Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ύφεση η βρετανική οικονομία στα τέλη του 2023

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική τριμηνιαία πτώση. Eπεσαν όλοι οι βασικοί δείκτες.

Σε ύφεση η βρετανική οικονομία στα τέλη του 2023

Σε τεχνική ύφεση διολίσθησε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική τριμηνιαία πτώση.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ύφεσης, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ευρέως τεχνική ύφεση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν πρόβλεψη για  -0,1% την περίοδο Οκτωβρίου έως Δεκεμβρίου.

Και οι τρεις βασικοί τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με την ONS να καταγράφει πτώση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στην παραγωγή κατασκευών.

Ολόκληρο το 2023, το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, σε σύγκριση με το 2022. Για τον μήνα Δεκέμβριο, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από άλλες αντίστοιχες χώρες και υψηλότερα από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, συμπιέζοντας τα οικονομικά των νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v