Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Τη θετική φορά και το momentum καλούνται να αξιοποιήσουν οι εγχώριοι επενδυτές. Οι κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές, το «γρήγορο χρήμα» και τα επόμενα ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Προς νέο υψηλό με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Με θετικό πρόσημο η τελευταία εβδομάδα, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και με το Χρηματιστήριο Αθηνών σε τροχιά υπεραπόδοσης.

Από το νέο ιστορικό υψηλό των 4.958,61 μονάδων ο S&P500, η προσοχή κυρίως στα οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου 3μήνου, όπως και στην τακτική της Fed. Δεν βλέπει μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο ο Πάουελ -ενδεχόμενο που δεν ήταν και το επικρατέστερο-, μένει να φανεί πώς θα «τιμολογηθεί» από τους traders. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Λία Δεληγιάννη, μένει να φανεί εάν θα εκληφθεί ως αφορμή από short παίκτες για βραχύβια διόρθωση πριν την επόμενη αναμέτρηση των long με το 5χίλιαρο.

Από τις 1.385,01 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ξεκάθαρα ανοδική η φορά, με τους επενδυτές να βλέπουν υψηλότερα. Ερώτημα, ωστόσο, εάν η συνέχισή της θα είναι άμεση ή θα επιδιωχθεί η επιβεβαίωση στηρίξεων -τεχνικών σημείων που έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα-, θα τα δούμε αυτά αναλυτικά στις «τεχνικές συντεταγμένες» στον Εκηβόλο.

Η επιστροφή ρευστότητας -μετά τη δημόσια προσφορά για το ΙΡΟ του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αποτυπώθηκε δε στο 0,76% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.210,68 μονάδες. Και στις αυξημένες συναλλαγές στο τραπεζικό καρέ, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank.

Υψηλός τζίρος στην τραπεζική 4άδα -για συνεχόμενη συνεδρίαση-. απόρροια καθαρών εισροών από «ισχυρά χέρια». Προφανώς μέρος τους αφορά σε «γρήγορο χρήμα» καθώς ο κλάδος υπεραποδίδει συντριπτικά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι ο κλάδος με την ταχύτερη κυκλοφορία χρήματος/απόδοσης. Τάση που όσο συντηρούνται οι προϋποθέσεις μόχλευσης παραμένει ενεργή, με βλέψεις για περαιτέρω άνοδο.

Στα επόμενα ορόσημα, μετά την έκδοση του 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ και το ΙΡΟ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», στρέφονται traders και επενδυτές. Στην προσεχή Τετάρτη το ενδιαφέρον -14 Φεβρουαρίου-, ημέρα ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 από την Πειραιώς. Τρίτη αλλαγή στην ημερομηνία ανακοίνωσης από τη διοίκηση, σε μια συγκυρία που, όπως επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη, οι «αγορές» θέλουν το 27% του μ.κ. που έχει το ΤΧΣ με τη μία και έξω.

Συνδυαστικά με την αίσθηση που δημιουργείται πως οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης (ως προς τη διανομή μετοχών), ανάλογης με αυτήν της Εθνικής, έχουν διαμορφώσει ισχυρή long φορά.

Μάλιστα χρηματιστές συνδέουν την -εκ νέου- επίσπευση της ανακοίνωσης με τη δημιουργία απαραίτητου χρόνου -μέχρι τις αρχές Μαρτίου-, ικανού για την εδραίωση αυτής της προσέγγισης. Θα φανεί, αρχής γενομένης από τις 14/2, πλην όμως η ενεργοποίηση προεξοφλητικού χρήματος είναι ξεκάθαρη.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, σηματωρός η Πειραιώς, αλλά και με τα ιστορικά υψηλά μετοχών ομίλων λ.χ. ΤΙΤΑΝ να μην περνούν απαρατήρητα.

Παράλληλα και πολυετή υψηλά, με συνεχείς προσθήκες νέων αγοραστών σε ΔΕΗ, Viohalco, Jumbo, Motor Oil κ.α., επιβεβαιώνουν την ενεργότερη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών αλλά και την ενεργοποίηση νέων.

Κοινή εκτίμηση των χρηματιστών πως και με το ΙΡΟ του «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ανοίξει η αγορά και σε νέους επενδυτές, επιτέλους στις χρηματιστηριακές εκδηλώνεται κίνηση και από μικρομεσαίους, όφελος για τη μαρκέτα, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Σημείο καμπής η σχετική διαδικασία, μπορεί συνδυαστικά με το placement της Πειραιώς να ανοίξει ακόμη περισσότερο την αγορά σε ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v