Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διχασμένο το ταμπλό, κρατήθηκαν οι 1.400

Coca Cola, OTE και ΔΕΗ συνέβαλαν στη διατήρηση του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο. Ρευστοποιήσεις σε Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, Eurobank και Alpha Bank. Στα 107,8 εκατ. οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Διχασμένο το ταμπλό, κρατήθηκαν οι 1.400

Συνεδρίαση δύο όψεων, η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές με ανοδική “ουρά” και να αναρριχάται μέχρι τις παρυφές των 1415 μονάδων, όμως λίγο πριν τις 13.00 οι εν δυνάμει πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. γύρισαν σε ελεγχόμενες απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει, εκ νέου, τιμές οριακά χαμηλότερα των 1400 μονάδων και το υπόλοιπο της συνεδρίασης να αναλώνεται εν μέσω “αψιμαχιών” μεταξύ “buyers” και “sellers”, για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης και με τον τίτλο της ΕΕΕ (+2,68%) να δίνει και σήμερα σημαντικές βοήθειες στους δείκτες του Χ.Α.

Σε αντίθεση με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με θετικό βηματισμό οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς στα Διεθνή Χρηματιστήρια έχει καθιερωθεί το “bad news για την πορεία της Οικονομίας, good news για τις Αγορές μετοχών” (!)

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ' τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ύφεσης, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ως μια “τεχνική ύφεση”. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση κατά -0,1% για το τρίμηνο.

Από την άλλη, σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά από το 1990, ο δείκτης Nikkei έκλεισε πάνω από το επίπεδο των 38.000 μονάδων, παίρνοντας ώθηση από τις εκτιμήσεις ότι “η BoJ θα διατηρήσει σε ισχύ την ιδιαίτερα διευκολυντική πολιτική της, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, στον απόηχο των ανακοινώσεων που έδειξαν ότι το Ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 1,4% σε δημοσκόπηση του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί συρρίκνωση κατά 3,3% το τρίτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ θεωρούνται από τους ειδικούς ότι συνιστούν τον ορισμό της “τεχνικής ύφεσης”.

Με αρκετές από τις μεγάλες Οικονομίες σε “τεχνική ύφεση”, οι traders στις Διεθνείς Αγορές δείχνουν να επιστρέφουν στα πονταρίσματα για επίσπευση μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να “αποφευχθούν τα χειρότερα” (!).

Ασφαλώς και υπάρχει και η άλλη άποψη. Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “είναι πιθανόν οι μεγάλες Ξένες Αγορές να πλησιάζουν σε τοπικά υψηλά και να ακολουθήσει περίοδος συσσώρευσης, ή και ταλαιπωρίας, μετά τη διάψευση των προσδοκιών για έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης επιτοκίων από το Μάιο”, όμως αυτό, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί πως εν όψει της επικείμενης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2023 (έως 30 Απριλίου), η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσπευσε με επιστολή της να προειδοποιήσει τις Εισηγμένες Εταιρείες προκειμένου να δώσουν έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία, αλλά και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε αυτά θα μπορούσαν να αναφερθούν οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, η έκδηλη νευρικότητα σε αρκετούς από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους και η επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στους “ΜΕΖΖεδες”.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων έδωσε αντίδραση το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,06%) και ακολούθησαν ΦΒΜΕΖΖ (+9,79%), ΓΚΜΕΖΖ (+9,73%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,32%).

Τεχνικά και μέχρι οι παραπάνω τίτλοι να δώσουν νέες, ψηλότερες, “κορυφές”, καλό θα είναι τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, να παραμείνουν σε ρόλο θεατή.

