήλη εντόπισε εγκαίρως την πιθανή “ενασχόληση” του Ομίλου με Attica Group (+8,13% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση).

Επιστροφή αγοραστών σε AVE (+0,78%).

Δύο “πακέτα”, συνολικά 80000 τεμ. στα 6,44 ευρώ, για Entersoft (+2,19%).

Δύο “πακέτα”, συνολικά 100000 τεμ. στα 6,50 ευρώ, για Ιντεάλ (-0,15%).

“Πακέτο” 300000 τεμ., στα 0,46 ευρώ, για Ικτίνο (+2,31%).

Μεταξύ -1,52% και +9,90% κινήθηκε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,90%), ξεχωρίζοντας από την “αγέλη” των υπόλοιπων “ΜΕΖΖ” και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1255 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1232 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1384 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3048 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2994 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0747 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2050 θέλει να επιστρέψει ο Χρυσός, προς τα $22,5 ανηφορίζει το Ασήμι.

Στα $43000 το Bitcoin, προς τα $2350 αντιδρά το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, στο 4,35%, προειδοποιώντας ότι “δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός”.

Άνοδο σημείωσαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχική και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση. Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές ανέμενε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες θα παραμείνουν σταθερές.

Οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 1,1% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, χειρότερα από τις εκτιμήσεις για -1,0%. Οι λιανικές πωλήσεις στην ΕΕ μειώθηκαν 1,0% μηνιαίως.

Τη μεγαλύτερη πτώση τριών ετών έκανε τον Ιανουάριο η Κατασκευαστική δραστηριότητα στη Γαλλία, σύμφωνα με την S&P Global. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, ο Κατασκευαστικός τομέας παρέμεινε καθηλωμένος σε ύφεση στις αρχές του 2024.

“Οι πωλήσεις ‘πράσινων’ ομολόγων έζησαν τον πιο ‘ζεστό’ Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού προκάλεσε έκρηξη των σχετικών συναλλαγών. Οι Παγκόσμιες πωλήσεις ομολόγων ESG, που συνδέονται με τη βιωσιμότητα. ανήλθαν σε $149,5 δισ. τον περασμένο μήνα, που κατέστη ο πιο δραστήριος Ιανουάριος από την έναρξη της Αγοράς ‘πράσινου’ χρέους, το 2007”, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

“Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση αυξήθηκε 50% το 2023 Το συνολικό καταναλωτικό χρέος εκτινάχτηκε στα $17,5 τρισ. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το 6,4% του χρέους από πιστωτικές κάρτες ήταν ‘κόκκινο’, έναντι περίπου 4% στο τέλος του 2022, ένα άλμα 59%”, σύμφωνα με έκθεση της Fed Νέας Υόρκης.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, “οι καθυστερήσεις πληρωμών αυξήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες χρέους, αλλά η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφτηκε στις πιστωτικές κάρτες”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 95,0 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, για το Λιμάνι του Πειραιά, οι όγκοι των εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι στιγμής, ήταν αρκετά σταθεροί, με μικρή επίπτωση από τις διαταραχές. Ωστόσο, αναμένουμε πτώση των φορτίων κατά περίπου 30%, ή και περισσότερο σε αυτό το Λιμάνι. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, ιδίως μόλις τα πλοία που έρχονται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αρχίσουν να φτάνουν στην Ευρώπη”, αναφέρει η DBRS.

Τις επισημάνσεις της DBRS, έχει γράψει εδώ και πολύ καιρό η στήλη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ και ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.600 συμβόλαια).

Στα 6.062 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.230 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.537 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.544 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 717, 674 για τον Φεβρουάριο και 43 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.430,25), κινήθηκε μεταξύ 3.402 και 3.437 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 18, 18 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.247,5), κινήθηκε μεταξύ 1.241 και 1.247,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.510).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.633), Πειραιώς (8.698), Εθνική (428), ΔΕΗ (542), Alpha Bank (10.674), Ιντρακόμ (505), ΓΕΚ (984), Viohalco (116), ΕΧΑΕ (348), ΑΔΜΗΕ (3.128), Αεροπορία Αιγαίου (295), Ελλάκτωρα (439), Ελ. Πετρέλαια (368), Ιντρακάτ (124), Motor Oil (114), ΕΛΧΑ (192), Τέρνα Ενεργειακή (781), Lamda Development (429), Μυτιληναίο (219), ΟΠΑΠ (115), ΟΤΕ (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 158.771, Πειραιώς 84.739, Eurobank 30.725, Εθνική 17.530, ΑΔΜΗΕ 28.691. ΔΕΗ 30.079, Τέρνα Ενεργειακή 18.153, ΕΧΑΕ 11.390, ΓΕΚ 10.382.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.314.735 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.264.473 τεμ. (34.264.473), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.827), Εθνική 14.912.934 τεμ. (15.204.966), ΟΤΕ 1.558.131 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 1.045.091 τεμ. (938.667), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.303.698 τεμ. (6.303.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                        Name of Issuer             NSP           Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v