Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Oδηγούν οι τράπεζες, λόγω αυξημένου «ειδικού βάρους», το εγχείρημα ομαλοποίησης των πιέσεων, με αιχμές Εθνική και Eurobank. Μαζί στη συμμαχία, blue chips-σηματωροί.

Προσπάθειες σταθεροποίησης στο Χρηματιστήριο

Με οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την προσοχή στη συνεδρίαση της Fed, στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street οι short έχουν μικρό προβάδισμα. Ανάλογο για τους ομολόγους τους σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε και εξελίσσεται με διερευνητικές κινήσεις πωλητών - αγοραστών.

Από 0,15% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στις 5.233 μονάδες, στις 17.961 (-0,25%) ο DAX, την ώρα που στο ΧΑ επιχειρείται ανάσχεση της διόρθωσης, με τα πρώτα αποτελέσματα ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.

Μέσω του τραπεζικού κλάδου το εγχείρημα, ούτως ή άλλως «κλειδί» και λόγω της αυξημένης βαρύτητας στάθμισης, με το χθεσινό θετικό προηγούμενο των Εθνικής, Eurobank. Από την προσυνεδρίαση φάνηκε πως το κύριο βάρος θα έπεφτε στον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή τις ανωτέρω δύο και ζητούμενη την επαναφορά αγοραστών στις άλλες δύο.

Ετσι, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου το μεγαλύτερο μέρος των εντολών αφορούσε στους τίτλους των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Με αγοραστές και στα 4 χαρτιά, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τραπεζών να κυμανθεί από τις 1.199 έως 3-4 μονάδες υψηλότερα, με κατ' αρχάς ενθαρρυντική την επαναφορά υψηλότερα του ορίου των 1.200 μονάδων.

Στις 3.391 μονάδες ο FTSE25, καθώς παράλληλα με τις εντολές στα τραπεζικά πέρασαν και σε αρκετούς τίτλους του δείκτη. Λογικό από τη στιγμή που παρά τη χθεσινή διόρθωση δεν φάνηκε να ακυρώνεται η τάση για κύρια blue chips-σηματωρούς. Επίσης δεν φάνηκε πως η πλευρά των πωλητών είχε την πρόθεση να πιέσει χαμηλότερα των δεύτερων στηρίξεων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προσώρας η διόρθωση είναι διαχειρίσιμη, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως οι πιο βραχυπρόθεσμοι κάνουν «ταμείο» Μαρτίου με θετικό πρόσημο. Σε αντίθεση με όσους είναι τοποθετημένοι σε διάστημα 2 μηνών -από αρχή έτους.

Στα 16,42 (1,23%) η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 5,48 (0,75%) της Viohalco, στα 25,88 (0,33%) της Jumbo, στα 35,60 (0,28%) της Mytilineos, στα 26,44 (0,35%) της Motor Oil κ.α.

Πρακτικά, ενθαρρυντική η αρχική προσπάθεια, μένει να φανεί εάν μπορεί να έχει συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v