Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 26 2024

Η Latsco, η Planet και τα σενάρια - Εθνική: Γρήγορο placement «όλα σε ένα» - Σφηνάκια για ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, ΚΟΥΑΛ

Η Latsco, η Planet και τα σενάρια - Εθνική: Γρήγορο placement «όλα σε ένα» - Σφηνάκια για ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, ΚΟΥΑΛ

LATSCO: Τo family office της Μαριάννας Λάτση εισέρχεται σε διάφορους τομείς τα τελευταία χρόνια. Εσχάτως έχει δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς πέρα από τη συμμετοχή στην εταιρεία «Οctane Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξαγορά της γνωστής ομοειδούς εταιρείας Planet, που συνδέεται με την οικογένεια Πλασκοβίτη και τον Χρήστο Γιαννακόπουλο.

Οι πληροφορίες επιμένουν, παρότι υπήρξαν κάποιες μάλλον χλιαρές διαψεύσεις, ενώ τα σενάρια θέλουν τη Latsco να κινείται στον χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας πολύ ισχυρής εταιρείας, που θα μπορεί να χτυπήσει δυνατά τον ανταγωνισμό, σε περίοδο με μεγάλες δουλειές για τον κλάδο.

Πρόσωπο-κλειδί στην προσπάθεια αυτή φέρεται να είναι ο σύμβουλος της κας Λάτση, Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία στον συμβουλευτικό τομέα, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων, ιδρυτής και Πρόεδρος της KANTOR και μετέπειτα Γενικός Διευθυντής της PWC.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες από τον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι η εταιρεία Bright του Γιώργου Πουλόπουλου είναι σε συζητήσεις για να αγοράσει το κομμάτι της DBC ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (στην οποία ηγείται ο Χρήστος Καινούργιος), που ασχολείται με τον δημόσιο τομέα.

H πληροφορία έχει προκαλέσει μια κάποια αίσθηση, καθώς η Bright είναι μια μικρή εταιρεία που μεγάλωσε απότομα τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας πολλές αλλά σχετικά μικρές δουλειές του Δημοσίου.

Αρκετοί στην αγορά αποδίδουν την κινητικότητα στον χώρο, με επίκεντρο τις αμιγώς ελληνικές εταιρείες (εκτός δηλαδή των «big 5» της χώρας μας) στις «χρυσές δουλειές» που γίνονται τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας τα έσοδα κι εκτοξεύοντας κέρδη και άρα, τις αποτιμήσεις. Mε κύριο άξονα το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την τάση να χρησιμοποιούνται κατά κόρον «σύμβουλοι» σε διάφορες δραστηριότητες του Δημοσίου.

Υπάρχουν όμως και οι «κακές γλώσσες» που αναδεικνύουν μια πιο… σκοτεινή πλευρά. Όπως αναφέρουν, κάποιες εταιρείες ανέλαβαν, χάρη στις προσβάσεις τους, περισσότερα έργα από όσα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν. Και με δεδομένο ότι το Ταμείο Ανάπτυξης επιβάλλει τσουχτερές ρήτρες στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα υπεσχημένα, προκύπτει πρόβλημα.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να κρατήσει εκτός κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Τεμπών, εκ του αποτελέσματος δεν αποδείχθηκε σωστή, κάτι που αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Όπως παραδέχονται, ο πρωθυπουργός, με το βαρύ πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, έπρεπε να βγει μπροστά και να έρθει και στη Βουλή -κατά την πρόσφατη συζήτηση-, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική θέση.

«Καλοί οι υπουργοί και οι βουλευτές, αλλά το πολιτικό βάρος του θα διαμόρφωνε διαφορετικά τις εξελίξεις», σημειώνει γαλάζιος κοινοβουλευτικός, σχολιάζοντας την ισχυρή πίεση που δέχεται το τελευταίο, δύσκολο διάστημα η κυβέρνηση και αποτυπώνεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις.

Πλέον, η απόφαση είναι ειλημμένη και ο κ. Μητσοτάκης θα βγει μπροστά, τόσο φυσικά στη μάχη της Βουλής όσο και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο, με στόχο την αναστροφή του κλίματος.

Και ο χρόνος για τις εκλογές του Ιουνίου μετρά αντίστροφα.

 

ELBISCO: Κίτρινη κάρτα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στην εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου που τέθηκε, πριν από λίγες ώρες, σε αναστολή καταχώρισης, γιατί δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2022!

Από την εμπειρία μας να σας πούμε ότι είναι μικρό το κακό για την εταιρεία ή για όσες εταιρείες μπαίνουν σε αναστολή καταχώρισης, όπως συνέβη και με την e-fresh, αφού ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει και θα επιβάλλει τα πρόστιμα σε όσες εταιρείες δεν είναι σύννομες.

Για αύριο Τετάρτη πάντως η Elbisco έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Είχε προηγηθεί στις 8 Μαρτίου η ετήσια τακτική της γενική συνέλευση για την έγκριση των οικονομικών της καταστάσεων της χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2023.

Τις οικονομικές καταστάσεις τις αναμένει η αγορά και ο ανταγωνισμός, αφού μέσω αυτών θα φανούν αρκετά πράγματα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην πορεία των πωλήσεων και των αποτελεσμάτων της.

