Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμες για… διπλασιασμό οι κρατικές εγγυήσεις στον Ηρακλή ΙΙΙ

Πήραν έγκριση για ένταξη το Frontier II (ΕΤΕ) και το Sunrise III (Πειραιώς). Επανεξετάζονται τα δάνεια του Solar. Δεν επαρκούν οι εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ, στο τραπέζι ακόμα και διπλασιασμός.

Ετοιμες για… διπλασιασμό οι κρατικές εγγυήσεις στον Ηρακλή ΙΙΙ

Το άνοιγμα της περιμέτρου, δηλαδή του ύψους των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ, επιδιώκει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα πακέτα τιτλοποιήσεων, τόσο εκείνα που βρίσκονται εν αναμονή όσο και η μεγάλη πρόκληση του δίπολου Attica Bank και Παγκρήτια, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ αναμένεται να φθάσει τα 3 δισ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει μέχρι και τα 4 δισ. ευρώ.

Ήδη, έγκριση για ένταξη στον Ηρακλή ΙΙΙ πήραν τα χαρτοφυλάκια Sunrise III της Tράπεζας Πειραιώς αλλά και το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, η έγκριση για το Frontier II, το senior note του οποίου ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ, δόθηκε εχθές και σήμερα θα λάβει το σχετικό ΦΕΚ. Στην ουρά βρίσκεται εδώ και καιρό και το πακέτο Solar, το οποίο αποτελείται από εταιρικά δάνεια που προέρχονται από όλες τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Solar θα γίνει επανεξέταση των δανείων που το αποτελούν.

Με δεδομένο ότι ο Ηρακλής ΙΙΙ πρέπει να τακτοποιήσει τα προς τιτλοποίηση δάνεια των Attica Βank και Παγκρήτια, η άσκηση για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εγγυήσεις των 2 δισ. ευρώ δεν επαρκούν εξ ου και η επιτακτική ανάγκη για αύξηση του ύψους τους από την κυβέρνηση.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει τεθεί από την πλευρά των τραπεζών αλλά και από τον επόπτη η ανάγκη αύξησης του ύψους των εγγυήσεων του Ηρακλή ΙΙΙ. Κάτι που φαίνεται να κατανοεί και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένη επίσης την ανάγκη εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων της Attica Βank και της Παγκρήτιας, ενόψει της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Στη φαρέτρα των τραπεζών υπήρξε και το επιχείρημα πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δρα καθοριστικά στη μείωση του κόστους των τιτλοποιήσεων, σε αντίθεση με την απευθείας πώληση των πακέτων NPE, η οποία είναι πιο κοστοβόρα, με δεδομένο ότι ο εν δυνάμει αγοραστής θα ζητήσει σημαντικό discount.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v