Να σημειωθεί ότι η στήλη δεν έχει αλλάξει άποψη και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι μέχρι το αναμενόμενο placement της Πειραιώς η Αγορά θα “προσέχεται”, όμως από εκεί και πέρα, αν δεν υπάρξει η είδηση – καταλύτης, ή κάποιο deal που θα ενεργοποιήσει τις “συγκριτικές αποτιμήσεις”, οι Διεθνείς Αγορές θα αναλάβουν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου, λήγουν τα συμβόλαια Φεβρουαρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, για όλους τους Εκδότες, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,55% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,28% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1414,76 (+0,67%) και 1398,00 μονάδων (-0,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1401,35 (-0,29%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1403,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Ο τζίρος στα 109 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, REALCONS, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΛΑΜΔΑ, ΔΑΑ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΚΑΤ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 109 εκατ., τα 87,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνέχιση πολιορκίας της αντίστασης στα 7,25 ευρώ για την ΕΤΕ που είναι σημαντική ζώνη αντίστασης, σε ημερήσιο κλείσιμο. Μία κατοχύρωση του 7,39 μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Το ‘stop’ μας πλέον έχει ανέβει στο 6,96 σε ημερήσιο κλείσιμο. Μέχρι στιγμής θεωρούμε ότι έχει καταγράψει διπλή κορυφή. Αν καταφέρει να κλείσει εβδομαδιαία πάνω από το 2,30 ο τίτλος της ΕΛΧΑ, οι πιθανότητες να δώσει συνέχιση άμεσα είναι μεγάλες. Το ‘stop’ στο 2,12 σε ημερήσιο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάποιες μέρες για το placement της Πειραιώς με τον Τραπεζικό δείκτη να συντηρεί το 1209 σε κλείσιμο, στην παρούσα. Η νευρικότητα είναι δεδομένη στα επίπεδα και θέλει την απαραίτητη προσοχή”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές, στις Διεθνείς Αγορές, επιστρέφουν στη διάθεση για αύξηση ρίσκου, απορρίπτοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Τo X.A. είναι πιθανό να δοκιμάσει ξανά τα πρόσφατα υψηλά, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 και των υποσχόμενων προοπτικών”, εκτιμά η Beta Sec.

Στο εσωτερικό, άλλο ένα καλό τρίμηνο είχε η Πειραιώς, ενώ οι αναβαθμισμένοι στόχοι της Διοίκησης προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στις αποτιμήσεις του κλάδου. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στο Χ.Α. για το επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η χθεσινή αντίδραση του ΓΔ από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ημέρας, ήταν αξιοσημείωτη καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ, που ωστόσο συνάδει με τεχνική ανάλυση καθώς είχε διαμορφωθεί η κατάλληλη γραμμή στήριξης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Αγορές, ενώ η τελευταία μέτρηση πληθωρισμού των ΗΠΑ λειτούργησε σαν ‘σκωτσέζικο ντους’, κατακρημνίζοντας προσωρινά τον S&P 500 από τα ιστορικά υψηλά του, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το report για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου "διέλυσε" την πιθανότητα για μείωση επιτοκίων το Μάρτιο στο 10% και προσέδωσε αξιοπιστία στις όποιες προειδοποιήσεις της Fed ότι “ο πληθωρισμός είναι sticky" και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Εν τω μεταξύ η Αγορά εργασίας στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη είναι “σφιχτή” και το ΑΕΠ καλό.

Η αποτίμηση του Τεχνολογικού κλάδου είναι στο ένα τρίτο της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Αμερικάνικης Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν θα το λέγαμε και... ισορροπημένο.

Το Χ.Α. αξίζει εύσημα και του διεθνούς κλίματος ευνοούντος, αρχίζει να αχνοφαίνεται ο στόχος των 1500 μονάδων.

Δεδομένης της μεταβλητότητας που επιστρέφει στα Διεθνή Χρηματιστήρια, κάτι που είναι λογικό να αναμένεται σε υπεραγορασμενα επίπεδα ταλαντωτών και της παγκοσμιοποίησης των Αγορών, οι Έλληνες επενδυτές συνιστάται να μην γίνονται “υπερευαίσθητοι” στις ενδοημερήσιες μεταβολές, αλλά να παραμένουν εντός της δομικής, “secular” τάσης.

Μάλιστα, το Χ.Α. μπορεί να παραμείνει ένα από τα ‘γκανιάν’ της χρονιάς, μεταξύ των Ευρωπαϊκών assets, με την υπεραπόδοσή του να μπορεί να διατηρηθεί, υπό τη συνθήκη της συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των αυξητικών επιχειρηματικών μεγεθών και της προώθησης νέων deals”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Στεριώτη (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,1), ΕΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,9), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (4), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (1,9), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,5), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank -1,19%, Εθνική -1,10%, Eurobank -1,27%, Πειραιώς +0,66%).