 

ΓΕΜΗ: Πάντως η Elbisco δεν ήταν η μόνη. Μπαράζ αναστολής καταχωρήσεων σημειώνεται στο ΓΕΜΗ, καθώς σειρά μη εισηγμένων εταιρειών δεν ανάρτησε εμπρόθεσμα ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022.

Μεταξύ αυτών εταιρείες ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων (Πόρτο Καρράς-Σαββίδης, θυγατρικές τραπεζών κ.ά.). Την ίδια ώρα, άλλες μη εισηγμένες, όπως οι θυγατρικές της Grivalia Hospitality, δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις 2023.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Στο παλαιό σλόγκαν «όλα σε ένα και νοικοκυρεμένα» παραπέμπει ο σχεδιασμός κυβέρνησης για το εναπομείναν 18,39% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Η εξάμηνη περίοδος μη διάθεσης πρόσθετου ποσοστού (lock up period), που δεσμεύει το Ταμείο, μετά το placement Νοεμβρίου, λήγει τον Μάιο. Παρά τις έμμεσες καθοδηγήσεις κυβέρνησης και ΤτΕ, για διενέργεια του placement προς τα τέλη του έτους, οι πληροφορίες του Χαμαιλέοντα επιμένουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει διάθεση πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου, εφόσον το κλίμα στις αγορές και η ζήτηση για εγχώρια assets το επιτρέπουν.

Ένα τμήμα του 18,39% θα διατεθεί στις αγορές. Ένα ακόμη τμήμα (σ.σ. πιθανώς κάτω του 10%) θα παραμείνει στο ευρύτερο Δημόσιο, με πιθανότερο φορέα υποκατάστασης του ΤΧΣ το Υπερταμείο.

Το Δημόσιο θα αγοράσει στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο της ιδιωτικής τοποθέτησης. Τέλος, αν μετά τον συνδυασμό ιδιωτικής τοποθέτησης και μεταβίβασης ποσοστού σε Δημόσιο, παραμείνουν μετοχές Εθνικής στην κυριότητα του ΤΧΣ, αυτές θα επαναγοραστούν από την τράπεζα.

Επίσης στην ίδια τιμή που διενεργήθηκε το placement.

 

ΕΥΔΑΠ: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων την Παρασκευή η μετοχή, με άνοδο 7,25% στα 5,92 ευρώ, με «καύσιμα» και από το επενδυτικό σχέδιο των 2 δισ. ευρώ που χαρτογράφησε η εταιρεία.

Ο τίτλος συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, χτίζοντας «μαξιλαράκι» από τα πρόσφατα χαμηλά πενταετίας στα 5,42 ευρώ. Η μετοχή έχει ενισχυθεί άνω του 10% την τελευταία εβδομάδα, σε ορίζοντα 12μήνου, ωστόσο βρίσκεται ακόμη στο «κόκκινο» (-10,7%).

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στον «αφρό» βρέθηκε η μετοχή την Παρασκευή, πιάνοντας τα 11 ευρώ με άνοδο 2,4%, μετά και το guidance της εταιρείας για διπλασιασμό των λειτουργικών κερδών έως το 2028.

Η αγορά «άκουσε» και τη Eurobank Equities, η οποία ανέβασε την τιμή-στόχο κατά σχεδόν 40% στα 14,5 ευρώ, ανεβάζοντας αντίστοιχα τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εταιρείας τα επόμενα χρόνια.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει το discount της μετοχής έναντι των ομοειδών εταιρειών, αλλά και τις ανώτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Στο μέτωπο των μερισμάτων, αναμένει ότι η εταιρεία θα διανείμει 0,27 ευρώ ανά μετοχή για τη φετινή χρήση (από 0,224 για τη χρήση 2023), με τα μερίσματα να αυξάνονται στο 0,31 ευρώ για τη χρήση 2025 και στο 0,32 ευρώ για τη χρήση 2026.

 

QUALITY & RELIABILITY: Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με απώλειες άνω του 6% και υποχώρηση στο 1,08 ευρώ. Ωστόσο, η εικόνα ενδοσυνεδριακά δεν προϊδέαζε για τόσο υψηλές απώλειες, με τον τίτλο να ξεκινά στο συν και να συνεχίζει ακόμη υψηλότερα, σκαρφαλώνοντας έως το 1,25 ευρώ, με άνοδο 8,7%.

Περί τις 15:00 το μεσημέρι ωστόσο, πέρασε ένα «πακέτο» για 1.370.000 μετοχές ή το 5% της εταιρείας στο 0,81 ευρώ ανά μετοχή, με σημαντικό discount άνω του 20% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό.

Το discount έφερε τα πάνω… κάτω, με τον τίτλο να γυρίζει στο κόκκινο λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης και να κλείνει τελικά με ισχυρές απώλειες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες της στήλης, το πακέτο που χάλασε τη… σούπα δεν διακινήθηκε από το management της εταιρείας.

Για όσους ασχολούνται με το trading, η συνολική διακύμανση για τη μετοχή ξεπέρασε το 15% ενδοσυνεδριακά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v