Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακύκλωση χρήματος για να ανακάμψει το Χρηματιστήριο

Αρχικά στα τραπεζικά χαρτιά, στη συνέχεια στα blue chips, με μετακύλιση ρευστότητας εκ νέου σε τραπεζικά από χαμηλότερες τιμές, η προσπάθεια των long παικτών να επαναφέρουν ισορροπία.

Ανακύκλωση χρήματος για να ανακάμψει το Χρηματιστήριο

Σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, μικτές τάσεις για DAX, CAC, καθώς παραμένουν οριακά short τα futures του S&P500.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε εξέλιξη η προσπάθεια long επενδυτών να επαναφέρουν την αγορά σε σχετική ισορροπία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Διαδοχικά, από την επομένη του placement για το 27% της Πειραιώς και των παρεμβάσεων από Moody's, JP Morgan, οι πωλητές έχουν το προβάδισμα, διακριτή η σταδιακή κατοχύρωση θέσεων-μείωση έκθεσής τους.

Αρχικά στα τραπεζικά χαρτιά, στη συνέχεια στα blue chips, με μετακύλιση ρευστότητας εκ νέου σε τραπεζικά από χαμηλότερες τιμές. Χρηματιστές σημειώνουν πως με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διαχείριση της διολίσθησης, χωρίς να ακυρώνεται το μεσοπρόθεσμα ανοδικό σενάριο καθώς πίσω από την κλίση του ΓΔ «κρύβεται» η ρευστοποίηση θέσεων που ξεκίνησε από τα επίπεδα των 1.440 μον. φθάνοντας έως τα χαμηλά των 1.402 μονάδων.

Στον τραπεζικό κλάδο, από τη μία συνεχίζεται η προσπάθεια εξισορρόπησης για τη μετοχή της Πειραιώς, από την άλλη, ενισχύεται η δυναμική της Εθνικής. Συνεκτιμώντας την αυξημένη μεταβλητότητα, που διευκολύνει τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις στον τίτλο της πρώτης, οι χθεσινοί αγοραστές από τα 3,782 είναι σήμερα έως τα 3,946 ευρώ.

Σε μία μετοχή που καθημερινά αλλάζουν χέρια εκατομμύρια τεμάχια, το 0,164 ευρώ είναι ικανοποιητικό περιθώριο για έναν trader. Γεγονός ωστόσο πως η εξισορρόπηση για το χαρτί παίρνει λίγο χρόνο περισσότερο απ' όσο υπολόγιζε η κοινότητα, πλην όμως κοινός τόπος πως σε αυτό συνέβαλαν και οι εκθέσεις των Moody's, JP Morgan.

Πάντως, ενθαρρυντικό το ότι μέχρι τώρα η διαχείριση έχει αποτέλεσμα, μένει να φανεί στο «κλείσιμο» της Παρασκευής σε ποιο βαθμό. Αυτό γιατί εκτός από μετοχές με ισχυρή long τάση -σε εβδομαδιαίο-, από τα χθεσινά χαμηλά διαμορφώνονται εκ νέου προϋποθέσεις εισόδου στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής με νέα άνοδο στα 7,412 ευρώ -νέα τοπικά υψηλά- ενισχύεται 5,94% σε διάστημα εβδομάδας. Αλλά και η Mytilineos που διόρθωνε από τα πρόσφατα υψηλά είναι σε διαδικασία σχηματισμού αναστροφής, ήδη στα 35,88 ευρώ με θετικό «ταμείο» 1,87% στην εβδομάδα. Ομοίως για τη μετοχή της Motor Oil στα 26,92 ευρώ, με 3,14% στην εβδομάδα. Ενδεικτικές περιπτώσεις, όπως και των ΤΙΤΑΝ (25,80), ΔΕΗ (11,62), ElvalHalcor (1,968), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,48) κ.α.

Διαγραμματικά, ενώ ο Μάρτιος στο μηνιαίο έχει αρνητική μεταβολή, στο εβδομαδιαίο είναι θετική. Θα μπορούσε αυτό να έχει ως αποτέλεσμα θετικό δεύτερο μισό (Μαρτίου); Μία πρώτη ένδειξη θα έχει η κοινότητα στο τέλος της Παρασκευής.

Συναλλακτικά, η 4άδα μείνει ως έχει, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΔΑΑ και ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όλες με αγοραστές, που σημαίνει ότι αρχικά από τα χθεσινά χαμηλά, κυρίως όμως από την αρχή σήμερα επανεισρέει ρευστότητα από την πλευρά των αγοραστών.

Επαναφορά για τον FTSE25 πάνω από το όριο των 1.400 στις 1.416 (1,12%), για τον ΔΤΡ υψηλότερα των 1.200 στις 1.222 (1,72%).

Με την αξία των συναλλαγών στα 65,2 εκατ., με 8,08 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων εντολών.
Επιφυλακτική επιστροφή αγοραστών σε συγκεκριμένα mid caps: AVAX (1,956), EXAE (5,43), Intralot (1,18), Premia (1,15), Intracom Holdings (3,80), ΚΡΙ ΚΡΙ (11,80). Από τις 63 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 41 με αρνητικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v