Μεταξύ 1251,38 (+0,62%) και 1219,06 μονάδων (-1,98%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1227,48 (-1,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1232,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1209 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1265 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1049, 1028 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1011 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το άνοιγμα της περιμέτρου, δηλαδή του ύψους των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ επιδιώκει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα ‘πακέτα’ τιτλοποιήσεων, τόσο εκείνα που βρίσκονται εν αναμονή, όσο και η μεγάλη πρόκληση του δίπολου Attica Bank και Παγκρήτια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ‘Euro2day.gr’. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ αναμένεται να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει μέχρι και τα 4 δισ. ευρώ”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “στις ουσιαστικές και δομικές αλλαγές που έχουν γίνει στη λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας από το 2019, όπως παρουσιάστηκαν ως στόχοι τότε στο business plan, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλός της, Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας (rebranding) αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης”.

Καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ξεχώρισαν οι ΕΕΕ (+2,68%), ΔΕΗ (+1,27%), ΕΛΠΕ (+0,25%), ΕΛΧΑ (+2,68%), ΟΤΕ (+1,29%), ΟΤΟΕΛ (+0,29%), ΣΑΡ (+1,26%) και ΛΑΜΔΑ (+0,58%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και CENER.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, που συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 7μηνου. Η επόμενη αντίσταση στα 28,70 – 29,00 ευρώ και οι στηρίξεις στα 26,54 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 25,98 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 25,66 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεν είναι λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της Quest, που έχει υποχωρήσει σε χαμηλά τετραμήνου. Η επόμενη στήριξη στα 4,98 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 5,52 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,75 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΦΒΜΕΖΖ (+109,55%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+104,95%), ΣΑΤΟΚ (+66,10%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,29%), ΓΚΜΕΖΖ (+54,98%), ΚΟΥΑΛ (+47,7%), ΦΡΙΓΟ (+42,86%), ΒΙΟΤ (+37,5%), MONTA (+35,08%), ΣΠΥΡ (+31,25%) και ΔΟΜΙΚ (+30,98%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+0,59%), ΣΠΥΡ (+9,57%), ΔΑΙΟΣ (+5,56%), ΦΙΕΡ (+2,85%) και ΑΚΡΙΤ (+3,96%).

Η ΞΥΛΚ (+1,30%) ανακοίνωσε ότι “έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες με σκοπό την Α.Μ.Κ. της Εταιρείας, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων και την άντληση κεφαλαίων ποσού έως περίπου € 3 εκατ.”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Realcons (+6%, εν όψει επικείμενης μετάταξης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.), ενώ πέρασαν και δύο “πακέτα”, συνολικά 100000 τεμ., στα 3,00 ευρώ.

Αύξησαν συναλλαγές Attica Group (+2,19%) και ΕΥΑΘ (+0,60%).

“Καρέ” ανόδου και υψηλά 6μηνου για την Βιοτέρ (+10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ικτίνο (+5,95%), Αλουμύλ (+4,43%), Foodlink (+3,16%), Ιατρικό (+1,68%), ΑΔΜΗΕ (+2,18%), Έλτον (+1,97%) και Κέκροπα (+2,29%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην ΕΚΤΕΡ (-1,46%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Sato (+2,08%). Είχαν προηγηθεί μία αμετάβλητη και τρεις πτωτικές συνεδριάσεις.

Και σήμερα “πακέτα” με discount στην Ιντρακάτ (0%). Άλλαξαν χέρια 650000 τεμ. στα 4,50 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1266 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1244 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3075 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3022 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3450 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0758 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2010 ο Χρυσός, προς τα $22,90 θέλει να αναρριχηθεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $52000 το Bitcoin, προς τα $2815 ανηφορίζει το Ethereum.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση θα μειώσει την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά στο 1%, σε έκθεση που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε Κυβερνητική πηγή στο Reuters. Τον Οκτώβριο, η Κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2025.

“Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων στην ΕΕ αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 0,6%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο αριθμός των χρεοκοπιών αυξήθηκε 4,4% και συνεχίστηκε να βρίσκεται πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η Berkshire Hathaway, του Γουόρεν Μπάφετ, πούλησε 10 εκατομμύρια μετοχές της Apple τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Η πώληση αντιπροσωπεύει περίπου το 1,1% της συμμετοχής της Berkshire στην Εταιρεία Τεχνολογίας.

Χαμηλότερα κινήθηκαν τον Ιανουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Διολίσθησαν 0,8% τον προηγούμενο μήνα, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters για πτώση κατά 0,1%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση για τις λιανικές πωλήσεις το τελευταίο, περίπου, έτος.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 8000, στις 212000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες στις 220000.

H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κινήθηκε χαμηλότερα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας πτώση 0,1%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fed. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Υψηλότερα κινήθηκε η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης της NAHB ενισχύθηκε 4 μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, στις 48 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2023. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 46 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 97,7 δισ. ευρώ.

Με 3,1%, από 3,5%, έτρεξε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο (3,2% ο εναρμονισμένος), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Υψηλές επιδόσεις έως το 2026 αλλά και μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή αναμένουν από την Τράπεζα Πειραιώς Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 2023, το business plan και το guidance που έδωσε η Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, Goldman Sachs (Buy / Τιμή Στόχος: €4,70), JP Morgan (Overweight / Τιμή Στόχος: €5,00), Morgan Stanley (Overweight / Τιμή Στόχος: €4,58), Jefferies (Buy / Τιμή Στόχος: €4,45), Citi (Buy / Τιμή Στόχος: €4,15), Axia (Buy / Τιμή Στόχος €5,00), Mediobanca (Neutral / Τιμή Στόχος: €3,65), DB (Neutral / Τιμή Στόχος: €3,95), Euroxx (Overweight / Τιμή Στόχος €5,3).

“Η ανάπτυξη στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα παραμείνει ισχυρή φέτος και του χρόνου και πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης”, σύμφωνα με τις Χειμερινές ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025. H πρόβλεψη αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερα για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Νοέμβρη (2,4%) και ελαφρώς προς τα πάνω για το 2025 (2,2% ήταν η πρόβλεψη το Νοέμβρη). Για την Ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 0,8% το 2024 και 1,5% το 2025, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 0,9% το 2024 και 1,7% το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΕΛΧΑ και με το θετικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Ελλάκτωρ.

Απόλυτη ισορροπία δείχνει η τελική εικόνα με 66 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.405 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.912 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.791 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.520 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.520 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 4.309, 2.538 για τον Φεβρουάριο, 1.749 για τον Μάρτιο και 22 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.413), κινήθηκε μεταξύ 3.399 και 3.444,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.245,5), κινήθηκε μεταξύ 1.245,5 και 1.250 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 110, 30 για τον Φεβρουάριο, 30 για τον Μάρτιο, 10 για τον Απρίλιο, 10 για τον Μάιο και 30 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.481,25), κινήθηκε μεταξύ 5,481,25 και 5.481,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (126.000 Ιντρακάτ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.850), Πειραιώς (9.469), Εθνική (1.871), ΔΕΗ (1.490), Alpha Bank (16.065), Ιντρακόμ (735), ΑΔΜΗΕ (356), Ελλάκτωρα (581), Ελ. Πετρέλαια (369), ΕΧΑΕ (101), ΕΛΧΑ (304), Τέρνα Ενεργειακή (194), Viohalco (265), ΟΤΕ (240), ΓΕΚ (459), Jumbo (189), Lamda Development (175), Μυτιληναίο (216).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.198, Πειραιώς 86.740, Eurobank 29.301, Εθνική 15.629, ΑΔΜΗΕ 32.514. ΔΕΗ 29.421, Τέρνα Ενεργειακή 19.654, ΕΧΑΕ 10.144, ΓΕΚ 11.407, Ιντρακόμ 10.005.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.518.163 τεμ., (από 57.638.206 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 35.103.623 τεμ. (35.206.245), ΟΠΑΠ 1.612.492 τεμ. (1.612.492), Εθνική 14.502.098 τεμ. (14.502.098), ΟΤΕ 1.558.230 τεμ. (1.558.131), Πειραιώς 897.265 τεμ. (897.265), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.203.698 τεμ. (6.203.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                      Name of Issuer             NSP          Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v